Octowy zapach w destylacje jabłkowym

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Miodowy
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 9 sty 2015, 23:08

Post autor: Miodowy »

Witam,
destylowałem dziś na garnku z deflegmatorem jednokrotnie wino jabłkowe (samo było dla mnie zbyt mdłe w smaku), które przeleżało w plastikowych butelkach coś ponad pół roku.
O ile sam smak jest dość obiecujący (wyraźnie owocowy, lekko gorzkawy, ale nie przeszkadza mi) to jego zapach kojarzy się z octem winnym.
Czy jest to tylko wada/cecha zapachu i mogę bez problemu użyć tego destylatu, czy raczej jest to oznaka większego problemu i lepiej go nie pić?
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”