Znaleziono 18 wyników
- poniedziałek, 24 paź 2016, 15:07
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Winebar WINOMAN w Krakowie
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 4368
Winebar WINOMAN w Krakowie
Winoman - Winoteka to nowe miejsce na mapie krakowskiego świata win, które po prostu musicie odwiedzić! Na naszych półkach znajdziecie ponad sto etykiet win z całego świata, a nasza karta stale się powiększa. Nie pobieramy korkowego! Każde wino możecie skosztować, zamówić tylko kieliszek lub ściągną...
- niedziela, 17 sty 2016, 09:57
- Forum: Śmietnik
- Temat: [SPRZEDAM] Kolumna rektyfikacyjna Terra LM
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 2729
[SPRZEDAM] Kolumna rektyfikacyjna Terra LM
Witam Posiadam do sprzedania kolumnę Terre LM wraz z kegiem. W skład zestawu wchodzi: kolumna miedziana o długości 140 cm, 100 cm wypełnienia sprężynkami pryzmatycznymi stalowymi, system LM, termometr cyfrowy na 10 półce teoretycznej, wspawane złącza do VM/OVM. Keg 50 l z termometrem cyfrowy, grzani...
- wtorek, 12 sty 2016, 22:22
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Test drożdży gorzelniczych
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7641
Re: Test drożdży gorzelniczych
OK, to już wszystko ustalone. Jutro wrzucę kolejny opis wraz z wyszczególnieniem zużycia ilości energii do każdego z procesów i wody. Postaram się zastosować do Waszych rad. Z Góry dzięki.
- wtorek, 12 sty 2016, 19:50
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Test drożdży gorzelniczych
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7641
Re: Test drożdży gorzelniczych
Czyli za każdym razem gdy temperatura na kolumnie zmieni wartość od nowa powinienem stabilizować cały proces ?
- wtorek, 12 sty 2016, 08:16
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Test drożdży gorzelniczych
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7641
Re: Test drożdży gorzelniczych
PETER29 postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. 1. Jeśli chodzi o wpływ sklarowania cieczy na długość procesu a raczej o długość samego grzana się cieczy to: Moim zdaniem tak samo jak z wodą czy olejem. Wiadomo, że woda nam się szybciej nagrzeje gdyż posiada inną gęstość. Dzięki idealnie sklarow...
- poniedziałek, 11 sty 2016, 17:07
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Test drożdży gorzelniczych
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 7641
Test drożdży gorzelniczych
Witajcie. Na początku chciałbym zaznaczyć, iż jest to mój pierwszy dłuższy wpis lub też doświadczenie jakiego się podjąłem. Proszę o wyrozumiałość lub ewentualne rady na co zwrócić uwagę przy opisie. Zapraszam do zapoznania się z TESTEM: Ostatni czasy poniosła mnie fantazja i postanowiłem zrobić tes...
- środa, 30 gru 2015, 06:47
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Fermentacja w zimnym pomieszczeniu
- Odpowiedzi: 49
- Odsłony: 26770
Re: Fermentacja w zimnym pomieszczeniu
Jak zwykle popełniłem błąd w pisowni, wypełnienie jest ze sprężynek z KO. Temperatura w kręgu po stabilizacji podczas odbierania serca START OD 92.1 S stopni Celsjusza, zaś 10 na poziomie 73.3. Puszczam, bo jest to odpowiedź na posta - ale nie odbiegajmy już od tematu - tu o fermentacji nie o destyl...
- wtorek, 29 gru 2015, 14:09
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Fermentacja w zimnym pomieszczeniu
- Odpowiedzi: 49
- Odsłony: 26770
Re: Fermentacja w zimnym pomieszczeniu
Witam wszystkich. Jako, iż nie wiedziałem gdzie dodać post postanowiłem go wrzucić tutaj. Chciałem się podzielić moim spostrzeżeniem odnośnie procesu fermentacji oraz samego psocenia. Nastawiłem nastaw na 12 kg cukru, 40 l wody oraz jedno opakowanie T3. Nastaw fermentował w beczce 60 l przy temperat...
