Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
TheEnd
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 22 gru 2012, 15:36
Załączniki
Orzechówka-Przepis?

Postautor: TheEnd » wtorek, 26 lut 2013, 15:02

Witajcie,

Jako że bardzo smakuje mi soplica orzechowa chciałbym zrobić taki trunek w domu.

Czy ma ktoś na takie coś przepis i mógłby się podzielić?
Dodam, że mam duży worek tegorocznych orzechów włoskich-da się coś z nich zrobić?

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ZdroweDomowe
50
Posty: 87
Rejestracja: sobota, 26 sty 2013, 18:29
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: ZdroweDomowe » wtorek, 26 lut 2013, 16:28

Szanowny Kolego, orzechówke robi się zalewajac jeszcze zielone niedojrzałe orzechy w skorupkach.
Następnie maceracja miesięczna, klarowanie i rozlanie a następnie okres leżałowania.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

mario_
150
Posty: 190
Rejestracja: piątek, 4 wrz 2009, 08:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Lozovaca, Whiskey, Tequila
Status Alkoholowy: Destylator
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: mario_ » wtorek, 26 lut 2013, 21:38

Soplica orzechowa to orzechy laskowe a nie włoskie.
Ja robiłem na zielonych włoskich, z dodatkiem cynamonu - niezłe ale nie przypomina Soplicy. :-)
Trzeba by użyć orzechów laskowych, może w tym roku spróbuję. :-)
"Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji"
- William Faulkner

Awatar użytkownika

stoney
50
Posty: 67
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 23:20
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: stoney » wtorek, 26 lut 2013, 22:11

Z włoskich to nalewka orzechowa po krzyżacku, koniecznie na miodzie. Przepis znajdziesz na forum domowych winiarzy.
MIEĆ MIEDŹ


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: liyo78 » środa, 27 lut 2013, 00:30

Orzechówka z orzechów włoskich jest rewelacyjna (z dodatkiem miodu) i najlepsza jest po roku dwóch leżakowania. Osobiście orzechówka Soplicy mi nie smakuje -wg. mnie to taki perfumowany wynalazek. Spróbuj sobie kupić orzechówkę Dębowa Polska i napewno zrobisz swoją z zielonych orzechów.


silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: silvio2007 » środa, 27 lut 2013, 09:36

Ja do swoich zielonych orzechów włoskich lubię dodać skórkę z cytryny, laskę wanilii i płatki róży, może być nawet dzikiej. Po roku leżakowania nie wtajemniczeni nie zgadną co piją


wolan
300
Posty: 322
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: wolan » środa, 27 lut 2013, 10:26

Hej, ja lubię orzechówkę z włoskich ale i z laskowych zła nie jest. Soplica orzechowa jest po prostu inna a nam przecież chodzi o to szukanie smaków :) sam szukałem przepisu na nalewkę na orzechach laskowych i ciężko znaleźć coś bo do mnie przemawiało. Większość przepisów na necie jest na zielonych orzech laskowych i jest to nalewka jak dobrze pamiętam przeciw depresyjna :) jest też trochę przepisów na dojrzałych orzechach nawet jeden przewinął się gdzieś przez form chyba podany przez Brzydala ale tutaj mogę się mylić :)

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: Wald » poniedziałek, 18 mar 2013, 15:39

Wróćmy może do tematu, ale sprecyzuje o czym ma być. Nie chodzi o leszczynę, to już jest:
orzech-laskowy-do-nalewy-t5081.html Pytanie nie jest też o nalew na orzechach zielonych (ze skorupkami),
to już też było: nalewka-na-orzechach-krzyzacka-t5020.html .
Szukamy przepisu (sprawdzonego) na wódkę Soplica Staropolska. Nie kopiujcie z netu, bo jest tego sporo, tyle że różne. Od razu zacytuję, będzie wiadomo co już mamy:
1) orzechy włoskie, bez, jaśmin, poziomki, śliwki, goździki, miód.
2) orzechy włoskie, bez, jaśmin, poziomki, miód.
3) orzechy włoskie, śliwki, goździki, miód.
W każdym jest orzech i miód, a co z resztą. Wydaje się, że pierwszy skład jest najpełniejszy, ale czy prawdziwy, czy kompletny? Robił ktoś? A może ktoś z Was próbując potrafi odczytać skład i proporcje? Cuda przecież się zdarzają.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


radius6
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 21 kwie 2012, 20:35
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: radius6 » piątek, 24 maja 2013, 17:05

Ja czas temu jakiś w ramach eksperymentu zrobiłem nalew na prażonych łupinach orzecha włoskiego. drobno pokruszone skorupy orzecha wyprażyłem w piekarniku w temp ok. 200 stopni. Po oddymieniu pomieszczenia, odwołaniu strażaków i wysłuchaniu kazania od małżonki nt zdziecinniałych staruchów, tumanów itp. zalałem łupinki destylatem ok 50 % ( łupinki z 0,75 kg orzechów, destylatu ok 2 l ). po tygodniu nabrało pięknego ciemnobrązowego koloru i bardzo ciekawego zapachu. Jako, że kolor był imho zbyt intensywny, drugą porcję łupin zalałem nie prażoną. Kolor dużo słabszy, aromat mniej intensywny. Po ok 4 tygodniach odsączyłem oba nalewy, połączyłem i dodałem jeszcze litr destylatu i trzy łyżki miodu lipowego. Wszystko razem na kolejne 4 tygodnie do przegryzienia i powiem, że całkiem ciekawe to wyszło... Nie tak perfumowane, jak Soplica, ale bardziej aksamitne, z ciekawym, orzechowym finiszem. Część już upłynniona, a 2 litry do piwnicy w ciemny kąt, zobaczymy, jak będzie smakować, jak postoi.(o ile postoi)

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: Wald » piątek, 24 maja 2013, 21:03

Czyli coś ciekawego narobiłeś. Zapomnij w który kąt to wstawiłeś. Zapomnij, że coś takiego masz. Ja mam 4 litry nalewu ze składników z nr 1. Tyle, że już nie wiem gdzie to wstawiłem. Zobaczymy za rok. Posmakujemy, ocenimy, może będzie trzeba coś zmienić w proporcjach. Wtedy opiszę co i jak. Jak na razie ma potencjał na przyzwoity trunek.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 257
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: wojs40 » niedziela, 6 kwie 2014, 09:19

Przepis na "orzechówkę wytrawną na polski sposób". Zaznaczam że nie jest to przepis na biesiadny stół lecz nalewka którą warto mieć w domowej apteczce jako środek zalecany przy bólach żołądka i wątroby.

Skład:
10 zielonych orzechów włoskich /zerwanych w lipcu/
1/2 litra czystej wódki 40 %

Orzechy pokroić na małe kawałeczki, wsypać do szklanego naczynia i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, żeby alkohol nie wywietrzał, ustawić na słońcu. Naczynie powinno stać parę tygodni, aż ciecz stanie się ciemna, brunatna. Wówczas należy ją przefiltrować i wlać do butelki. Orzechówka wg. tego przepisu ma specyficzny gorzkawo-korzenny zapach z cierpkawą nutą, smak gorzkawo-cierpki. Podobno im lek ma gorszy smak tym jest bardziej skuteczny. Na zdrowie.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)


marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: marcek10 » czwartek, 1 paź 2015, 17:56

radius6 pisze: Część już upłynniona, a 2 litry do piwnicy w ciemny kąt, zobaczymy, jak będzie smakować, jak postoi.(o ile postoi)


Trochę czasu upłynęło jestem ciekaw jaki wpływ miał czas na nalewkę co za pychotka powstała?

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: Lootzek » piątek, 2 paź 2015, 20:17

Z mojego doświadczenia wynika że taka orzechóweczka dopiero po ok. 2 latach przestaje "ryj wykręcać na lewą stronę", ale efekt wart jest by na niego poczekać - bajka... :D


marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: marcek10 » piątek, 2 paź 2015, 20:50

Nie pozostaje więc nic jak popełnić własny trunek i zapomnieć na długi czas. :)
Lootzek nie wiem dlaczego ma aż tak wykręcać? Jak by popełnić na dobrym spirytku (własnym) to powinno być pijalne wcześniej tak sobie myślę ;) Chyba, że orzechy dają dziwne smaczki na początku.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: Lootzek » piątek, 2 paź 2015, 21:04

Oj, to właśnie nie o spirytek a o taniny z orzechów się rozchodzi :)
Próbowałem po kilku miesiącach, lekarstwo, po roku, lekarstwo. Na rok zapomniałem o butli, zdarzyła się okazja poczęstować kolegę, amatora różnych eksperymentów i zaskoczenie - nadal silnie orzechowy smak, ale cierpkość i gorycz praktycznie ustąpiły a trunek stał się przepyszny :)


greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 14:56
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: greg0004 » niedziela, 4 paź 2015, 18:51

Kolega Ostoja podał swego czasu przepis na białym forum.
Podam go tutaj;

NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.

Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.


marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: marcek10 » poniedziałek, 5 paź 2015, 18:36

Swego czasu próbowałem orzechówki dziadka i była świetna. Niestety nie znam receptury ale z tego co wiem to na orzechach włoskich zrywanych w lipcu. I miała ona być właśnie dla zdrowotności kieliszeczek max dwa. Nie wiem czy to się tyczy wszystkich nalewek orzechowych?

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: Lootzek » poniedziałek, 5 paź 2015, 23:00

Poszukaj po forum pod hasłem Nocino i o zielonych orzechach - jest od groma przepisów na takową i faktycznie, nalewka na młodych włoskich działa cuda w dolegliwościach żołądkowych, choćby wywołanych przejedzeniem ;)


marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 09:53
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: marcek10 » środa, 7 paź 2015, 17:20

Nie chodziło mi o przepis ale o to czy wszelkie nalewki orzechowe to raczej na lekarstwo niż na większe pragnienie ;) Znaczy czy można taką popijać np. przy grillu i rano wstać o własnych siłach ? :D


dragon
30
Posty: 46
Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2011, 12:14
Załączniki
Re: Orzechówka-Przepis?

Postautor: dragon » sobota, 10 paź 2015, 20:49

Pewnie, że można.

Nie wiem jak robicie orzechówkę , że "ryj wykręca", bo moja po dwóch miesiącach to niebo w gębie.
W tym roku zrobiłem jakieś 10 litrów, bo zeszłoroczne 3 litry to nawet do grudnia nie dotrwały ;-P

I odradzam używanie mielonego cynamonu. Dużo lepszy jest w laskach, bo nie ma kłopotów z filtrowaniem.


Wróć do „Przepisy smakowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości