Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » czwartek, 16 cze 2022, 11:37

Witam, proszę o ocenę procesu.
Forum czytałem,odpowiedzi narazie nie znalazłem.

Kupiłem aabratka z allegro:
https://allegro.pl/oferta/destylator-aabratek-premium-ovm-libiga-wizjer-10501884866
keg 50, spreżynki miedziane+ spreżynki z kwasówki.

Złożyłem ją w taki sposób: keg,kolumna dół-druciak,sprężynki miedziane, 1 druciak, kolumna góra- 1 druciak i na to sprężynki do połowy wizjera.

KEG z każdej strony ociepliłem wełną 5cm.

Nastaw. Beczka 50, 16kg cukru+ciepła woda, dodałem 2 paczki t48- pracowało 6 dni i tydzień klarowania grawitacyjnego.
Towar zlałem wężykiem do kega(drożdzy nie zaciagnałem) no i dzień gotowania nastał:

1. 12:00 start
2. 12:50 80stC KEG, włączyłem obieg wody- dużo większy niż zalecane 30 l/min
3. 13:15- zawrzała ciecz w wizjerze, wyłaczenie grzałki 1.5, zostaje 2.5kw
4. stablizacja 45minut, termometr przy VM pokazuje 76stC
5. 14:00 odbiór przedgonów LM. Odbierałem 2 krople/sek,ale przez 40 min uzyskałem jedynie 200ml, zwiększyłęm przepływ sporo
6. 15:20 koniec przedgonów==500ml w 80minut
7. 15:25 na gorze kolumny stabilne 76.6stC, otworzyłem VM na 3/4(nic się nie działo) a po chwili na 100% otwarcia
8. 20:00 koniec odbioru serca, jakieś 6.5 litra w 4,5 godziny
9. 20:00-20:30(pogony) skok o 0.1stC na termometrze przy Lebiga, koniec odbioru pogonów. Odebrałem niecały litr.

I niby wszytsko dobrze, towar wyszedł 95.6, ale śmierdzi pogonami albo jakimś innym cholerstwem..

Co zrobiłem źle?
Coś z temp na kegu nie tak(kończyłęm grubo ponad 100stC)? Czy za szybko odbierałem?? Czy coś czego nie wiem??

Ja obstawiam za szybki odbiór. Teraz planuję jeszcze raz przeciągnąć urobek- rozcieńczyć do 25% i powtórzyć proces. Racja?


Rabat 5%
Alembik Miedziany Rotating Column 10 litrów (1464)
Cena: 1,799.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabat 3%
Koncentrat winny Vermont La Mancha
Cena: 162.77 zł   Dostawa za 5zł

HeniekStarr
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: HeniekStarr » piątek, 17 cze 2022, 04:20

Czy to był pierwszy proces na nowym urządzeniu? Generalnie zaleca się przeznaczyć urobek z pierwszego tłoczenia na cele techniczne. Operacja ma na celu wyczyszczenie od środka, pozbycie się chemii poprodukcyjnej, smarów, tłuszczów i innych antoxów.
Jeżeli beczka ma faktycznie 50 litrów objętości, to 16 kg cukru daje w przybliżeniu 10 litrów, do tego 40 litrów wody i mamy BLG na poziomie 28,5.
Za dużo. Chytry dwa razy traci.
O jakości urządzeń od tego " producenta" doszukaj już sobie na forum sam.

Awatar użytkownika

AAmatorek
100
Posty: 110
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: AAmatorek » piątek, 17 cze 2022, 05:06

Pewnie zalewa to ustrojstwo, no i termometry- nie dość, że niedokładne to jeszcze nie maja bezpośredniego kontaktu z wnętrzem kolumny (para i refluksem)...

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: jakis1234 » piątek, 17 cze 2022, 06:20

Poczytaj o metodzie 2,5 Lesgo.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6798
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: radius » piątek, 17 cze 2022, 06:29

AAmatorek pisze: termometry [...] nie maja bezpośredniego kontaktu z wnętrzem kolumny (para i refluksem)...

A z czego to wywnioskowałeś :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » piątek, 17 cze 2022, 07:17

AAmatorek pisze:Pewnie zalewa to ustrojstwo, no i termometry- nie dość, że niedokładne to jeszcze nie maja bezpośredniego kontaktu z wnętrzem kolumny (para i refluksem)...

Wskaż mi jakie są bardziej dokładne, bo wszędzie widzę chińszczyznę na jedno kopyto.
Czytając forum już widzę błędy. Co do nastawu- zrobiłem zgodnie z zaleceniami producenta t48.
Proszę wskazcie jakie powinny być termometry.
Napewno popełniłem błąd, bo proces prowadziłem w oparciu o termometr na górze kolumny a nie ten nad keg.
Jak będę drugi raz destylować nowy nastaw jakie powinno być r/r i wyznaczyć go podczas destylacji nastawu- czy podczas destylacji wody ?
Czy zbyt duży obieg wody w połączonych chłodnicach mógł mieć wpływ na proces ?
Ostatnio zmieniony piątek, 17 cze 2022, 07:32 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


kumpocik
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 16 cze 2020, 14:57
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: kumpocik » piątek, 17 cze 2022, 08:14

Kolumna była myta ? Ja swoją przelałem gorąca wodą z płynem do naczyń, płukanie i pierwszy urobek do kibla poszedł. Po pierwszej robocie również płukanie. Niestety po rozebraniu poszczególnych elementów okazało się że są pozostałości pasty do trawienia którą producent (polecany) nie usunął. Doświadczenie więc podpowiada żeby nowy sprzęt rozebrać, sprężynki wysypać i wygotować w płynie i ogólnie podejść do czystości jak byś miał z rury pić herbatkę.


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » piątek, 17 cze 2022, 08:28

Kolumnę płukałem dwa razy wodą.
Po pierwszej destylacji, jak zauważyłem że jest coś nie tak- zrobiłem proces na bazie woda+ kwasek cytrynowy.
Jakie powiny być proporcje-jeśli moja są złe na drożdży t48 ?

Bo dziś chciałbym już zrobić drugi nastaw a nie chcę powtarzać-jeśli w tym miejscu są-tych samych błędów.

Awatar użytkownika

Skir
1200
Posty: 1212
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: Skir » piątek, 17 cze 2022, 10:33

1. Zawsze trza wyczyścić sprzęt nowy.
2. szczetech - wymień powoli wszystko. Na tym się nie da pracować.
3. Moim zdaniem główny powód: nazbierałeś świństwa, bo prowadziłeś proces w oparciu o termometr w głowicy a nie na 10 półce!
4. BLG maksymalnie 24! Co co piszą producenci: pewnie że można zrobić ulepek, ale po co? Produkujemy, żeby pić cos lepszego niż "sklepowa".
5. Wymień druciaki na porządne sprężynki.
6. Zamiast kilku chińskich termometrów (wierz mi - szlag cię trafi z ich odczytami) kup sobie porządnego Boleckiego na pięć termometrów. cena ok 200 zł
7.@Radius: @AAmatorek ma rację: ta firma tak produkuje.
8. Straciłeś mnóstwo czasu na odbiór przedgonu. Proponuję zrzut trzy razy co 20 minut.
9. Czy odbiór jest za szybki, czy za wolno zależy od wielu czynników. Można to wyliczyc. Ale kontrolujesz to wskazaniami 10 półki.
I love the smell of bimber in the morning.


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » piątek, 17 cze 2022, 12:49

3. Tak, w oparciu o górny. Tak polecił znajomy, robi super destylaty,dolenego wogole nie ma, z tym ze on to robi wiele lat
4. Co myslicie: 14kg cukru,1 paczka czerwonych t-48 z tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/10-x-bimber-drozdze-gorzelnicze-t48-zacier-6442821480?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YzdhNDRhNTUtMTMxNS00MDQ5LTkzODktNjI1YzBlYzY2MjE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ca453f5a-1da3-4461-857d-fc51750ea1e7
5. Druciaki są tylko podstawą, żeby nie wylatywały sprężynki. Mam spręzynki miedziane+kwasoodporne
8. mozesz mi to dokladniej opisać

Jaki powinien być przepływ wody przez połączone chłodnice?
Czy jak mam keg 50 to musze robic duze nastawy? Pytam sie, bo nie chce marnowac cukru na kolejne próby-jakby nie wyszly
Czyli czy moge robic nastaw 30 litrowy ? czyli 6-7 kg cukru i

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: jakis1234 » piątek, 17 cze 2022, 14:01

@83piotrek, zadajesz pytania, na które są już odpowiedzi na forum. Poszukałeś? Poczytałeś?
Bo coś mi się widzi, że idziesz na łatwiznę, nie chce Ci się poszukać i niech inni podadzą na tacy.
Zajrzyj tutaj, https://alkohole-domowe.com/forum/pierwsze-kroki.html masz tam pięknie opisane i to jak robić nastaw i jak poprowadzić proces.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » piątek, 17 cze 2022, 14:15

podstawową wiedze juz mam, chodzi o szczegóły

Mod.: nie cytuj poprzedzającego posta w całości.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 cze 2022, 14:48 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Skir
1200
Posty: 1212
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 07:38
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: Skir » piątek, 17 cze 2022, 14:23

Jak napisałeś Twój znajomy od lat robi świetny destylat. I pewnie racja. Ale masz kolumnę rektyfikacjyjną Ii prowadzisz rektyfikację a nie destylację.
A jak rekty to 10 półka.
Kolega @jakiś ma rację.
Poświęć tydzień na poczytanie forum. Nie warto zaśmiecać go tymi samymi treściowo postami.
I love the smell of bimber in the morning.

Online
Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: rozrywek » piątek, 17 cze 2022, 16:12

83piotrek pisze:4. Co myslicie: 14kg cukru,1 paczka czerwonych t-48


Jedna paczka to za mało, wrzuć 3.
Cukru, też możesz spokojnie dodać z 5 kilo więcej, nie zapomnij szczelnie zamknąć fermentora i założyć rurkę.


Koledzy, powyżej, starają się ci powiedzieć, że nie można w kółko odpisywać lekcji, na przerwie.
Bo nie zdasz, do następnej klasy.


Ps: ani się ważcie podważać tego postu.
W Castoramie jest promocja na panele, farbę, ale po co?

Wapnem się machnie, a na glebę linoleum.


Możesz spokojnie dowalić na ostro.
48/H, to zdecydowanie za długo.
One ci w 8 godzin przerobią.

3 paczki T48, 19 kg cukru, wody tyle ile jest na opakowaniu napisane.

Powodzenia, wszyscy tu razem trzymamy kciuki.
Ahoj przygodo.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » piątek, 17 cze 2022, 16:54

Forum służy do rozmów, informacji.
Proszę znajdź mi pytanie podobne do mojego, czy do keg 50 można wstawić nastaw na 30ke.

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: jakis1234 » piątek, 17 cze 2022, 18:23

Jest również opisane. Do kega musisz wlać tyle płynu, żeby mieć przykryte grzałki i to już po odebraniu całego urobku. Nikt Ci nie powie konkretnie ile, bo nikt nie wie jak wysoko masz grzałki, ale 30 l powinno spokojnie wystarczyć. U mnie potrzeba minimum 12l. Musisz zmierzyć.
A forum służy do rozmów, ale niekoniecznie powtarzania po raz kolejny tych samych informacji. Czytaj.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 cze 2022, 18:23 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Online
Awatar użytkownika

rozrywek
3500
Posty: 3918
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: rozrywek » piątek, 17 cze 2022, 20:41

Tak, forum to służy do pomocy.
Ale również do refleksji.

Daj coś z siebie!!!
Zakładasz dwa praktycznie identyczne tematy, po co?
Napisałem ci wyraźnie, chcesz robić, rób.

Koledze doradzam to:
20 kostek babuni, cukier, woda.


A teraz konkretnie:
Łagodnie, dojrzale, bez emocji.

A co ten twój kolega robi źle?
Pazerność, chęć szybkiego efektu.

Pytanie główne tematu, skąd odory?
A po pierwsze, z chęci zysku i gonienie na maksa, a drugie to właśnie z tych 48h.
Ale po co ja to piszę, i tak zrobisz zajzajer.


Nie lubię tego, przychodzi ktoś po poradę, i nie szanuje odpowiedzi.
A tu ludzie zęby zjedli na tym co robią.

AA, czy można wstawić nastaw 30L w keg 50?
Oczywiście, zadziała jako naturalny deflagmator.

A co do tych 48/h, to dobry prawdziwy nastaw, pracuje 3 TYGODNIE, nie dni.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


HeniekStarr
150
Posty: 153
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 01:57
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: HeniekStarr » piątek, 17 cze 2022, 21:17

83piotrek pisze:
Jak będę drugi raz destylować nowy nastaw jakie powinno być r/r i wyznaczyć go podczas destylacji nastawu- czy podczas destylacji wody ?


https://alkohole-domowe.com/forum/post124192.html?hilit=Wyznaczanie%20RR#p124206

Punkt trzeci postu kolegi Szlumfa.
I poniższe posty też, tabelki załączone przez kolegę gary1966 i post poniżej by lesgo58. Powinno Ci trochę rozjaśnić.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 cze 2022, 21:21 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
83piotrek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 16 cze 2022, 10:55
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: 83piotrek » sobota, 18 cze 2022, 07:58

Sądzicie, że ten pierwszy urobek da się uratować metoda 2-5?
Wczoraj zrobiłem nastaw 12kg i 1 paczka t48, pracuje sobie spokojnie...
Dzięki za poświęcony czas.

Awatar użytkownika

jakis1234
1450
Posty: 1459
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Ocena procesu, skąd odory ??

Postautor: jakis1234 » sobota, 18 cze 2022, 12:07

83piotrek pisze:Sądzicie, że ten pierwszy urobek da się uratować metoda 2-5?

Tak.
Pozdrawiam z opolskiego.


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości