Orzechówka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: Brzydal »

Na brzucho to chyba jednak ortodoks Janie. Same orzechy tak jak zrobiłeś w zalewie 65-70% spirytusieńku. Tak może stać bardzo długo nie trzeba go nawet zlewać. Cukier to nie najlepsze rozwiązanie na sranko, ale do likieru to i owszem. Jak do tych 45% co wlałeś dodasz jeszcze cukru to wyjdzie poniżej 30% a to już nie lekarstwo tylko przyjemność :D
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
alembiki

piomat64
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 30 paź 2012, 19:34
Krótko o sobie: Homo sum, humani nihil alienum a me esse puto
Ulubiony Alkohol: wino, nalewki, bimberek.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Świebodzice
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Orzechówka

Post autor: piomat64 »

W ubiegłym roku zrobiłem orzechówkę w sierpniu, a rodzinę poczęstowałem na święta Wielkanocne i stwierdzili że jest dobra.
Oto przepis;
13 jeszcze zielonych włoskich orzechów sparzyć wrzątkiem.
Po godzinie wodę odlać, orzechy zalać zimną wodą.
Pozostawić na trzy godziny, aby namokły, wodę zlać, orzechy pokroić na małe kawałki.
Dodać cienko obraną skórkę z 1/2 cytryny tak, aby z białego miąższu nic nie pozostało.
Włożyć do gąsiorka.
Dodać 1/2 łyżeczki do herbaty goździków sklepowych i tyleż gałki muszkatołowej.
Na to wlać 1 l spirytusu, dobrze zamknąć, pozostawić na miesiąc.
Po tym czasie zrobić syrop z 1/2 kg cukru i szklanki wody, studzony syrop zmieszać z orzechową nalewką, przefiltrować przez flanelową ściereczkę, rozlać do butelek, obrze zakorkować.
Odstawić na pięć miesięcy. :cry:
Musi dojrzeć najlepiej w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, ja kroiłem orzechy zerwane w połowie sierpnia i miały twardą skorupkę.
Do dziś mam schowaną jedną butelkę,a twierdzę że się już skończyła. :)
Ostatnio zmieniony piątek, 24 maja 2013, 08:19 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka
My tu gadu gadu a sąsiad śliwki rwie i pędzi!

beepoo
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 31 sty 2013, 20:36
Podziękował: 4 razy
Re: Orzechówka

Post autor: beepoo »

Ja orzechy zbieram... jak kiedyś to robiono na św. Jana.
Mrożę orzechy! Łatwiej puszczają sok, i po rozmrożeniu są miękkie jak ogórek kiszony :)

Leżakuje ją minimum 1,5 roku :) Chciałbym dłużej, ale nie umiem wytrzymać ;)

Orzechy, spirytus, miód gryczany :) Wszystko mieszam na około 50% :D POLECAM!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Orzechówka

Post autor: gr000by »

Dzisiaj zebrałem i zamroziłem 2,5kg orzechów, w sobotę chciałbym jeszcze trochę ich zerwać i też zamrozić na zaś - orzechówkę robi dziadek i chciałbym trochę ulżyć jego zapasom, które znikają w zastraszającym tempie przy okazji świąt rodzinnych. W tym roku w końcu udało mi się znaleźć czas na zebranie zielonych orzechów, więc mam szansę :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Orzechówka

Post autor: grzesieksz7 »

Właśnie mam pytanko, do kiedy można zbierać orzechy na Nocino? W książce wyczytałem, że chyba zgodnie z tradycją do połowy czerwca, ale z tego co się orientuję, to u nas do połowy lipca zbierają na orzechówkę i już sam nie wiem :)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Orzechówka

Post autor: lesgo58 »

W okolicach 24.06 zbiera się we Włoszech, bo to jest najlepszy okres dla ich klimatu. U nas ten okres jest płynny i zależy od pogody. W tym roku to jest już ostatni gwizdek, ale były lata kiedy zrywałem nawet 10 lipca. Tylko, że ja zrywam kiedy miąższ jeszcze jest stadium takim, że jest galaretką. I to jest jedyne kryterium, którym sie kieruję, bo nasz klimat potrafi płatać figle.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 21:36 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Orzechówka

Post autor: gr000by »

Tradycja u nas nakazuje zbierać zielone orzechy od świętego Jana (lub nocy świętojańskiej) do świętych Piotra i Pawła (23/24-29 czerwca). Z takich orzechów zawsze piłem orzechówkę i była wyborna, więc tak też i ja zbieram w tym roku orzechy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Orzechówka

Post autor: gary1966 »

lesgo58 pisze: Tylko, że ja zrywam kiedy miąższ jeszcze jest stadium takim, że jest galaretką. I to jest jedyne kryterium, którym sie kieruję, bo nasz klimat potrafi płatać figle.
Ja też, dlatego już zerwałem :ok:.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Orzechówka

Post autor: kochanek Kranei »

A ja mogę tylko poczytać i popatrzeć na zdjęcia z maceratami orzechowymi. W moich stronach nie znalazłem zdrowych orzechów. Większość wygląda jak niżej. Czort wie czy to grzyb czy jakaś bakteria ale trochę się boję je zalewać. Tak że w tym roku orzechówki nie będzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Orzechówka

Post autor: wawaldek11 »

Jeżeli te czarne plamki są tylko z jednej strony, to mogą być uszkodzenie mechaniczne gradobiciem.
Miałem tak z pigwowcem.
Ale te na Twoich orzechach są bardziej rozległe :bezradny:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Orzechówka

Post autor: kochanek Kranei »

To pewnie antraknoza orzecha włoskiego. Niektóre moje derenie i żonine róże też to mają i na wiosnę były pryskane. Ale orzechy wysępiam i pryskać nie mogę. Też ze względu na wielkość. Od jakiegoś czasu zwalczam to chemią, (teraz jest kwarantanna), oraz higieną narzędzi ogrodniczych i otoczenia wokół roślin. Najgorsze jest to że jeździłem po całej okolicy i wszędzie to samo.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Orzechówka

Post autor: gr000by »

Ja mam zamrożone 4,5kg zielonych orzechów, tylko problem będzie z wysyłką z Podkarpacia, żeby doszły nie zepsute...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Orzechówka

Post autor: kochanek Kranei »

Mam lepszy pomysł. "Wy nam węgiel, my wam banana." Jak sobie w szkle poślemy, to nie ma prawa się popsuć.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Orzechówka

Post autor: wawaldek11 »

Przy zwrocie pojemnika dołączę nalew orzechowy z ubiegłych lat ;) i inne małe conieco :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 21:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Orzechówka

Post autor: kochanek Kranei »

Ja lubię dostawać "conieco" nawet jeśli malizną czuć. Porządkuję właśnie piwnicę więc i Tobie postaram się nieco podesłać. Tylko czym ja Cię zaskoczę?
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei

crystooforo
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 13:48
Krótko o sobie: niech inni osądzą
Ulubiony Alkohol: orzechówka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 10 razy
Re: Orzechówka

Post autor: crystooforo »

Dodaję jeszcze wino czerwone wytrawne, wanilia w laskach i na słońce.
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Orzechówka

Post autor: pith »

Odgrzeję trochę wątek ponieważ na rynku pojawiła się Dębowa Polska Orzech. Miałem okazję spróbować i jestem pod wrażeniem.
Tylko, że w tej wódce jest smak i aromat dojrzałych orzechów.
Czy maceracja posiekanych orzechów w spirytusie i redestylacja da jakiekolwiek sensowne efekty?

Próbował ktoś lub choćby przemyśliwał temat?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Orzechówka

Post autor: ziemba12345 »

Ale jakie to orzeczy, laskowe czy wloskie?
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Orzechówka

Post autor: pith »

Włoskie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Orzechówka

Post autor: psotnikpiotr »

Koledzy doradzcie coś odnośnie orzechówki. Zrobiłem tak. Orzechy zebrałem, umyłem i zamroziłem. Później pokroiłem na mniejsze kawałki i do słoika. Wszystko zalałem psotą o mocy 75%. Zamierzam tak trzymać z dwa miesiące. Zależy mi na nalewce zdrowotnej więc nie dodałem cukru. Czy wszystko jest ok?
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Orzechówka

Post autor: radius »

Gdybyś zalał destylatem a nie "psotą", to pewnie coś by z tego wyszło pijalnego ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Orzechówka

Post autor: psotnikpiotr »

@radius przepraszam za określenie :oops: . A tak na poważnie? Coś będzie z tego?
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

czytam
700
Posty: 724
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Orzechówka

Post autor: czytam »

tak
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Orzechówka

Post autor: psotnikpiotr »

Dzięki @czytam za odpowiedź.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”