Ogólnie o Alembikach

Destylatory miedziane zwane alembikami.

mac_23
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: mac_23 »

Zakładając, że będę chciał wstawić grzałki elektryczne to jakiej mocy i na jakiej mocy prowadzić cały proces?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4907
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: rozrywek »

Nowacky pisze:
mac_23@poczta.fm pisze:Twoim zdaniem ten model (https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 1116-p1264) będzie lepszy do prostych destylatów?
Do twoich celów myślę że tak, bo:
1. 4 litry większa pojemność robocza (do większego zawsze mniej możesz wlać)
2. Do twoich celów alembik kolumnowy może tylko podbić % ale o ile to nikt ci nie określi. (Alembika nie powinno używać się do olejków i do alkoholu bo przechodzą zapachy )

Każdy alembik jest destylatorem prostym.

@rozrywek
Według ciebie alembiki z forumowego sklepu to wydumki czy nie?

Idąc tropem refluksu to do to najlepiej by było zasypać go z 10cm sprężynkami i mamy 3-4 półki :lol: :odlot: (to oczywiście żart, a może ktoś podejmie się testu :) )
Zacytuję całość
Nie będę dzielił.
Nie nie uważam że w forumowym sklepie są same wydumki.
Są i dobre konstrukcje na które bym wydał gotówkę. Nie przeczę.

Może ja od początku zacznę. Może ostro może łagodnie.
Konstrukcja nie polega na tym aby dowalić mocy jak potłuczony i zchłodzić.
Nie kupuj alembika. Kup bańkę na mleko. Zamontuj 3 grzalki siłowe. Przypierdol mocy niech się zagrzeje i wtedy zmniejsz i odbieraj.

Alembik jak działa:

Powolne rozgrzewanie wsadu już jest pierwszym czynnikiem działającym na naszą korzyść.
Konstrukcja kotła samego w sobie też działa na naszą korzyść.
Obły kształt pomaga. Działa jak deflagmator.
Dalej mamy łącznik. Też działa jak deflagmator. Ale spełnia parę funkcji.
To co spływa z powrotem do kotła i to co z kotła idzie ku górze.

Dalej mamy czaszę. Kopułę.
Jej kształt ma kluczowe znaczenie.
Tu sie dzieje najwięcej.
Tu następuje kumulacja całego smaku. Aromatu i częściowo mocy.

Tu zachodzi finalny refluks.
Następnym elementem jest gęsia szyja.
Skierowana ku górze. Po co? Aby jeszcze bardziej utrudnić oparom dojście do chłodnicy. Można owszem skierować prosto w dół dziób. Ułatwiając oparom drogę.

Cały alembik ma pracować po to aby te opary krążyły. Wracały i dalej pchały się do góry. Już lżejsze i oczyszczone.
Tak działa naturalny refluks.
Dlatego pierwszy alembik jaki powstał miał nie robić lawendową wodę.
A esencję z lawendy.
Wiele osób konstruuje alembiki.
Klepie. Lutuje.

Zapomina czym jest czasza i jaka jest jej rola.

Ja jestem za rotating.
Za klasyką.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

mac_23 pisze:Zakładając, że będę chciał wstawić grzałki elektryczne to jakiej mocy i na jakiej mocy prowadzić cały proces?
Jeśli chcesz dziurawić alembik to osobiście wystawiłbym grzałkę 2kw a co do prowadzenia procesu to musisz sam wyczuć bo do przedgonu lepiej aby tylko kapało a do destylacji ciut więcej ale to zależy od wielu czynników np od temperatury zewnętrznej.
Jeśli nie chcesz dziurawić to kuchenka elektryczna póki co znalazłem tylko takie 1.5kw max i które mają płaski spód i fi180 aby przylegał fajnie do dna alembika.

@rozrywek to który byś polecił i dlaczego?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Góral bagienny »

Grzałka 2 kw to tylko z regulatorem ;)
Mam podłączoną kuchenkę 1.5kw ale przez regulator ;) pełną moc daję przy odbieraniu pogonów poniżej 40% :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

@Goral to przy około 600w kapie Ci 1.2l/h?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Góral bagienny »

Nowacky pisze:@Goral to przy około 600w kapie Ci 1.2l/h?
Raczej nie :scratch: trudno mi okreslić moc z jaką grzeję bo nie mam watomierza ale na regulatorze przy odbiorze serca mam ustawione na 3/4 czyli moc około 1kw :scratch:
Kuchenka 1.5kw +regulator tak gotuję.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

Teraz zrozumiałem, że jak masz na papudze 40% to dajesz pełną moc :) ile czasu zajmuje Ci gotowanie twojego alembika?

PS. Niestety, już podrożały o 100 zł.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Góral bagienny »

Wlewam przeważnie + - 15l i zajmuje mi to około 5-6godz.
Z tym że ja się nie spieszę :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: JanOkowita »

Nowacky pisze: PS. Niestety, już podrożały o 100 zł.
Spoko, zachowasz starą cenę. Jako Forumowicz odejmiesz również 3% rabatu. 1499 zł - 3% = 1.454 zł, Twoja cena.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

@JO spoko nie było mnie w PL i kolega dla mnie zamówił, a więc już go mam obczaiłem wygląda na solidną konstrukcje narazie tyle mogę o nim powiedzieć:) Mieliśmy zamówić 2 ale doradziłeś, że alembik kolumnowy będzie lepszy do olejków a póki co był poza budżetem więc się wstrzymaliśmy:)
A może będziesz wiedział czy w alquitar, bo niestety nie widać tego przez sita w czapie, w kopule tworzy się jakieś mini jeziorko bo to mnie ciekawi:D

A co do ceny niestety, miedz podrożała strasznie, a najbardziej koszta życia więc to wszystko musi odbić się na cenie:)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: JanOkowita »

@Nowacky - przy cenie bardziej miałem na myśli Forumowicza mac_23, który się przymierza do zakupu.

W kopule nie tworzy się mini jeziorko, jak opary trafią na okrągłe dno chłodnicy to skraplają się i spływają po ściankach do rurki z ujściem. Natomiast trzeba pamiętać o czyszczeniu tego elementu wodą utlenioną i kwaskiem cytrynowym, bo tam głównie gromadzi się zielonkawy nalot, który potrafi nawet zabarwić destylat.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

Temat przycichł to może trochę trzeba go ruszyć:)
Może użytkownicy alembików wypowiedzą się coś np. jaki model alembika mają, jaką uzyskują moc i ile przy 1 wsadzie i przy 2 destylacji, i jaką mocą pracują?

mac_23
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: mac_23 »

Kupiłem w forumowym sklepie Alembic Alquitar 15 l. Jakość wykonania bardzo dobra. Czas realizacji jak i kontakt również ok. Póki co grzałki nie montowałem. Zobaczymy jak pójdzie grzanie na płycie grzewczej. Niestety na tą chwilę nic więcej nie mogę napisać bo próby dopiero przede mną.

pijeBoLubie
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 12:35
Podziękował: 2 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: pijeBoLubie »

mac_23 pisze:Kupiłem w forumowym sklepie Alembic Alquitar 15 l. Jakość wykonania bardzo dobra. Czas realizacji jak i kontakt również ok. Póki co grzałki nie montowałem. Zobaczymy jak pójdzie grzanie na płycie grzewczej. Niestety na tą chwilę nic więcej nie mogę napisać bo próby dopiero przede mną.
i czy coś może ruszyło? możesz się podzielić wrażeniami? generalnie nie widzę wątku dot. aqluitara tylko. Szukam również wątku z instrukcją montażu grzałki. Jest bardzo dużo ogólnikowych, ale nie mogę dopatrzeć się gdzie jest opisane jak krowie na rowie jak krok po kroku zamontować grzałkę, żeby nie skiepśić garnka.

mac_23
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: mac_23 »

Na tą chwilę są za mną dwa procesy. Płyta grzewcza dała radę ale trzeba zwrócić uwagę żeby nie miała zabezpieczenia w postaci wyłącznika czasowego. Ja akurat mam taką starą turystyczną i ona spokojnie dała radę. Generalnie cały proces przebiegł całkiem spokojnie. Muszę tylko zmierzyć jaką moc ma płyta grzewcza żeby dostosować moc grzania.

pijeBoLubie
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 12:35
Podziękował: 2 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: pijeBoLubie »

Bezpośrednio na płytę kładziesz? i grzewcza rozumiem że nie masz na myśli indukcji?

Słyszałem, że do płyt należy dostosować alembik. Jak to zrobić? Jak jest np. taki alquitar to ma płaskie dno. Na indukcję jak znalazł.
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 paź 2021, 10:51 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

mac_23
50
Posty: 55
Rejestracja: środa, 20 lis 2019, 15:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: mac_23 »

Kładę bezpośrednio na starej elektrycznej kuchence turystycznej. Czy to dobrze czy źle to nie wiem. Czas pokaże. Ciężko na razie coś więcej powiedzieć. Na ta chwilę mam za małe doświadczenie z alembikami.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: .Gacek »

@Góral bagienny jest obcykany w temacie kuchenek elektrycznych oraz przeróbek pod alembik. Myślę, że warto do niego napisać po radę :ok:
Pozdrawiam Gacek.

pijeBoLubie
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 19 paź 2021, 12:35
Podziękował: 2 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: pijeBoLubie »

Dobtsr. Popatrzyłem i mi się nie zmieszczą na indukcję więc muszę psocić poza domem.

https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1020-p681

Czy macie do tego jakiś sprawdzony garnek, żeby był prowizoryczny płaszcz wodny?

Sent from my M2007J20CG using Tapatalk
Ostatnio zmieniony wtorek, 26 paź 2021, 13:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Ogólnie o Alembikach

Post autor: Nowacky »

Pomyśl nad modelem alquitar mam 15l czasem żałuję że nie kupiłem 30 kiedyś różnica w cenie była 200zl teraz to 800zl ale ta 15 mi wystarcza w zupełnosci. Do rzeczy w tym modelu masz sito w środku dosyć pojemne jako że obecnie robię tylko wina i piwa a nie lubię jak się coś marnuje(teraz to takie modne) to zrobię młotòwke albo zawsze zostanie trochę resztek wina wina+ wytłoki to wtedy sprawdza się fajnie sito. Myślę też nad zrobieniem czegoś takiego jak Ala kosz zacierany i wtedy wkładasz go do środka a temperatura i para zrobią resztę :) dodatkowo w szczycie pod chłodnica masz drugie sito i mam wrażenie że to podbija%, chłodnica jest wydajna o to się nie martw:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”