- sobota, 19 gru 2015, 08:08
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Wydajność Cukru
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 65493
Re: Wydajność Cukru
U mnie fermentuje w około 20 stopniach. Dziś jadę zakupić Gozdawa 1410 oraz Spid Ferm T3. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie pozostaje mi nic innego jak testować i tyle. Na lato i tak dokupuje przedłużenie kolumny o 50 cm z wypełnieniem sprezynkami. Co da mi jakiś 1 m samego wypełnienia.
- sobota, 12 gru 2015, 21:07
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Wydajność Cukru
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 65493
Re: Wydajność Cukru
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Gr000by jakie drożdże polecasz by nie wytwarzały bananowego zapachu?
- sobota, 12 gru 2015, 11:21
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Wydajność Cukru
- Odpowiedzi: 63
- Odsłony: 65493
Re: Wydajność Cukru
Czy ktoś z Was na problem z zapachem podczas fermentacji i samego urobku po destylacji? Używam cukru Diament i drożdży T3. Podczas fermentacji czuć zapach landrynek i bananów, zapach czystego destylatu o mocy 97 % jest taki lekko bananowy. Robię również ŁKZWJ i do niego używałem akurat królewskiego ...
- poniedziałek, 30 lis 2015, 23:13
- Forum: Zaciery i Nastawy
- Temat: Nastaw z Derenia
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 8419
Re: Nastaw z Derenia
Witam. Jeśli chodzi o nastaw z derenia mogę zapewnić, że smak będzie na pewno ciekawy. Miałem okazję pracować w Slow Wines Kraków gdzie w swojej ofercie posiadaliśmy wódkę z Derenia. http://xenna.com.pl/dogwood-vodka/ Jest to Dogwood, charakteryzowała się lekkim owocowym smakiem z nutą cierpkości. O...
- piątek, 27 lis 2015, 08:52
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 753870
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Dziękuję za szybką odpowiedź. W sumie już zrobiłem tak 3 procesy gdyż zapomniałem o dodawaniu wody i odpowiedniej części dundru. Zdaniem kolegi z którym równocześnie robimy nastaw ŁKZWJ mój produkt jest bardziej intensywny w smaku i zapachu. Drożdże pracują jak szalone. Teraz do 8 nastawu zmieniłem ...
- czwartek, 26 lis 2015, 16:38
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
- Odpowiedzi: 1655
- Odsłony: 753870
Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Witam serdecznie. Jako, iż rzadko udzielam się na forum proszę o wyrozumiałość. Mam pytanie: czy usiłował ktoś kiedyś zamiast dolewać wody do odpowiedniej części dundru rozpuścić cukier jedynie w dundrze? Czy pogorszy to walory smakowe czy też wręcz odwrotnie, skoncentruje smak i aromat. Wysłane z m...
- piątek, 30 paź 2015, 20:33
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
- Odpowiedzi: 78
- Odsłony: 33970
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Ja z chęcią zamówię 250kg przy dobrej cenie. Ewentualnie 150 kg przy droższej. Trzeba się z wujkiem podzielić.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
- środa, 5 sie 2015, 06:26
- Forum: Degustatornia
- Temat: Jakie najstarsze wino piliście ?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 12676
Re: Jakie najstarsze wino piliście ?
O ile się orientuje to nie chodzi tu o uwagi na temat telefonów, jak chcesz to zmień forum a takie uwagi zachowaj dla siebie.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
- czwartek, 30 lip 2015, 18:20
- Forum: Degustatornia
- Temat: Jakie najstarsze wino piliście ?
- Odpowiedzi: 24
- Odsłony: 12676
Re: Jakie najstarsze wino piliście ?
3 lata temu mój dziadek znalazłem wino swojej teściowej a mojej prababci w zakątku piwnicy w dymionie. Balon wraz z zawartością pojechał na wies i przez kolejny rok lerzakował. Wreszcie była chwila czasu by się temu przyjrzeć, po zdaniu z nas osadu ukazała się ciemno brozowo-złota Barwa przepysznego...
- niedziela, 26 lip 2015, 09:27
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Nastaw z suszonych daktyli
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 6340
Re: Nastaw z suszonych daktyli
Ja robiłem kiedyś wino z daktyli ale sklarowanie tego to jakaś masakra. Wino wyszło mdłe. Osobiście odradzam pomysł z nastawem z daktyli suszonych.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka