Budowa i eksploatacja chłodnic.
Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » niedziela, 13 lut 2011, 16:29

Witam! chciałem przedstawić mój obieg wody do chłodzenia bo może pomysł się komuś przyda :)

Króciutko o chłodzeniu :)

Pompa obiegowa od CO zaciąga zimną wodę z dna studni tłocząc ją do chłodnicy i z powrotem rurą na dno (powrót wody też zrobiony z rurki 1" żeby pompce było łatwiej tym obrócić.)

P130211_10.31 [800x600].jpg

Jak widać na zdjęciu przed pompką zastosowałem trójnik z zaworem kulowym, dzięki niemu można łatwo uzupełnić wodę w układzie a zawór zwrotny nie pozwoli na powrót wody do studni.
P130211_10.30 [800x600].jpg


Warto dodać! dla estetyki i praktyczności podłączenia wszystkiego kolanka PEX 16mm doskonale pasują na rurę CPVC (kremową do ciepłej wody - są mniejsze) 1/2 " i na rurkę sylikonową 10mm :)


Sprawuje się to świetnie psotka leci lodowata i nie trzeba się martwić o lato bo woda w studni ma wtedy ok 13 stopni.


mam nadzieję, że to się komuś przyda. Pozdrawiam

woda z pompki trafia na "instalację" w środku pomieszczenia i wydostaje się na zewnątrz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1706
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: Kucyk » niedziela, 13 lut 2011, 16:38

:o Ale patent!
Mi by się taki przydał, ale warunki terenowe na to nie pozwalają. Kolego Ozzy, a czy mógłby Kolega podać jaka jest odległość pompki od lustra wody? Zastanawiam się jaki "zasys" ma taka pompka...
أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » niedziela, 13 lut 2011, 16:50

Ok. 2 metry :) na 3-cim biegu pompka pluje wodą na ok 1,8m

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6379
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: radius » niedziela, 13 lut 2011, 17:53

Pogratulować inwencji twórczej. :poklon; Widzę, że kolega wpadł już na całego w sidła psotniczego hobby.
Pozdrawiam - Radius
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lucas070707
100
Posty: 130
Rejestracja: czwartek, 29 lip 2010, 19:47
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: lucas070707 » niedziela, 13 lut 2011, 20:51

Rozumie, że studnia standardowo nie jest wyposażona w pompę a instalację domową zaopatruje się z innej albo z wodociągu?? Inaczej nie widzę sensu wkładania drugiej pompy do studni. A poza tym, to fajny patent :ok:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » niedziela, 13 lut 2011, 22:36

Studnia ma pompę w piwnicy ale używamy jej tylko do podlewania trawy i działki :) z resztą silnik w pompie ma 2,4KW i nie ma sensu jej używać ze względów ekonomicznych :czytaj:

Jak ktoś chce to mogę napisać co potrzeba i jaki mniej-więcej koszt takiego obiegu plus jakiś rysunek :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: Zygmunt » niedziela, 13 lut 2011, 23:15

Fajowskie! Szkoda, że nie mam studni...

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

lech14
50
Posty: 66
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 21:06
Krótko o sobie: Lubie podejmować wyzwania ;)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: lech14 » poniedziałek, 14 lut 2011, 01:31

Pomysłowy patent. Wielkiej oszczędności nie ma, bo koszt wody to około 3 zł za 1000 l. Chyba ze kolega pędzi duże ilości. A poza tym, źródło chłodzenia idealne, woda ze studni ma zapewne kilka stopni. :ok:

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 14 lut 2011, 13:07

Wielkiej oszczędności nie ma, bo koszt wody to około 3 zł za 1000 l.


Myślę, że koledze ozzy88 nie chodziło o oszczędności finansowe a raczej zwykłe ludzkie - oszczędność wody.
Nie jestem alarmistą ani żadnym fanatykiem ekologicznym ale co znaczy brak wody wiem. Jeszcze rok temu w całej Australii woda zaczynała nabierać przedziwnej wartości - susza (lub nikłe opady) przez przez 5-6 lat. Zmniejszenie plonów od 30% pszenica do 60% trzcina cukrowa.

Może i na Ziemi słodkiej wody jest bardzo dużo, w Kraju też dużo ale, co warte zauważenia, nigdzie jej nie przybywa.

Kolego ozzy88 :respect: i Ty i roślinki mogą pić.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


cyniu22
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 13:52
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: cyniu22 » poniedziałek, 14 lut 2011, 13:55

Ja korzystam ze zwykłej pompy zanurzeniowej którą normalnie podlewa się ogród.
W takim przypadku część wody trzeba przed chłodnicą odprowadzać z powrotem do studni bo ciśnienie jest za duże ... przypuszczam że gdyby dać trójnik to i na 3-4 organkach na raz można by zagrać :twisted: .... no ale to przyda się tylko tym którzy produkują hurtowe ilości :D

Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1067
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 15:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: Juliusz » poniedziałek, 14 lut 2011, 15:04

Hurtowe ilości - nie koniecznie. Staramy się być ostrożni i Ci, którzy mają liczniki wody a nie zwracają uwagi na zużycie mogą zwrócić czyjąś uwagę na nagłym wzrostem skok zużycia. Być może nikt nie zwróci uwagi ale przy dzisiejszym używaniu komputerów komputer może coś statystycznie porównać.

Jeśli nie woda to użycie elektryczności jest dość skrupulatnie porównywane. Nie wiem jak jest w Kraju, u nas na rachunku drukują wykresy zużycia porównując poprzedni miesiąc i poprzedni rok.

Wspominam i być może ktoś to uwzględni w konstrukcjach.
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne


cyniu22
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 4 paź 2010, 13:52
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: cyniu22 » poniedziałek, 14 lut 2011, 15:40

Juliusz jak mieszkasz w bloku możesz mieć taki problem ale nie oszukujmy się na wsi nikt ci tego nie sprawdzić.
Poza tym już widzę jak wodociągi składają doniesienie
bo mi zużycie wody wzrosło.
Prędzej wymienią ci licznik ale jak dojdą do wniosku
że masz za małe zużycie nigdy na odwrót.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » poniedziałek, 14 lut 2011, 18:02

Zbytniej możliwości podłączenia wody z sieci nie mam bo musiał bym ingerować w istniejącą instalację domu a tego nie chcę. a jakoś ciary mnie przechodzą jak mam wodę z sieci puszczać bez sensu w trawnik :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » wtorek, 15 lut 2011, 19:37

Korzystając z okazji zapytam, jaki poprawny sposób montażu deflegmatora bo nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na forum :] Albo oślepłem od psoty :D

jak miałem zamontowany na kotle to para z kotła rozrzucała skropliny po całym deflegmatorze :/ bo jak tak to zamontował bym sobie mały wentylator który by go dodatkowo schładzał :)

Taki
P150211_19.08 [Forum].jpg


czy taki :)
P150211_19.10 [Forum].jpg


Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


arek.d1
50
Posty: 58
Rejestracja: poniedziałek, 31 sty 2011, 01:33
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: arek.d1 » środa, 16 lut 2011, 03:16

Kolego Ozzy88.

Może się mylę, ale odnoszę dziwne wrażenie że ten patent z chłodzeniem, to jednak obieg zamknięty a nie otwarty.

Pozdrawiam.
doctis omnia casta


rozrywek
2500
Posty: 2524
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: rozrywek » środa, 16 lut 2011, 08:37

Otwarty, nie zamknięty, to że powraca do studni nie oznacza zamknięcia. Uzasadnienie:
w obiegu zamkniętym woda byłaby ciągle ta sama, czyż nie?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » środa, 16 lut 2011, 20:23

Ciągły napływ gruntówki powoduje wymianę wody. Układ zamknięty miał byś jak by woda krążyła dokoła np. Pompa -> Chłodnica -> Wymiennik -> Pompa itd

Jeżeli w układzie zamkniętym "rozetniesz" rurki i wsadzisz je do jakiegoś naczynia to będzie już układ otwarty. ;]

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » niedziela, 10 lip 2011, 16:41

Witam! :D

Chciałem przedstawić nową odsłonę mojego chłodzenia ze studni :)

Trafiła mi się na allegro pompa Grundfos za 75zł z przesyłką.

Na pierwszym zdjęciu widać manometr dzięki któremu można ustawić spadek ciśnienia zaworem obiegu "odciążającego pompę", jest to niezbędne bo pompa podaje ciśnienie od 3 do nawet 6 bar a ciągła praca na takim obciążeniu mogła by ją uszkodzić.
100_3682 [Forum].jpg


Cały układ sprawuje się puki co znakomicie, polecam :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5344
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: Zygmunt » niedziela, 10 lip 2011, 17:08

Ciekawe rozwiązanie! Teraz pozostaje wymienić węże na silikony i podłączyć deflegmator od dołu :)

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Autor tematu
ozzy88
50
Posty: 96
Rejestracja: piątek, 12 lut 2010, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Otwarty obieg wody ze studni

Postautor: ozzy88 » niedziela, 10 lip 2011, 19:02

To co na fotkach to sylikony :D tylko jakieś lipne kupiłem bo strasznie cieniutkie, a jak podłączę deflegmator od dołu to strasznie bulgocze i "pluje" wszystko do odstojnika :( Chyba za mała średnica wejścia deflegmatora...


Wróć do „Chłodzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości