winiarek napisał(a):
Jeśli będziesz równocześnie zmieniał moc grzania i chłodzenia ZP to bardzo ciężko będzie trafić na stabilny punkt pracy kolumny i kolumna na przemian będzie to zalewana to "pusta"
Na stabilność pracy kolumny ma też wpływ rodzaj wypełnienia.
Pierwszy raz w życiu dowiaduję się że, jak się zagotuje ciecz
a potem zmiejsza grzanie, to ta ciecz przestaje się gotować.
Owszem można zmiejszyć intensywność gotowania, ale w tym przypadku kolumna nigdy nie przestaje być pusta. Para zawsze w niej będzie.
I nie kręć później, że chciałes powiedzieć to - czy tamto, że w cudzysłowiu -srowiu, albo że tak naprawdę. to ,,wszyscy mają rację'' i różne inne farmazony.
Musisz wydać książkę ,,Nowe prawa fizyki ", winiarek.
Bez urazy, ale rozmijasz się z prawdą.
mima napisał(a):
Jeżeli na kolumnie, jest inna temperatura par rektyfikacji,
a w metodzie garnkowej, inna.
To bądź tak dobry i przyślij, mi linka albo wklej tabelę
temperatury rektyfikacji par etanolu
winiarek napisał(a):
Czy mima w ogóle rozumie o czym rozmawia?
Przedstawiony wykres dotyczy tego co się dzieje w kotle w zależności od ilości alkoholu w gotowanym zacierze/nastawie oraz par wydobywających się z kotła.
Winiarek,- mima wie o czym rozmawia w przeciwieństwie do Ciebie.
A ty gdybyś dysponowal tą wiedza, albo chociaż kolumną to może,
chociaż niekoniecznie, też byś wiedział.
Nie zmienia to faktu że tabela załączona przeze mnie w tym temacie, jest jedna. Do destylacji i do rektyfikacji.
To wynika w sposó jasny, z teorii destylacji.
Sprawdzonej też przeze mnie, w sposób praktyczny przez,
mierzenie procentów alkoholu, przy odp. temp.
Zarówno przy destylacji, jak i przy rektyfikacji.
Zawsze pokrywały się one z tabelą.
I używanie przez calyksa takich argumentow jak-
Cyt.
,,No wlasnie wg. mnie nie.
Zwroc zreszta uwage jak jest zatytulowany ten wykres.
Temperatury procesu destylacji..... destylacji nie rektyfikacji.
Czerwona linia to linia wzrostu temperatury par
ale nie w kolumnie.''
Jest posunięciem takim, że , ja mam rację a ty nie.
i że rektyfkikacja to nie destylacja, mija się z prawdą. I do twojej wiadomosci calyks podaje, oraz do wiadomości kol. winiarka bo zaczął sie tym interesować że, rektyfikacja to to samo co destylacja jest tylko jego odmianą. Z ang. ULEPSZANIE.
A SŁOWO TO ENCYKLOPEDIA DEFINIUJE TAK.
Rektyfikacja, destylacja frakcyjna, odmiana destylacji. Przeciwprądowy rozdział mieszaniny cieczy lub par, odbywający się w sposób ciągły lub okresowy na kolejnych półkach lub w warstwie wypełnienia kolumny destylacyjnej (rektyfikacyjnej) albo kilku takich kolumn połączonych szeregowo.
Podczas rektyfikacji dochodzi do równoczesnej wymiany masy i ciepła. Za pomocą rektyfikacji można rozdzielać mieszaniny dwu- i wieloskładnikowe. Rektyfikacja stosowana jest do otrzymywania np. alkoholu etylowego rektyfikowanego lub bezwodnego, benzenu, aniliny, różnych frakcji ropy naftowej
Z
ródło internet
A jeżeli pytasz?
,,Moze tez byc tak, ze czegos nie wiem, bo wszechwiedzy nie opanowalem.
Prosze cie w takim razie abys mnie uswiadomil, w jaki sposob moge
wykorzystac ten wykres w prowadzeniu procesu rektyfikacji''
To Ci odpowiem tak.
W przyszlości, być może jak będziesz miał kolumne z głowicą
Nixona/Stona, to dowiesz się sam do czego może służyć taka tabela,
I jak rozumieć to, co próbuję tutaj przekazać.
------------------------------------------------
mima napisał(a):
I wtedy leci alkohol w którym jest coraz więcej wody, a wtedy musimy w/w. refluks zamknąć, aby schłodzić głowicę ( i góre wypełnienia) parami czystego alkoholu i wtedy znów go otworzyć, ustawiając go wtedy, na odp. mniejszą wydajność.
a winiarek napisał
wprowadzają już zupełny mętlik i zamęt
[/quote]
Zamęt i mętlik,- tak. Wprowadzają, zgadzam się, ale tylko w tych
głowach, ktore tych procesów nie pojmuja i nie rozumieją.
A przytoczony tu fragment jest dokładnie opisaną częścią,
procesu rektyfikacji alkoholu.
A co do mętliku i zamętu, to Ty tutaj taki robisz opisując,
to, co wyczytałeś w internecie. Pozwole sobie przytoczyć mały fragment.
Cyt.
,,W obu przypadkach po destylacji następuje rektyfikacja czyli jednoczesna wymiana masy i ciepła w układzie ciecz-gaz i wszystko się zmienia w zależności od tego na jakiej wysokości kolumny się przyglądamy tej wymianie (w gorzelni przy destylacji ciągłej zmiany zależą głównie od tego na jakiej wysokości kolumny jest "obserwator", w amatorskiej kolumnie przy destylacji cyklicznej zmiany nie tylko zależą od punktu obserwacji ale i od upływu czasu i zmniejszania się zawartości alkoholu w kotle) i tego się już nie da tak prosto przedstawić na wykresach jak to ma miejsce w przypadku destylacji.
Tu przede wszystkim należy dbać o stałą temperaturę par w głowicy''......
Ja powiedziałem to kilkoma prostymi słowami, ale Ty tego nie pojołeś i napisałeś 100, a może 78 nie liczyłem. W każdym bądź razie dla Ciebie jest to prościej?
I ostatnia sprawa.
Temperatura może zmieniać się w zależności od zmian ciśnienia atmosferycznego i (jak zauważył KGB ) od wysokości nad poziomem morza.
Ja myślałem zawsze że to jest jedno, a tu znowu się czegoś nauczyłem.
Wiem że największe ciśnienie jest na poziomie morza ( tak naprawdę to w depresjach) a wraz ze wzrostem wysokości, ciśnienie maleje liniowo, aż do zera.
A tu dowiaduję się że jak napisał winiarek, od jednego i od drugiego.
To co - to nie jest jedno?
-------------------------------------------------
A to przykładowe ciśnienia przy których wrze alkohol.
Można je sobie wydrukować i powiesić w kąciku, gdzie się
zabawiamy z naszymi psotami. Tak jak ja zrobiłem.
Kiedy gotuje spojrzę na barometr i wiem w jakiej temp.
będzie zachodził proces wrzenia.
°C mm Hg hPa
77,2 727,44 969,92
77,3 730,34 973,79
77,4 733,26 977,68
77,5 738,18 984,24
77,6 739,11 985,48
77,7 742,06 989,41
77,8 745,01 993,26
77,9 747,97 997,21
78,0 750,94 1001,17
78,1 753,92 1005,14
78,2 756,92 1009,14
78,3 759,92 1013,14
78,4 762,93 1017,16
78,5 765,95 1021,18
78,6 768,98 1025,22
78,7 772,02 1029,28
78,8 775,07 1033,34
78,9 778,14 1037,43
79,0 781,21 1041,53
79,1 784,29 1045,72
79,2 787,38 1049,84