Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Ojciec Prowadzący
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 06:17
Załączniki
Ojciec Prowadzący

Postautor: Ojciec Prowadzący » sobota, 16 kwie 2022, 06:46

:poklon; Witam serdecznie wszystkich użytkowników. :kumple: Jako, że zaglądam na to forum od jakiegoś czasu, to postanowiłem się wreszcie zarejestrować. :read: czytając uważnie tematy na temat tego, jaki sprzęt wybrać (bo temat psot już jakieś kilka lat biega mi po głowie) postanowiłem, że wreszcie zamówię sprzęt. Wybralem kolumnę Aabartek na kegu 50 litrów z termometrem tarczowym, grzany grzałkami nierdzewnymi o łącznej mocy 3500 w. Do tego katalizator 20cm z wypełnieniem miedzianymi sprężynkami, kolumna 107 cm wypełniona sprężynkami k. o. Głowica LM z rurka karbowana fi12. No i dwa termometry elektroniczne w odpowiednich miejscach. Sprzęt produkcji polecanego na forum Pana Artura z Art-Spaw'u. Z niecierpliwością czekam na odbiór kolumny i z zaciekawieniem czytam forum o pierwszych nastawach z cukrówki. Przy okazji pytanko, rozumiem, że jak odbiorę pierwsza psotę to mogę ją rozcieńczyć w wodzie (jakiej najlepiej?) i nastawić 2gi raz i wtedy psota wyjdzie dużo lepsza tak? Wszelkie dobre rady n. t. Drożdży naczyń do nastawu, alkoholomierzy i cukromierz mile widziane, bo czeka mnie ich zakup. A może coś z forumowego sklepu polecicie? Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz WITAM :freak:


alembiki
Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4038
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: rozrywek » sobota, 16 kwie 2022, 07:57

O żesz kurde.
Strasznie dużo przed tobą.
Z opisu wnoskuję, że trzeba cie będzie przeprowadzić, przez tę jezdnię.

Dobra, na początek, śmigaj po cukromierz.
Od tego zacznijmy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


patrzal
250
Posty: 257
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: patrzal » sobota, 16 kwie 2022, 07:58

To ja mam trzy słowa do ojca prowadzacego:

Witamy na forum :-)

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: jakis1234 » sobota, 16 kwie 2022, 08:13

Witaj.
Fajnie, że kupiłeś sprzęt od polecanego producenta, to duży plus, przynajmniej tutaj problemów nie będzie.
Jeżeli chodzi o rektyfikację, to przeczytaj sobie przede wszystkim ten temat: https://alkohole-domowe.com/forum/topic9284.html
i to radzę przeczytać kilka razy.
Przy okazji zerknij też tutaj https://alkohole-domowe.com/forum/topic21350.html
Zresztą generalnie większość odpowiedzi znajdziesz w dziale: https://alkohole-domowe.com/forum/pierwsze-kroki.html
Tam też jest powiedziane, jaki sprzęt i jak robić cukrówkę.
A więc póki sprzęt nie przyjdzie to czytaj, czytaj, czytaj...
I powodzenia :ok:
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Doody » sobota, 16 kwie 2022, 09:19

Witaj ojcze i powodzenia :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Góral bagienny
2000
Posty: 2236
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Góral bagienny » sobota, 16 kwie 2022, 11:41

Witaj na tym zacnym forum :D
Nick fajny :ok: ale lepszy by był Ojciec Pędzący :mrgreen:
Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Autor tematu
Ojciec Prowadzący
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 06:17
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Ojciec Prowadzący » sobota, 16 kwie 2022, 11:47

Dziękuję za miłe słowa. Jak już wspomniałem trochę wiedzy "wlałem w siebie" :freak: więc tak całkiem goły w psocenie nie jestem, a bynajmniej pod względem teorii, a praktyka..... Będę przedstawiał swoje osiągnięcia, mam nadzieję, że przy waszej pomocy będę tylko zadowolony. Amen Ps "Ojciec pedzącyc" - dobre :P trudno już, jako, że dużo jeżdżę po PL to niech będzie prowadzący. Wesołego Alleluja dla wszystkich forumowiczów! Niech MOC będzie wam dana.


wawaldek11
2500
Posty: 2627
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: wawaldek11 » sobota, 16 kwie 2022, 11:58

Witam na pokładzie.
Mógłbyś podać swoją lokalizację, bo czasem pomagamy sobie w realu ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: kiwitom23 » sobota, 16 kwie 2022, 12:49

Również witam i sugeruję pierwszy urobek przeznaczyć na cele techniczne, nie do dalszej obróbki. To jest czyszczenie sprzętu.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Autor tematu
Ojciec Prowadzący
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 06:17
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Ojciec Prowadzący » sobota, 16 kwie 2022, 13:51

Województwo Śląskie, powiat Tarnogórski. Mam trochę spirytusu kukurydzianego, może go rozrobić do powiedzmy 15% i nim przegonić urządzenie, aby oczyścić? Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Doody
3000
Posty: 3019
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Doody » sobota, 16 kwie 2022, 14:54

Jak najbardziej można.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4038
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: rozrywek » sobota, 16 kwie 2022, 15:28

Ojcze.
Kuźwa aleś nicka znalazł.

To ja powiem tatku.
Lepiej się kojarzy.
Albo Papciu.



Papciu, jak masz dobry spiryt z qq, to szkoda go marnować na techniczny.

Nie lepiej by było dla cię zrobić prostą cukrówkę i ją puścić potem?

Zapoznasz się ze sprzętem przy okazji.

Ale oczywiście zrobisz jak chcesz.

Sprzęt jeszcze nie dotarł, jak zrozumiałem, to masz czas.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: kiwitom23 » sobota, 16 kwie 2022, 15:51

Papcio to był tylko jeden, Papcio Chmiel.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Autor tematu
Ojciec Prowadzący
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 06:17
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Ojciec Prowadzący » sobota, 16 kwie 2022, 16:36

Rozrywek, proszę się nie gniewać na mnie :P nick jest mocno z przekąsem, jako, że byłem po pięciosetkilometrowej podróży, a 8miesiecy temu zostałem ojcem, to jakoś mi tak wpadło do głowy :) mam nadzieję, że nick nie będzie odbierany źle. Mam swój subiektywny pogląd na Pana "T. R." pewnie jak większość społeczeństwa, lecz ani to miejsce na pogaduchy o nim oraz też czasu jakby nie miałem na to :) a chęci wcale. Mam nadzieję, że rozjaśniłem. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

leon24_36
100
Posty: 128
Rejestracja: wtorek, 18 paź 2011, 21:07
Krótko o sobie: Człowiek nie jest taki, żeby sobie nie poradzić
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: leon24_36 » sobota, 16 kwie 2022, 17:26

:witam:

To ten będzie "Papcio Słód"

Dobrze trafiłeś, a przede wszystkim dobrze zrobiłeś najpierw czytając a później kupując

:piwo:

Awatar użytkownika

rozrywek
4000
Posty: 4038
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: rozrywek » sobota, 16 kwie 2022, 20:05

Panie Ojcze...
To wszystko żarty.

Będziemy cię nazywać tatkiem.

Papcio to faktycznie się kojarzy z takim artystą że szok.
Całe dzieciństwo nam podarował.



Patrząc z punktu widzenia matematycznego, to lepiej jest jak brząc ma 8 miesięcy niż 11.

Przynajmniej wiesz że twój.

Pytaj o co chcesz, chętnie pomożemy.
A na dzień dobry to poznaj zasadę"
Piłeś, nie jedź, nie piłeś wypij"
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Ojciec Prowadzący
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 16 kwie 2022, 06:17
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: Ojciec Prowadzący » środa, 20 kwie 2022, 20:17

Witam ponownie forumową brać. Więc tak troszkę znów pogrzebałem w tajnikach wiedzy forumowej, zaliczyłem po drodze kilka ciekawych konwersacji między uczonymi szanownego forum i.... dalej mam kilka wątpliwości. Czeka mnie za kilka dni "inicjacja" a chce to zrobić przynajmniej poprawnie. Zacznę od początku. Sprzet:
Keg 50l zasilany grzałką nierdzewną o mocy 1500+2000W
- spustem bocznym 1/2" zakończonym zaworem
- termometrem tarczowy
- Katalizator wysokości 20cm na fitingu z wypełnieniem miedzianym i ocieplony
- kolumną 107cm ocieplona i wypełniona sprężynami nierdzewnymi zakończona zlączem SMS
- Glowicą typu aabratek z termometrem i zaworkiem precyzyjnym
- Chłodnica z rurki karbowanej fi 12mm zakończoną końcówkami na wąż.
Całkowita wysokość destylatora wynosi 186cm. Całość jest wykonana na rurze spożywczej o przekroju 63.5 i ocieploną izolacją firmy Armaflex. Meritum sprawy. Rozgrzewam nastaw do temp ok 70 stopni i puszczam obieg wody, następnie wylanczam jedna grzałkę. Stabilizuje kolumnę-w moim przypadku min 30min do godziny, Aż temp. się unormuje Następnie przy pełnym wsadzie ok 45 litrów cukrówki odbieram kropelkowo ok 500 ml i sprawdzam organoleptycznie czy "smrodki" już wyszły? Zaczynamy odbiór właściwy do momentu, aż skoczy remp na górnym termometrze wtedy lekko korygujemy odbiór na mniejszy i tak do momentu, aż na zbiorniku temp. Pokaże blisko 100 st C.?? Czy wszystko dobrze zrozumiałem? Proszę wybaczyć pytania, wiem, że wpierw należy czytać potem pytać, lecz im więcej zagłębiam się w wiedzę teoretyczna, nie mogąc jeszcze liznąć praktyki tym większy mam mętlik. Pozdrawiam

Awatar użytkownika

defacto
1850
Posty: 1883
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: defacto » czwartek, 21 kwie 2022, 09:45

Serwus
Ojciec Prowadzący pisze: Rozgrzewam nastaw do temp ok 70 stopni i puszczam obieg wody, następnie wylanczam jedna grzałkę.

Rozgrzewasz wsad pełną mocą i doprowadzasz do zalania kolumny i dopiero później, po zalaniu kolumny, wyłączasz jedną grzałkę i proces prowadzisz na 2KW.
Wodę na skraplacz puszczasz po uderzeniu par w górę kolumny. Termometr na wysokości 10 półki, da Ci znak - szybkim, zdecydowanym skokiem temperatury.
Jeśli odbierasz wyłącznie z LM (zawór w głowicy), chcę Ci zaproponować, żeby po odebraniu odpowiedniej ilości przedgonu, gdy już zaniknie acetonowy aromat, następne 0,7l tzw "przedserca" ( pozdrowienia dla @rozrywek) przeznaczyć do nastepnej rektyfikacji. Moim zdaniem, pozwoli Ci to uzyskać czystsze serce, choć mniej go będzie. Spróbować możesz a jak ci nie podpasuje, zrobisz po swojemu.
Zwracaj uwagę na wskazania termometru na wysokości 10 półki teoretycznej. To jest strażnik procesu :ok:
"Gdy chcesz mieć przyjaciół, mów tylko piękne słowa. Mów prawdę prosto w oczy, wtedy poznasz swego wroga"

Awatar użytkownika

kiwitom23
1250
Posty: 1256
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 21 kwie 2022, 09:52

Witaj Wielebny, a więc po pierwsze musisz prawidłowo obliczyć procent wsadu, albo poprzez BLG, albo w przypadku cukrówki zmierzyć alkoholomierzem. Z rybki, którą Ci dołączam możesz odczytać przy jakiej temperaturze pary ruszą do góry (niebieska linia). Bezpieczny poziom włączenia wody chłodzącej uznaje się przy 80*C, ale ja niekiedy włączam przy 85*C i więcej, wodę trzeba oszczędzać ;) . Co do fermentacji, jeżeli zależy Ci na jak najlepszej jakości to:
1. ustaw BLG w granicach 18-20 nie więcej
2. nie używaj drożdży turbo
3. daj 50-60% zalecanej ilości drożdży
4. fermentuj w niższych temperaturach 18-20*C
Stabilizuj minimum 60 min, czy dłużej tym lepiej. Ja akurat mam ułatwione zadanie, gdyż mam OLM i bufor, więc prościej mi oddzielić przed i pogony, a w Twoim przypadku przy odbiorze tylko z głowicy niestety musisz niuchać i smakować, nie nastawiaj się na jakieś stałe ilości typu 500ml, tylko badaj organoleptycznie przede wszytkim na węch. Weź też pod uwagę, że jak już zacznie lecieć serce, to musi ono jeszcze wypłukać resztki przedgonów. Przy skoku temperatury na 10 półce, redukuj odbiór, tak aby utrzymywać ją w granicach temperatury dnia.
Pierwszy urobek nie spożywaj, użyj go na cele techniczne i na poznanie sprzętu. Następne puszczaj metodą 2,5, czyli:
1. Rektyfikacja z odbiorem przed i pogonów
2. Rozrobienie urobku do +/- 50%
3. Rektyfikacja tych 50% i odbiór tylko przedgonu
4. Rozrobienie wsadu w kotle do około 20%
5. Rektyfikacja z odbiorem przed i pogonów
Wtedy urobek powinien być dobrej jakości. Przy pierwszym razie na cele techniczne, oczywiście wystarczy jak zrobisz tylko punkt 1.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

jakis1234
1500
Posty: 1521
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ojciec Prowadzący

Postautor: jakis1234 » czwartek, 21 kwie 2022, 10:31

To teraz ja Ci trochę namieszam :)
Generalnie robię tak, jak opisał kiwitom23, ale:
1. ustaw BLG w granicach 18-20 nie więcej
2. nie używaj drożdży turbo
3. daj 50-60% zalecanej ilości drożdży
4. fermentuj w niższych temperaturach 18-20*C

1 - ustawiam Blg tak około 22
2 - daje drożdże turbo (Moska Style), tylko w mniejszej ilości i niższych temperaturach
3 - daję 50%
4 - OK
Stabilizuję około godziny zrzucając co pewien czas przedgony, dwa-trzy zrzuty - czyli otwierasz zaworek LM i spuszczasz pewną ilość, ile - to już trzeba przeliczyć czy też sprawdzić praktycznie. Mam OLM, więc to ułatwia, Ty musisz sprawdzać kiedy przestanie lecieć przedgon.
Wodę uruchamiam dopiero jak ruszy para i temperatura na 10 półce zacznie szybko rosnąć - trzeba tego pilnować bo szybko może zacząć kapać. Przepływ wody ustawiam tak, żeby leciała około 60 stopni.
A tak w ogóle, zobaczysz po pierwszym, drugim razie, że to jest łatwa sprawa i bardzo powtarzalna.
A póki co radzę pobawić się czystą wodą, sprawdzić termometry, policzyć maksymalny odbiór i wyliczyć odbiór roboczy.
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Przywitaj Się!”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości