OSTRY DESTYLAT

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: robert4you »

Sprawdź:
1. Czy wypełnienie jest czyste
2. Jak masz sprężynki miedziane to je wywal
3. Sprawdź jak wyglądają grzałki (przypalenia,korozja)
4. Sprawdź też szczelność skraplacza

Inne przyczyny:
1. za wysoka temperatura fermentacji (26 st otoczenia może dać taki efekt)
2. za wysokie blg startowe
3. zakażenie lub zaoctowanie nastawu (wystarczy kilka muszek owocówek)
4. Zbyt długie trzymanie przefermentowanego nastawu razem z osadem
************************************************************************
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: lesgo58 »

...KAKTUS... pisze: Mógłbyś mi to dokładniej wyjaśnić?
Oczywiście, że te wszystkie zasady traktujące proces rektyfikacyjny mają zastosowanie do wszystkich kolumn rektyfikacyjnych.
1. Prawidłowe uśrednione RR dające na ogół bardzo dobry rektyfikat to ogólnie przyjęte RR - 1:4. Oczywiście Ty możesz rektyfikować przy dowolnym RR. mniejszy stosunek da Ci mniej oczyszczony rektyfikat, większy da lepiej oczyszczony destylat.
2. RR wyliczasz po sprawdzeniu wydajności kolumny. Wydajność kolumny jest uzależniona głównie od przyłożonej mocy grzania. Na wydajność ma wpływ też stężenie wsadu. Obydwa parametry im są większe tym wydajność większa. Jednak nie można stosować zwiększenia mocy w nieskończoność, bo tym ograniczeniem jest średnica kolumny i rodzaj wypełnienia. Im średnica kolumny większa tym wydajność większa itd.
Jeśli chcesz wykorzystać maksymalnie swoją kolumnę to musisz (jeśli oczywiście jeszcze tego nie zrobiłeś ) sprawdzić jej wydajność. Jesli w późniejszym czasie nic szczególnego nie zmienisz w swojej kolumnie (wypełnienie, ocieplenie, rodzaj grzania) to ten parametr jest stały praktycznie przez cały czas. Tak więc wystarczy poświęcić mu jedno gotowanie i po ptokach.
A tak nawiasem - czytałeś ten temat?
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
Polecam. Na początek jak znalazł.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Darekk50%
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
Ulubiony Alkohol: Swojski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: Darekk50% »

...KAKTUS... pisze:Witajcie :)
A ja mam pytanie do Kolegi lesgo58.
W powyższej dyskusji napisałeś, że odbiór serca prowadzi się cytuję :" z uwzględnieniem prawidłowego RR przy odpowiedniej prędkości odbioru w zależności od mocy wsadu i mocy grzania."
Mógłbyś mi to dokładniej wyjaśnić? Mam kolumnę Basic od Zygmunta i interesuje mnie, czy te zasady należy stosować zarówno przy odbiorze LM, jak i OVM?
Tutaj odpowiedź znajdziesz http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p130792
Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: Blażej »

Ze swojej strony mogę dodać w odpowiedzi na pytania obydwu kolegów:
1. Wysokie blg startowe (przerobione u teścia)
2. Wysoka temp. fermentacji
3. Nie właściwy RR, ale ja odbieram 21-24ml fi54 i jest okej. 175 zasyp
4. Nie napisałeś ile razy gonisz bo po jednym do jest surówka ... Po 2.5 jest towar 40% do picia bez popychacza z gładkim finiszem (ale dziele frakcję na przed-serce-po z dwóch pozostałych robię przepalone, potrafię ciągnąć do 99.3 w kegu)
Każdy ma swój sposób patent próbujcie testujcie sprzęt, a dojdziecie do perfekcji.
Na zdrowie!
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: Drupi »

W tym przypadku to myślę że główną przyczyną jakość nastawu.
1) Za wysoka temperatura fermentacji.
2) Za wysokie blg startowe, nawet jak drożdże przerobiły do końca.
3) Musi być dobra woda do nastawu, można to zauważyć robiąc herbate, jak będzie przezroczysta w szklance to dobra, jak mętna zła. No i smak czystej wody się liczy.
Też kiedyś kombinowałem z nastawem, chciałem za chytrze zrobić, zwiększając dawkę cukru i nic mi z tego nie wyszło dobrego w jakości, a tylko w ilości.
Od tej pory wiem że najlepiej robić, wyliczyć nastaw tak żeby po fermentacji wychodziło 12- 14 % alk.
Temperatura nastawu 17 - 22 * C, a żeby nie rosła w upalny dzień, to trzeba w chłodniejszym miejscu, i zrobić rzadszy nastaw niż pisze na drożdżach, nieco dłużej pracuje ale się nie grzeje. I trzeba próbować koniec przedgonów zeby odebrać ich tyle co trzeba, a potem początek serca i jak coś nie dobre to poświęcić jeszcze dodatkową godzine stabilizacji + jeszcze trochę przedgonów i na surówkę powinno być niezłe. A resztę poprawić w drugim gotowaniu.
Ale to tylko jak coś nie tak z nastawem, można to wyczuć wąchając nastaw głębszym wdechem, jak coś nie tak to nie da się zrobić glębszego wdechu. Ewentualnie w przyszłości zmienić drożdże, lub przejść na Polską glukozę, wtedy jest wysoka klasa produktu .
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: robert4you »

Chińska też jest ok - pod warunkiem że da się rozpuścić
************************************************************************
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: psotamt »

robert4you pisze:Chińska też jest ok - pod warunkiem że da się rozpuścić
Chińska daje się rozpuścić pod warunkiem, że sypiesz ją do wody, nigdy odwrotnie. Bezwzględnie trzeba wodę mocno mieszać podczas wsypywania. Niesądzę jednak by zachowanie krajowej glukozy było inne, w końcu chemicznie to ten sam związek.
I co ważne, temperatura wody musi być o jakieś 6 - 7 *C wyższa przed wsypaniem glukozy, od oczekiwanej temperatury nastawu.
Osobiście mam zamiar w przyszłości robić ducha tylko z glukozy, cukru już nie tknę więcej. Może troszkę drożej, ale warto :D

P.S. Mimo, że pierwszy destylat ze środka serca jest prawie doskonały i świetnie się to pije, to i tak wszystko gotuję jeszcze raz na 2.5
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

Darekk50%
20
Posty: 26
Rejestracja: czwartek, 27 kwie 2017, 23:24
Ulubiony Alkohol: Swojski
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: Darekk50% »

Więc raczej u mnie za wysoka temperatura. Szkoda bo nastawiłem dwa dni temu 60l na dekstrozie blg 25, temp też będzie za wysoka. A da się to zniwelować metodą 2,5?
Ostatnio zmieniony środa, 26 lip 2017, 10:21 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka, spacje.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: wawaldek11 »

psotamt pisze: ...Osobiście mam zamiar w przyszłości robić ducha tylko z glukozy, cukru już nie tknę więcej. Może troszkę drożej, ale warto :D ...
Jeszcze jest cukier inwertowany - osobiście nie próbowałem, ale koledzy są zadowoleni.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: robert4you »

psotamt pisze:Chińska daje się rozpuścić pod warunkiem, że sypiesz ją do wody, nigdy odwrotnie. Bezwzględnie trzeba wodę mocno mieszać podczas wsypywania. Niesądzę jednak by zachowanie krajowej glukozy było inne, w końcu chemicznie to ten sam związek.
I co ważne, temperatura wody musi być o jakieś 6 - 7 *C wyższa przed wsypaniem glukozy, od oczekiwanej temperatury nastawu.
/.../
Miałeś? Rrobiłeś na chińskiej? Wiesz czy tylko ci się wydaje?
************************************************************************
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: psotamt »

Nie wydaje mi się. Przerobiłem 2 woreczki.
Glukoza.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: robert4you »

Ja trafiłem na taką upartą chińską kundę że dopiero wrzątek pozwolił ją rozpuścić, ale destylat wyszedł ok.
************************************************************************
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: Pretender »

Droga była?
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: psotamt »

Płaciłem 80 PLN z przesyłką.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: robert4you »

************************************************************************
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
OSTRY DESTYLAT

Post autor: Pretender »

Zerknij na olx, wrzuciłem juz linka.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: OSTRY DESTYLAT

Post autor: robert4you »

Gdzie ?
************************************************************************
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”