Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Marsaw30 » wtorek, 21 kwie 2020, 04:08

Witam, pierwszy raz mam taki problem. Po opróżnieniu beczki 2 litrowej po 4 miesiącach i rozcieńczeniu bourbonu z wodą przefiltrowaną britą, produkcik wyszedł lekko mętny i co najgorsze widac na górze oleisty nalot. Masakra. Nigdy tak nie miałem. Przed rozcieńczeniem produkt miał 78 %, rozcieńczyłem do 40 % i zonk. Coś poszło nie tak. Czyżbym troche zepsuł cięcie frakcji ?


Rabat 3%
Koncentrat wina Madras Nonne Noir
Cena: 159.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

drgranatt
1300
Posty: 1321
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: drgranatt » wtorek, 21 kwie 2020, 07:10

@Marsaw30, taki mocny trzymałeś w dębowej beczce?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Erazer
200
Posty: 203
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Erazer » wtorek, 21 kwie 2020, 07:13

Beczka była nowa?

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2417
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Doody » wtorek, 21 kwie 2020, 08:08

To normalne zjawisko, że trunek mętnieje podczas rozcieńczania. Dlatego producenci whisky i burbonów stosują dwie metody. Pierwsza to filtrowanie na zimno, czyli przeciskanie silnie ochłodzonego trunku przez filtry wyłapujące cząsteczki powodujące zmętnienie. Metoda ta pozbawia części smaków i aromatów. Druga metoda to rozcieńczanie do stężenie 47% co zwykle pozwala zachować klarowny destylat. Beczkę zalewa się jednak mocą destylatu w granicach 62-63%. Ty "trochę" przesadziłeś z mocą leżakowanego destylatu. U mnie torfowy destylat po wylaniu z beczki o mocy 59% da się rozcieńczyć do stężenie 48% bez zmętnienia. Chłodzenie w lodówce jeszcze bardziej potęguje zmętnienie. Trunek mętny, choć mało estetyczny nadaje się jednak do picia.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2247
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Kamal » wtorek, 21 kwie 2020, 11:02

Olejstość w alkoholach jest porządana. Zwrócił mi na to uwagę, jeden degustator rumu/cachaçy.
Przecież nie masz tam plamy tłuszczu?
K.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 kwie 2020, 11:03 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek


Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Marsaw30 » wtorek, 21 kwie 2020, 14:34

Spieszyłem się i nie sprawdzałem mocy przed zalaniem, beczka nowa była, wcześniej robiłem bourbon ,rozcieńczyľem go tylko z inna wodą i był pięknię klarowny i nie zauważyłem żadnej oleistosci,to wygląda jakby troche paliwa sie nalało do wody.... może przez to , że za mocny był w beczce i sie różne związki nie przetrawiły.... kurde. Wlałem tera single malta do tej beczki, okaże się za 5 miesięcy co to będzie, tym razem juz rozcieńczony do 65 % .


Fiflak
350
Posty: 382
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Fiflak » wtorek, 21 kwie 2020, 14:45

Nie rozumiem, w czym tkwi problem. Przecież oleistość stanowi istotę burbona. Jego, mówiąc językiem winiarzy, struktura, im bardziej wyczuwalna, tym lepiej. Po mojemu zabawa polega właśnie na zmaksymalizowaniu oleistości. Burbon powinien wydawać się gładkim i gęstym jednocześnie. Zawsze się staram takiego burbona wypędzić. Oczywiście raz uzyskuję takowy, a przy kolejnym psoceniu bardziej wódczany, tzn. posiadający mniej cech typowych dla kukurydzianego samogonu.
Tak przy okazji dopytam, bo często się zagadnienie pt. mętny trunek, pojawia. Czemu tą mętność niektórzy uznają za wadę? Nieapetycznie się w szklance destylat prezentuje, czy co?


Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Marsaw30 » wtorek, 21 kwie 2020, 16:28

No mętność napewno nie dodaje tu uroku, po drugie ,jakby byl tylko w strukturze oleisty to by było ok, piłem Jacka Single Barrel ,jest oleisty właśnie tak jak trzeba, tu chodzi o to ze widać z góry patrzac do słoika plame taka oleista, jakby coś się nierozpuściło a nie osama strukture całego trunku.


Barchiel
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2021, 08:31
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Barchiel » poniedziałek, 13 wrz 2021, 11:02

Można było spokojnie rozcieńczyć do 70% i z powrotem do beczki

Awatar użytkownika

Kòpôcz
550
Posty: 555
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Kòpôcz » poniedziałek, 13 wrz 2021, 12:01

Destylowałeś raz, czy dwa razy?

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1650
Posty: 1668
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 13 wrz 2021, 14:47

Przy pisaniu postów warto zwrócić uwagę na datę ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Kòpôcz
550
Posty: 555
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 18:53
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: Kòpôcz » poniedziałek, 13 wrz 2021, 15:35

He he... Fakt - efekt osi czasu Tapatalka ;


rastro
1650
Posty: 1672
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Oleisty bourbon po rozcieńczeniu...?

Postautor: rastro » poniedziałek, 13 wrz 2021, 19:09

Gdzieś do tych 30 postów trzeba dobić żeby pozbyć się kagańca ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość