Ocena procesu, skąd odory ??

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy

Post autor: Skir »

83piotrek pisze:Na czym polega zrzut co 20 minut?
Alkohol do spożycia robię w 1 procesie
Przedstawię nienaukowo i maksymalnie prosto moje zdanie.
Zasada odbioru kropelkowego mnie nie przekonuje. Na początku w jeziorku znajduje się sam przedgon, ale wraz z jego ubywaniem coraz więcej w jeziorku "czystego" etanolu. Z każdą odebraną kroplą proporcja w jeziorku się zmienia, ale właściwie zawsze będzie tam śladowa ilość przedgonu. Dlatego wyjściem jest np. OLM. Wtedy odbiór kropelkowy z LM po stabilizacji "utrzymuje" przedgon w głowicy i pozwala na odbiór czystego gonu z OLM. Ale wróćmy do czasu stabilizacji i głównego odbioru przedgonu.
Bardziej skuteczny wydaje mi się sposób przedstawiony przez @lesgo. Robię tak: 20 minut stabilizacji z otwartym buforem, zrzut jeziorka i zamknięcie bufora, 20 minut stabilizacji, zrzut jeziorka, 20 minut stabilizacji, zrzut jeziorka, chwila stabilizacji i zaczynam odbiór, z czego organoleptycznie sprawdzam co leci, ale w drugim procesie pierwsze 250ml traktuję jako pijalne, ale nie łączę z głównym gonem.
Drugi proces tak samo. Zawsze robię dwa procesy, czasem 2,5. Oczywiście jeśli mówimy o rektyfikacji i otrzymaniu maksymalnie czystego spirytusu.
Czyli najwięcej przedgonu mają dwa pierwsze zrzuty. W przypadku odbioru kropelkowego z każdą kroplą proporcjonalnie ilość przedgonu w kropli spada, a odbierając kropelkowo tę mieszaninę traci się sporo dobrego alkoholu. Zrzut pozwala natychmiast pozbyć się zgromadzonych w ciągu 20 minut stabilizacji przedgonów. Zrzut jest szybki i nie destabilizuje kolumny.
Oczywiście ten sposób nie wyczyści odpowiednio przy jednym procesie. Ale przy założeniu dwóch procesów można usunąć przedgony skuteczniej i szybciej.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2023, 08:26 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: użytkownik usunięty »

:hmm: Nie twierdzę, że Twoja metoda, pozbawiona jest sensu. Przemyślę zastosowanie, zrzutowego odbioru przedgonu, przy następnej okazji. Dziękuję :ok:

larry007
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: larry007 »

defacto pisze::hmm: Nie twierdzę, że Twoja metoda, pozbawiona jest sensu. Przemyślę zastosowanie, zrzutowego odbioru przedgonu, przy następnej okazji. Dziękuję :ok:
Ja też stosuję zrzuty, i wydaje mi się destylat łagodniejszy niż przy odbiorze kropelkowym. Dodatkowo ja jeszcze upuszczam w kanał pierwsze 250-350ml pary która ruszyła do góry, czyli pary ida w górę, zmniejszam grzanie na takie na jakim pracuję, włączam chłodzenie, zaworek LM otwarty na maxa i pierwsze 250-350ml idzie w kanał. Zamykam zaworek lm i stabilizuję, dalej postepuję jak opisałem wyżej.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2023, 09:13 przez larry007, łącznie zmieniany 2 razy.

użytkownik usunięty
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: użytkownik usunięty »

Pomęczę cię troszkę :)
Skir pisze:Robię tak: 20 minut stabilizacji, zrzut jeziorka, 20 minut stabilizacji, zrzut jeziorka, 20 minut stabilizacji, zrzut jeziorka, chwila stabilizacji i zaczynam odbiór.. .
:ok:
3 zrzuty i 2 interwały.
Po ile mililitrów te zrzuty?
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: Skir »

@defacto jeziorko plus trochę. myślę, że 3 razy po około 100ml. W drugim procesie trochę mniej.
I love the smell of bimber in the morning.

misiek132435
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 23:33
Podziękował: 1 raz
Re: RE: Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: misiek132435 »

Skir pisze:
Miałem problem z palącym w smaku destylatem, po korekcji składu cukrówki 1:3, zastosowaniu drożdży BL oraz trzymaniu niższej temperatury fermentacji problem znikł.
Rozwiniesz temat korekcji składu cukrówki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2023, 07:22 przez misiek132435, łącznie zmieniany 1 raz.

larry007
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: RE: Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: larry007 »

misiek132435 pisze:Rozwiniesz temat korekcji składu cukrówki?
Kiedyś miałem zbyt wysokie blg startowe i ogólne, teraz stosuje proporcje 1:3 cukier:woda + drożdze BL. Problem ze smrodami i palącym destylatem znikł, a sporo się nakombinowałem



Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

użytkownik usunięty
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: użytkownik usunięty »

1:3, to i tak wysoko ;)

larry007
30
Posty: 44
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:54
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: RE: Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: larry007 »

defacto pisze:1:3, to i tak wysoko ;)
Wychodzi blg na poziomie 25

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: Skir »

@misiek132435 popraw post, bo cytujesz nie mnie, a @larry007.
Ja stosuję zasadę pradziadów, czyli bitwy pod Grunwaldem 1410 :). Proporcja 1kg cukru na 4l wody i 10 g drożdży (z drożdżakami to różnie: już nie piekarnicze, a BL, UK48 czy Moscva).
Ale cukier robię sporadycznie, najczęściej na ciekawym dundrze albo młócie. Przede wszystkim zboża, a na wódkę rektyfikuję skrobię ziemniaczaną.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 lut 2023, 17:45 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

użytkownik usunięty
Re: RE: Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: użytkownik usunięty »

Cześć
larry007 pisze:Wychodzi blg na poziomie 25
Wiem o tym. Dlatego piszę, że to i tak wysoko jest ;)
@skir
Kolumnę, na pełnej mocy, zalewam 1x. Stabilizuję przy ~2KW - 75-90min. Po tym czasie, odkręcam LM i z prędkością ok.2-3kropel/s, odbieram przedgony. Po ponad godzinie mam go już w ilości ~ 200ml i zazwyczaj OLM jest już czysty - zamykam bufor. LM dalej pracuje ale już z radykalnie zmniejszoną ilością - 1kropla/~7s do końca procesu. Gdy w buforku jest już poniżej 80°C, ciągnę serce. Pierwsze 120-150ml z przepłukania OLM- choć moim zdaniem neutralne, leci do osobnej damy - do ponownego grzania.

Przy 1.2L/h, kolumna jest stabilna.
Proces opieram na wskazaniach pierwszego termometru w kolumnie i jeśli nie jest to konieczne, nie wprowadzam żadnych korekt. Proces kończy się, gdy w buforku jest ~95°C, czasem mniej. Wszystko zależy od wskazań termometru. Może się kiedyś zdecyduję na chromatograf...
Czyli, jak sam widzisz, nasze procesy, różnią się zdecydowanie :) ale na jakość produktu, nie narzekamy :ok:
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: Skir »

@defacto dokładnie. Każdy ma swoje drogi do tego samego celu. Moim zdaniem, to też kwestia wyczucia własnego sprzętu. Na pierwszym buforze magiczną granicą, po której zaczynały lecieć pogony było 84 stopnie w buforze. Teraz mam zupełnie inaczej i nadal jeszcze "wyczuwam" nowy bufor. Ale oczywiście rektyfikuję według wskaźnika temp na 10 półce.
Chwilowo, w związku ze zwiększeniem gabarytów kotła i bufora, już nie mogę założyć OLMa.

@misiek qrna popraw ten post, ale dobrze: cytujesz nie mnie, a larry007, który wcześniej cytował cytował mnie w innym kontekście. :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2023, 11:18 przez Skir, łącznie zmieniany 2 razy.
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: nemeto »

Skir pisze: Zrzut jest szybki i nie destabilizuje kolumny.
Przy mniejszych jeziorach pewnie tak. Przy większych już niekoniecznie. Mam UFO i każdy zrzut widzę na termometrach ;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: lesgo58 »

U mnie tak samo widzę każdą czynność jaką wykonuję w czasie stabilizacji i odbioru przedgonów.
Screenshot_20220421-091640.png
Ta chwilowa destabilizacja w niczym nie przeszkadza. Kwestia maksimum 5 minut i wszystko wraca do normy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lut 2023, 11:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: użytkownik usunięty »

EKG "serca" ? Niezłe to jest :)

Autor tematu
83piotrek
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 11:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: 83piotrek »

Szanowni!
Z uwagi, iż miałem problemy destylacyjne, zrobiłem sobie 6m przerwy. Teraz zawziąłem się, żeby znaleźć przyczyny niepowodzeń. Wczoraj prowadziłem proces, kolejny raz nieudany ilościowo. Wiem, że gdzieś jest błąd, tylko nie potrafię go znaleźć.

Nastaw. 20 litów wody ok 50stC+ 12 kg cukru. Wymieszane mieszadłem. Uzupełnienie wodą zimną do 45litów. Przy temp nastawu 25stC dodałem 1 paczkę czerwonych T48. Nastaw w garażu pracował w temp 20-23stC. Po 10 dniach przestał pracować, BLG końcowe jakieś -4. Zamieszałem i poczekałem kilka dni na opad. Po 5 dniach ściagnałem znad osadów do KEG.

Destylacja.
Wymieniłem grzalki. Teraz mam 2x2kw.
Start 9:00. Obie grzałki na 100% z gniazda 380V. Po godzinie około szybki wzrost na 10półce. Temp tu wzrosła do 80stC, mało brakowało ale nie nastąpiło zalanie. Zimna woda włączona jak zaczęła rosnąc 10 półka- przepływ nieduży, na wylocie organoleptycznie ciepła woda...
Po nieudanym zalaniu 1 grzałke zostawiłem, a druga 20% mocy na steroniku Boleckiego.

Chwile poczekałem. Temp na 10ej spadła do 75,3C w kilka minut. Czyli brak zalania jak zwykle, od tego momentu 60min stabilizacji.
Po stabilizacji -przez 2H odbiór przedgonów, 2 krople na na sekundą, łacznie 600ml. Po tym kropla na 5 sekund do konca procesu.
Start odbioru serca.
Ustawiłem na obniżonym odbiorze 1,2l/h. Temperatura dnia 75,6stC.
Po 30min juz korekta, bo skoczyło na 75,8!!
Po godzinie korekta znów, odbieram tylko 600ml/h.
I tak odebrałem z 12kg cukru tylko 3 l spirytusu, ciągła walka z kolumną !

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: boxer1981228 »

Opisz jeszcze jaką masz kolumnę. Czy to aby na pewno 45l, nie za dużo czasami wlewasz do zbiornika?

Autor tematu
83piotrek
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 11:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: 83piotrek »

Kolumna jest taka
https://allegro.pl/oferta/destylator-aa ... 0501884866
Mam dwie beczki 50l, wyskalowane licznikiem wody na 20 30 i 45litrow.
Najgorsze że w zimę 2022 też mi się nie zalewała ale była stabilna na 1.2litra. Ogólnie kolumna zalała mi się tylko raz jak nastaw był z 16kg, 2 paczki t48,czyli za 1ym razem... Wszystkie moje studiowania forów, zmiana grzałek,sterownik Bieleckiego do 2 grzałki, robienie lekkich nastawów na niskie blg nic nie dają albo pogarsza sytuację. Wypełnienie to sprężynki miedziane w filtrze na zmywaku i kwaśne na górze. Miedziane regularnie myte w roztworze kwasku. Help


Hmm może polecieć jakiś dokładny termometr cyfrowy do pomiarów 10 półki ?
Ostatnio zmieniony piątek, 7 lip 2023, 09:22 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
83piotrek
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 11:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: 83piotrek »

Szanowni.
Kolejny miesiąc a rozwiązań brak. Ostatnio zrobiłem nastaw 10kg i uzupełnienie do 40litrów, na koniec -4blg, klarowanie tydzień i proces.
Kolejny raz wtopa. Nadal zalania brak, ale to najmniejszy problem. Rok temu na tej samej kolumnie, odbierałem 5litrów psoty prawie do końca z uzyskiem 1200ml/min. Od długiego czasu, zaczynam 900ml min, bo szybciej to od razu tracę stabilność i dość szybko schodzę na 5--600ml/min bo podbija mi temp na 10 półce. Finał jest taki, że odbiór jest nieopłacalny i kończę z uzyskiem 3litrów, a na kegu 91stC, czyli towar tam nadal jest. Zmieniłem termometry, grzałki, nastaw tylko z 1 paczki drożdży Naprawdę nikt nie pomoże. Może robię coś źle z nastawem? Może nastaw wyklarować jakimś środkiem, pomocy bo już zgłupiałem....
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 sie 2023, 10:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: manowar »

Ja się nie znam to się wypowiem - przesyp wypełnienie bo na moje kaprawe oko to wygląda jakby sprężynki się zbiły i przez to zmieniły właściwości.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Krychu35
300
Posty: 303
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: Krychu35 »

Kolego @83piotrek :witam:
Miałem podobny problem, przy drugiej swej rektyfikacja.
Problemem u mnie było źle wyprofilowanie podparcia przy OLM-ie (odwrotnie włożyłem).
Nie wiem jak jest u Ciebie, u mnie jest podparcie ze stali nierdzewnej, które musiałem wyprofilować w taką ,,łódeczkę" i włożyć ,,dziubkiem" w dół (za pierwszym razem zrobiłem odwrotnie).
Nie wiem czy zrozumiałeś mój przekaz :scratch: Jeśli nie, pytaj :D
Do tego jak kolega @manowar wyżej pisze - przesyp wypełnienie i wsypuj pod kątem w rurę :ok:
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 sie 2023, 13:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
83piotrek
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 11:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: 83piotrek »

Szanowni. Sprężynki już kilka razy przesypywane, kąpane w kwasku,płukane w wodzie. Ja mam je na rozczochranym zmywaku. A jak wsypuję ? Biorę mały kubek i zasypuje od góry, w pionie...

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: rastro »

Ja bym zainwestował w podparcie... chyba z 10 ziko za sztukę na znanym portalu handlowym, zmywaki bywają kłopotliwe i może tworzy się jakieś miejscowe zalanie powodujące kłopoty.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Autor tematu
83piotrek
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 11:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Post autor: 83piotrek »

Podparcia już zamówione.
Tak się zastanawiam nad pilnowaniem 10półki.
Przy ostatnim procesie było tak:
- temperatura podczas stabilizacji na 10 półce- 74,3stC
- jak rozpocząłem odbiór podskoczyło na 74,4-74,5stC
- za cel obrałem 74,5
- proces prowadziłem tak, by nie mieć więcej niż 74,7(było na krótko kilka razy)

Pytanie, może za duży reżim robię podczas procesu? Zamiast maks 0,2stC -pozwalać żeby na 10półce podbijało np o 0,4stC (niektóre instrukcje producentów na internecie mówią właśnie żeby zmniejszać przepływ jak temp rośnie o 0,5stC), a ja dość rygorystycznie zmniejszam przepływ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”