Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem uzyskania dobrego spirytusu. Początkowo uczyłem się swojego sprzętu, czytałem forum, robiłem eksperymenty poprawiałem własne błędy. Poprawiałem i dopracowywałem sprzęt w celu uzyskania lepszego efektu a jest on niestety nadal taki sam. Do rzeczy.. nie mogę uzyskać odbioru jaki wyliczam z pracy kolumny przy jednoczesnym odbieraniu dobrego urobku. Co jest nie tak? Co robię źle?
Kolumna: Aabratek 63mm. 20cm miedz, 130cm sprężynki +20cm wziernik
Termometry : 25cm od wlewu keg i w głowicy
Nastaw: T3 + super klar. 7kg cukru (wszystko odfermentowane i wyklarowane)
Destylacja: 1. Odpęd na krótkiej kolumnie miedz 20cm +20cm KO we wzierniku (50ml do kranu reszta na rektyfikacje)
Rektyfikacja: (metoda 2.5) Zalanie, stabilizacja, kropelkowy odpęd przedgonów w 10 litrach 50%. Dolanie 15l wody i ta sama procedura.
Odbiór gonu: I tu zaczynają sie schody.. temperaturę mam taką samą na obu termometrach.. początek jadę jeszcze na węch i zapach później dokonuję pomiaru i odbieram ok 20ml. Odbieram dobrej jakości spirytus. Dzis odebrałem tą metodą ok 1.9l po czym temp wzrosła z 77.4 na 77.6 i za nic już później nie mogłem powrócić do tego tempa odbioru. zszedłem nawet do 10ml aby uzyskać to co było.
Dokonałem następnie pomiaru z czego wynikało ze przy mocy 2140w na pełnym odbiorze jest 120ml. A gdy chce pobierać owe 24ml temp rośnie a serce ma piekący smak a gdy mocniej powąchać urobek szypie po nosie.
Co robić z tymże oto fantem? Co robię źle? Czy aparatura ma jakieś błędy konstrukcyjne?
Dodam że: wcześniej pracowałem na zwykłych drożdżach i nie miałem dużej wiedzy na temat prowadzenia procesu i efekt był podobny..chwile dobrze później źle. Ale teraz gdy już robię raczej wszystko tak jak ma być a efekt jest nadal nie satysfakcjonujący to przyznam że tracę głowę.
Kolumna jest zamówiona ze stron tylko tej tematyki. Keg ma przeróbki spawane migomatem( przyznam ze mało profesjonalne) ale chyba to nie ma nic do niestabilnej pracy przy własciwym odbiorze. Wypełnienie spręzynki miedziane używane do odpędu później tylko KO podtrzymywane zmywakami. Dodam że normalnie zalewam kolume na nich. Obawiam się ze dolny termometr na którym prowadzę proces jest za nisko i dlatego wychodzi problem.
Chyba wszystko już opisałem. Proszę o pomoc...
Kolumna: Aabratek 63mm. 20cm miedz, 130cm sprężynki +20cm wziernik
Termometry : 25cm od wlewu keg i w głowicy
Nastaw: T3 + super klar. 7kg cukru (wszystko odfermentowane i wyklarowane)
Destylacja: 1. Odpęd na krótkiej kolumnie miedz 20cm +20cm KO we wzierniku (50ml do kranu reszta na rektyfikacje)
Rektyfikacja: (metoda 2.5) Zalanie, stabilizacja, kropelkowy odpęd przedgonów w 10 litrach 50%. Dolanie 15l wody i ta sama procedura.
Odbiór gonu: I tu zaczynają sie schody.. temperaturę mam taką samą na obu termometrach.. początek jadę jeszcze na węch i zapach później dokonuję pomiaru i odbieram ok 20ml. Odbieram dobrej jakości spirytus. Dzis odebrałem tą metodą ok 1.9l po czym temp wzrosła z 77.4 na 77.6 i za nic już później nie mogłem powrócić do tego tempa odbioru. zszedłem nawet do 10ml aby uzyskać to co było.
Dokonałem następnie pomiaru z czego wynikało ze przy mocy 2140w na pełnym odbiorze jest 120ml. A gdy chce pobierać owe 24ml temp rośnie a serce ma piekący smak a gdy mocniej powąchać urobek szypie po nosie.
Co robić z tymże oto fantem? Co robię źle? Czy aparatura ma jakieś błędy konstrukcyjne?
Dodam że: wcześniej pracowałem na zwykłych drożdżach i nie miałem dużej wiedzy na temat prowadzenia procesu i efekt był podobny..chwile dobrze później źle. Ale teraz gdy już robię raczej wszystko tak jak ma być a efekt jest nadal nie satysfakcjonujący to przyznam że tracę głowę.
Kolumna jest zamówiona ze stron tylko tej tematyki. Keg ma przeróbki spawane migomatem( przyznam ze mało profesjonalne) ale chyba to nie ma nic do niestabilnej pracy przy własciwym odbiorze. Wypełnienie spręzynki miedziane używane do odpędu później tylko KO podtrzymywane zmywakami. Dodam że normalnie zalewam kolume na nich. Obawiam się ze dolny termometr na którym prowadzę proces jest za nisko i dlatego wychodzi problem.
Chyba wszystko już opisałem. Proszę o pomoc...
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
hmm...ten odpęd na krótkiej kolumnie, nie lepiej zrobić normalnie na całym zestawie, a potem tylko odjąć filtr katalityczny i rektyfikować?
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Nie robisz metodą 2,5 tylko 1,5 Pierwszy raz destylujesz (rektyfikujesz) również z podziałem na frakcje, tak jak napisał Józek, na pełnym wypełnieniu.
Po drugie nie podajesz odczytu z 10 półki tylko z głowicy. Nie patrz na termometr w głowicy bo tam temperatura rośnie w miarę odbierania przedgonów.
Po drugie nie podajesz odczytu z 10 półki tylko z głowicy. Nie patrz na termometr w głowicy bo tam temperatura rośnie w miarę odbierania przedgonów.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 44
- Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
- Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
- Ulubiony Alkohol: wsio
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Co znaczy nie mogłeś powrócić do temp początkowej? Jeżeli masz np 74 po stabilizacji i taka się trzyma przez powiedzmy 10-20 minut i zaczynasz odbiór serca to musi być 74 skok 0,1 -0,2 to nie skok . A jak zamkniesz odbiór całkowicie to wraca do 74? Jak wraca to za szybko odbierasz.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: RE: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
A możesz te strony podać i ewentualnie wrzucić zdjęcie kolumny ?man1 pisze: Kolumna jest zamówiona ze stron tylko tej tematyki.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Wrzuć kolego jakieś fotki twojej armaty i jeszcze raz opisz jak prowadzisz proces. Ja zrozumiałem, że z 7 kilogramów cukru uzyskałeś 10 litrów 50% psoty po pierwszym grzaniu. Pierwsze grzanie polega na wstępnym odcinaniu przedgonu i wyciągnięciu jak największej ilości alko z nastawu chociaż ja jadę tylko do 30%.
Przy drugim grzaniu już więcej zabawy ale też frajda większa.
Przy drugim grzaniu już więcej zabawy ale też frajda większa.
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Hmm... Racja Panowie. Sprzęt o ile pamietam zamawiany z destyluj.pl tak wiec nie od pierwszego lepszego sprzedawcy. Temperaturę podałem z dolnego termometru.
Dodam jeszcze krótki opis całości:
Keg 30, termometr tarczowy, odpływ i osobny wlew, grzałki 1400 i 2000. Wspawywane wszystko amatorsko migomat.
Kolumna: 20cm miedz, 130cm KO, 18 cm Wziernik+KO, Głowica aabratek chłodnica karbowana. Termometry 25cm od dołu i w głowicy.
Regulator mocy. Grzanie na 100% a prowadzenie procesu ok 63%
Jutro grzeję raz jeszcze. Bede rektyfikował i przelicze odbior i zobaczymy jakie beda wskazania przy rr1;4
Dodam jeszcze krótki opis całości:
Keg 30, termometr tarczowy, odpływ i osobny wlew, grzałki 1400 i 2000. Wspawywane wszystko amatorsko migomat.
Kolumna: 20cm miedz, 130cm KO, 18 cm Wziernik+KO, Głowica aabratek chłodnica karbowana. Termometry 25cm od dołu i w głowicy.
Regulator mocy. Grzanie na 100% a prowadzenie procesu ok 63%
Jutro grzeję raz jeszcze. Bede rektyfikował i przelicze odbior i zobaczymy jakie beda wskazania przy rr1;4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 314
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2008, 12:51
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Wzrost o 0,2 *C może być spowodowany kilkoma czynnikami.Czy ten wzrost masz regularny i zawsze kolumna tak Ci się zachowuje ?Spróbuj po tym skoku ponownie ustabilizować kolumnę,zakręć zawór na kolejne 20-30 min.i sprawdz temp.Wydaje mi się że za szybko odbierasz...
NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW TEN,CO NIC NIE ROBI !!!
-
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Przez 90 % procesu nie... jest stabilna przynajmniej u mnie. Natomiast temperatura na głowicy zmienia się (rośnie) w miarę odbierania przedgonów już na samym początku procesu.silvio2007 pisze: A w kegu i na wysokości 10-tej półki teoretycznej to niby już nie rośnie temperatura?
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
@man1 witaj! Jeśli dobrze zrozumiałem rektyfikujesz bez odcinka z miedzią, nic dziwnego że nie możesz utrzymać tem. na dolnym termometrze bo jest on 5cm nad kegiem, czy tak? Proponuję wysypać miedź z tego odcinka i zastąpić ją KO wtedy temperatura będzie stać i łatwiej Ci będzie prowadzić proces. Te 120ml do mocy grzania jest ok więc jakiegoś błędu konstrukcyjnego bym na razie się nie dopatrywał. Odpęd zrób na całej kolumnie, wolniej nie będzie jeśli Ci o to chodziło. Ile odbierasz przedgonu?
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Czy my na pewno piszemy o tym samym procesie? Nie sądzę że destylowania i rektyfikacji z filmów na Discovery się uczyłeś?
Teraz dopiero zwróciłem uwagę, że piszesz o odbiorze przedgonów! To jak u Ciebie wygląda proces rektyfikacji? U mnie po stabilizacji kolumny temperatura jest stała aż zaczną lecieć pogony. Wtedy dopiero temperatura idzie w górę.Doody pisze:Przez 90 % procesu nie... jest stabilna przynajmniej u mnie. Natomiast temperatura na głowicy zmienia się (rośnie) w miarę odbierania przedgonów już na samym początku procesu.silvio2007 pisze: A w kegu i na wysokości 10-tej półki teoretycznej to niby już nie rośnie temperatura?
Czy my na pewno piszemy o tym samym procesie? Nie sądzę że destylowania i rektyfikacji z filmów na Discovery się uczyłeś?
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Jeżeli temperatura na "10" rośnie i nie ma ochoty opadać, smak destylatu "wali" jakimś kwasem, to prawdopodobnie następuje zalewanie kolumny. Przypadek taki miałem u kolegi, już opisywany przeze mnie. Może pomóc obniżenie mocy grzania.
-
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
"U mnie po stabilizacji kolumny temperatura jest stała aż zaczną lecieć pogony. Wtedy dopiero temperatura idzie w górę."
Weź jeszcze raz przeczytaj wszystko i się ogarnij a nie wyjeżdżaj mi tu z Discavery...
Jak ja piszę że temperatura jest stała - Ty piszesz że rośnie a potem piszesz:Doody pisze:Przez 90 % procesu nie... jest stabilna przynajmniej u mnie. Natomiast temperatura na głowicy zmienia się (rośnie) w miarę odbierania przedgonów już na samym początku procesu.silvio2007 pisze: A w kegu i na wysokości 10-tej półki teoretycznej to niby już nie rośnie temperatura?
"U mnie po stabilizacji kolumny temperatura jest stała aż zaczną lecieć pogony. Wtedy dopiero temperatura idzie w górę."
Weź jeszcze raz przeczytaj wszystko i się ogarnij a nie wyjeżdżaj mi tu z Discavery...
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Kol. Doody my naprawdę piszemy o dwóch różnych procesach?
Stabilizuję kolumnę, nacisk na słowo stabilizuję, odbieram przedgon, później serce. Temperatura jest nadal stała!
Dopiero jak zaczynają iść pogony temperatura idzie w górę czyż nie tak?
U Ciebie podobno podczas odbioru przedgonów już temperatura idzie w górę. To o czym Ty piszesz kolego?
Przeanalizuj proszę jeszcze raz cały wątek i wróćmy do tematu.
Pozdrawiam
Stabilizuję kolumnę, nacisk na słowo stabilizuję, odbieram przedgon, później serce. Temperatura jest nadal stała!
Dopiero jak zaczynają iść pogony temperatura idzie w górę czyż nie tak?
U Ciebie podobno podczas odbioru przedgonów już temperatura idzie w górę. To o czym Ty piszesz kolego?
Przeanalizuj proszę jeszcze raz cały wątek i wróćmy do tematu.
Pozdrawiam
-
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Temperatura na 10 półce jest stała, ale zmienia się na GŁOWICY podczas odbierania przedgonów, gdyż ilość przedgonów w głowicy się zmniejsza, a tym samym temperatura na głowicy rośnie.
Przykład: Po stabilizacji godzinnej temp. na 10 półce 78,3 st. na głowicy 77,5 st. Odbieram przedgony temp. na 10 półce ta sama ale na głowicy 78,0 st. Potem przez cały odbiór temperatury są stałe obydwie aż do 96 st. w kegu gdy temp. na 10 półce zaczyna powoli rosnąć. U mnie tak jest. Przeczytaj uważnie mój pierwszy post.
Przykład: Po stabilizacji godzinnej temp. na 10 półce 78,3 st. na głowicy 77,5 st. Odbieram przedgony temp. na 10 półce ta sama ale na głowicy 78,0 st. Potem przez cały odbiór temperatury są stałe obydwie aż do 96 st. w kegu gdy temp. na 10 półce zaczyna powoli rosnąć. U mnie tak jest. Przeczytaj uważnie mój pierwszy post.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Kolego jakiej firmy Masz sprężynki - bo na zdjęciu wyglądają mało profesjonalnie, może one powodują zalewanie kolumny w dolnym odcinku i z tego taki mały odbiór. Do podtrzymywania sp stosuje się "podparcia" które są bardziej przewiewne od zmywaków. Zmywaki zbyt ciasno ubite mogą także powodować zalewanie.man1 pisze:Hmm... Racja Panowie. Sprzęt o ile pamietam zamawiany z destyluj.pl tak wiec nie od pierwszego lepszego sprzedawcy. ......, 130cm KO, 18 cm Wziernik+KO, Głowica aabratek chłodnica karbowana. Termometry 25cm od dołu i w głowicy....
Pozdrawiam.
Maciej
Maciej
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Silvio, niepotrzebnie siejesz zamęt w temacie. Doody ma rację, w trakcie odbierania przedgonów w głowicy temperatura wzrasta, po ich odebraniu, przynajmniej u mnie, do końca procesu temperatura tam już się nie zmienia, nawet jak odbieram pogony stoi w miejscu. Mam OLM.
Wracając jednak do tematu. Kolego Man, według mnie na własne życzenie masz taką, a nie inną jakość produktu. Wypiszę w punktach rzeczy, które według mnie powinieneś sprawdzić/zmienić oraz zadam kilka pytań.
1. Przede wszystkim nie rób tego odpędu na krótkiej kolumnie. Przeprowadź normalny proces z odbiorem przedgonów i pogonów pracując na całej długości kolumny jaką posiadasz.
2. Wzrost temperatury na 10 półce po rozpoczęciu odbioru gonu jest czymś normalnym i występuje u wielu osób a jest spowodowany zmianą ciśnienia. Podam na moim przykładzie. Podczas ostatniej rektyfikacji po stabilizacji i odbiorze przedgonów miałem temperaturę chyba 76,3, po rozpoczęciu odbioru gonu wzrosła do 76,5, ale dalej już przez większość procesu była stabilna.
3. Jakiego producenta sprężynki posiadasz?
4. Nie zauważyłeś oznak zalewania kolumny?
5. Jak długą stabilizację robisz, ile czasu i w jakiej ilości odbierasz przedgon?
Odpowiedz na pytania, a ruszymy dalej z tematem i znajdziemy przyczynę słabej jakości Twojego produktu.
Wracając jednak do tematu. Kolego Man, według mnie na własne życzenie masz taką, a nie inną jakość produktu. Wypiszę w punktach rzeczy, które według mnie powinieneś sprawdzić/zmienić oraz zadam kilka pytań.
1. Przede wszystkim nie rób tego odpędu na krótkiej kolumnie. Przeprowadź normalny proces z odbiorem przedgonów i pogonów pracując na całej długości kolumny jaką posiadasz.
2. Wzrost temperatury na 10 półce po rozpoczęciu odbioru gonu jest czymś normalnym i występuje u wielu osób a jest spowodowany zmianą ciśnienia. Podam na moim przykładzie. Podczas ostatniej rektyfikacji po stabilizacji i odbiorze przedgonów miałem temperaturę chyba 76,3, po rozpoczęciu odbioru gonu wzrosła do 76,5, ale dalej już przez większość procesu była stabilna.
3. Jakiego producenta sprężynki posiadasz?
4. Nie zauważyłeś oznak zalewania kolumny?
5. Jak długą stabilizację robisz, ile czasu i w jakiej ilości odbierasz przedgon?
Odpowiedz na pytania, a ruszymy dalej z tematem i znajdziemy przyczynę słabej jakości Twojego produktu.
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Robiłem kolejne grzanie tym razem dokładniej a mianowicie:
Wsad: Posiadany surowiec - 10litrów 50% do kega.
1.Grzanie pełną mocą do zalania, i wyłączenie do spłynięcia flegmy.
2. Włączenie regulatora na 63% mocy, i stabilizacja ok 45minut ( może nawet dłużej nie pamiętam już)
3.Odbiór przedgonu bardzo powoli kropelkowo - 200ml.
4. Wyłączenie i dodanie wody do rozcieńczenia wsadu na 20%
5 Ponowne odbieranie przedgonu po stabilizacji, ale tym razem nie zalewałem kolumny. Ilość ok 200ml.
6. Odebranie dodatkowo ok 150ml urobku w celu obliczenia RR, a zarazem bezpiecznego przejscia do GONU.
7. RR w ilości 27ml, a więc odbierałem bezpiecznie 25ml na stabilnych temperaturach.
Dolna temperatura po odebraniu przedgonów wzrosła o 0.2 i po tym była stabilna (nie pamiętam już ile ona wtedy wynosiła). Po tak prowadzonym działaniu odbierałem dobry jakościowo spirytus bez zastrzeżeń smakowych. Odebrałem ok 2l na stałej temp., po czym jak był wzrost przykręcałem odbiór. Myślę że gdybym przeprowadził odpęd na całej kolumnie jako wstępna rektyfikacja byłby on jeszcze lepszy.
Reasumując:
Koledzy tacim i forma dziękuję za sugestie myślę, że tu popełniałem w pewnym sensie błąd. Odbierałem przedgon zawsze powoli i stabilnie a jednak to jeszcze nie było to.. Wydawało mi sie, że po pewnych ilościach przedgonu już musi w końcu kapać ten własciwy gon. A jednak.. dla bezpieczenstwa lepiej sobie odpuścić te setkę więcej i puścić ją w następne grzanie.
Kolego Doody i jozzek666 od dziś odpęd robię na całej kolumnie wstępnie rektyfikując, czy tak? PS zawsze patrzę na wskazania dolnego termometru, tylko nie wiem czy nie jest on za nisko (25cm od kega)?
kmarian -dobrze sugerujesz, przemyślałem to i stwierdzam, że to też mogło się przyczyniać do moich niepowodzeń z tym, iż w moim przypadku nie chodziło o moc grzania a o temperaturę powracającego refluksu. Dla sprawdzenia tejże myśli włożyłem sondę termometru luźno w dziurkę w chłodnicy, i nie dopuszczałem do przekroczenia 30`C. Zauważyłem większy przepływ wody niż zwykle. Nigdy na to nie zwracałem uwagi! MÓJ BŁĄD stąd też reflux zanim dotarł na dolne półki zdążył odparować i mogło dochodzić do zalania na dole kolumny, czego efektem był piekący urobek i ostry zapach pomimo upragnionych 96%.
W EFEKCIE:
Jak widać z pozoru dobrze robiony proces może być zakłócany przez wiele błahostek, które po dodaniu mogą dać tylko niepożądany efekt.
Dziękuję za wiele porad i sugestii. Do zrobienia i nauki mam jeszcze wiele czym sie nie zrażam. Aach.. człowiek na błędach się uczy.
Jak będzie czas przeprowadzę jeszcze jeden proces tym razem metodą 2.5 i opiszę efekty. A i dodam jeszcze później fotkę moich sprężynek.
Dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich samowystarczalnych
Wsad: Posiadany surowiec - 10litrów 50% do kega.
1.Grzanie pełną mocą do zalania, i wyłączenie do spłynięcia flegmy.
2. Włączenie regulatora na 63% mocy, i stabilizacja ok 45minut ( może nawet dłużej nie pamiętam już)
3.Odbiór przedgonu bardzo powoli kropelkowo - 200ml.
4. Wyłączenie i dodanie wody do rozcieńczenia wsadu na 20%
5 Ponowne odbieranie przedgonu po stabilizacji, ale tym razem nie zalewałem kolumny. Ilość ok 200ml.
6. Odebranie dodatkowo ok 150ml urobku w celu obliczenia RR, a zarazem bezpiecznego przejscia do GONU.
7. RR w ilości 27ml, a więc odbierałem bezpiecznie 25ml na stabilnych temperaturach.
Dolna temperatura po odebraniu przedgonów wzrosła o 0.2 i po tym była stabilna (nie pamiętam już ile ona wtedy wynosiła). Po tak prowadzonym działaniu odbierałem dobry jakościowo spirytus bez zastrzeżeń smakowych. Odebrałem ok 2l na stałej temp., po czym jak był wzrost przykręcałem odbiór. Myślę że gdybym przeprowadził odpęd na całej kolumnie jako wstępna rektyfikacja byłby on jeszcze lepszy.
Reasumując:
Koledzy tacim i forma dziękuję za sugestie myślę, że tu popełniałem w pewnym sensie błąd. Odbierałem przedgon zawsze powoli i stabilnie a jednak to jeszcze nie było to.. Wydawało mi sie, że po pewnych ilościach przedgonu już musi w końcu kapać ten własciwy gon. A jednak.. dla bezpieczenstwa lepiej sobie odpuścić te setkę więcej i puścić ją w następne grzanie.
Kolego Doody i jozzek666 od dziś odpęd robię na całej kolumnie wstępnie rektyfikując, czy tak? PS zawsze patrzę na wskazania dolnego termometru, tylko nie wiem czy nie jest on za nisko (25cm od kega)?
kmarian -dobrze sugerujesz, przemyślałem to i stwierdzam, że to też mogło się przyczyniać do moich niepowodzeń z tym, iż w moim przypadku nie chodziło o moc grzania a o temperaturę powracającego refluksu. Dla sprawdzenia tejże myśli włożyłem sondę termometru luźno w dziurkę w chłodnicy, i nie dopuszczałem do przekroczenia 30`C. Zauważyłem większy przepływ wody niż zwykle. Nigdy na to nie zwracałem uwagi! MÓJ BŁĄD stąd też reflux zanim dotarł na dolne półki zdążył odparować i mogło dochodzić do zalania na dole kolumny, czego efektem był piekący urobek i ostry zapach pomimo upragnionych 96%.
W EFEKCIE:
Jak widać z pozoru dobrze robiony proces może być zakłócany przez wiele błahostek, które po dodaniu mogą dać tylko niepożądany efekt.
Dziękuję za wiele porad i sugestii. Do zrobienia i nauki mam jeszcze wiele czym sie nie zrażam. Aach.. człowiek na błędach się uczy.
Jak będzie czas przeprowadzę jeszcze jeden proces tym razem metodą 2.5 i opiszę efekty. A i dodam jeszcze później fotkę moich sprężynek.
Dziękuję i Pozdrawiam Wszystkich samowystarczalnych
-
- Posty: 4904
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Odbiór 10-15ml na Aabratku 63mm dla dobrej jakości przy dobrych parametrach. Co jest nie tak?
Zastanów się sam po co stabilizować coś co po czasie będziesz destabilizował?
Słowo klucz tempo odbioru. Skoncentrowałeś się na jednym warunku....tempie odbioru, koncentrujesz się na tych ml i niepotrzebnie DESTABILIZUJESZ cały proces.
I tu się pochwała należyman1 pisze:Witam. Od dłuższego czasu borykam się z problemem uzyskania dobrego spirytusu. Początkowo uczyłem się swojego sprzętu, czytałem forum, robiłem eksperymenty poprawiałem własne błędy. Poprawiałem i dopracowywałem sprzęt w celu uzyskania lepszego efektu a jest on niestety nadal taki sam.
A co robisz źle? A zbyt dużo kręcisz i kombinujesz.man1 pisze:Do rzeczy.. nie mogę uzyskać odbioru jaki wyliczam z pracy kolumny przy jednoczesnym odbieraniu dobrego urobku. Co jest nie tak? Co robię źle?
Zastanów się sam po co stabilizować coś co po czasie będziesz destabilizował?
Słowo klucz tempo odbioru. Skoncentrowałeś się na jednym warunku....tempie odbioru, koncentrujesz się na tych ml i niepotrzebnie DESTABILIZUJESZ cały proces.
Aparatura jest naprawdę ok. Kwestia zmiany punktu widzenia operatora, z tym fantem co zrobić? A jak już ustabilizujesz proces i ciągniesz serce to........książkę poczytajman1 pisze:Co robić z tymże oto fantem? Co robię źle? Czy aparatura ma jakieś błędy konstrukcyjne?
:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............