Ocet z niespożytego wina

Przepisy i sposoby wytwarzania domowego octu.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Witam wszystkich,
Mam końcówkę wina czerwonego po jakiejś tam imprezie i próbuję zrobić z tego ocet winny.
Wino pierwotnie to Merlot czerwony, półwytrawny a zawartość obecnie to ok. 60% butelki po winie. przechowywane w temperaturze pokojowej. Napowietrzam (odkorkowuję) ją od ok. 2 tyg. codziennie przez 30 min.
Wino niby kwaśne, ocet wyczuwalny, choć w mojej opinii nadal czuć mocny smak wina (trochę jak wermut, bardziej wytrawne niż pierwotnie).
Moje pytanie: czy z tego wyjdzie o cet? czy coś zmienić w koncepcji robienia octu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 paź 2019, 07:32 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Ocet z niespożytego wine

Post autor: Szlumf »

Dolej wody tak by było góra 6% alko. Jeżeli nie pomoże to wskazana by była też matka octowa np. osad z dna butelki octu z Rosmana. No i zamiast korka daj gazę tak by był stały dostęp powietrza.
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 paź 2019, 22:15 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1410
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 516 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Ocet z niespożytego wine

Post autor: mtx »

Powstaje tylko pytanie czy jest sens bawić się w to, autor posta pisze, że posiada około 400ml wina - o ile jest to eksperyment to spoko, ale jeśli głównie chodzi o "przyjanuszenie" to sorry, szkoda czasu i energi...

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Ocet z niespożytego wina

Post autor: Wojtek5 »

Bardziej chyba chodzi o satysfakcje ze zrobienia czegoś swojego
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 paź 2019, 21:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Ocet z niespożytego wina

Post autor: Wojtek5 »

Wino niestety, albo i stety zaliczyło odpływ w zlewie.
Baza: Wino było z 2007, było też odkorkowane ponad rok temu i zakorkowane próżniowym zanim wpadłem na pomysł zrobienia octu. Ocet wyszedł (lub chyba wyszedł) po tym jak dolałem pół szklanki octu, ale po zlaniu do przeźroczystej butelki wino a w zasadzie ocet miało kolor ceglasto - brunatno - mętny i ch..jowo się prezentowało :)
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ocet Domowy”