Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » środa, 4 mar 2020, 16:23

Właśnie postanowiłem sprawdzić, jak zachowa się destylat smakowy poddany podgrzewaniu. Na pierwszy ogień zrobiłem cytrynówkę, same skórki plus 100ml syropu klonowego, i gałązka rozmarynu. Efekt po trzech godzinach w wodnej kąpieli w temperaturze 55°cObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 4 mar 2020, 23:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2209
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: Kamal » środa, 4 mar 2020, 23:27

Maceracja postępuje szybko, w wyższej temp.
Swego czasu, sam tak kiedyś nalewkę robiłem, fakt była jedną z lepszych :)
K.
Obrazek

Online

zaradek
150
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: zaradek » czwartek, 5 mar 2020, 07:35

Nie będzie "trącała" kompotem?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Erazer
100
Posty: 149
Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: Erazer » czwartek, 5 mar 2020, 08:52

Temperatura i wyższe ciśnienie robią robotę, efekt mógł by być jeszcze lepszy gdyby na zmianę podgrzewać i mocno schładzać na zmianę, coś jak sezonowanie

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2209
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: Kamal » czwartek, 5 mar 2020, 12:15

Nie troncą kompotem, przy takiej temp. :) Przy wyższej nie wiem.
K.
Ostatnio zmieniony czwartek, 5 mar 2020, 18:10 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » czwartek, 5 mar 2020, 12:43

Jest dobrze, ba nawet bym powiedział że jestem w szoku. Podgrzewane tylko 6 godzin, i nadaje się już do spożycia. Aromat jest na tyle intensywny, że muszę chyba już to odcedzić Obrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk


użytkownik usunięty
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 5 mar 2020, 18:35

W ten sposób nie tylko nalewka się szybciej klaruje, ale jakby i szybciej dojrzewa.
Ten eksperyment poczyniłem z nalewką z pigwy, tyle że, ja robiłem to ze względu na brak klarowności i niemożność jej wyklarowania.
Po podgrzaniu robiła się rzadsza i klarowna i pod taką postacią ją filtrowałem. Po tych zabiegach nalewka nabrała ciemnego bursztynowego koloru, który nie jest spotykany w nalewkach z pigwy. Również aromat i smak był o wiele bardziej intensywny niż dzień wcześniej przed jej podgrzaniem.


arTii
1150
Posty: 1167
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: arTii » czwartek, 5 mar 2020, 18:41

Nie do końca masz rację. Mam 10 letnią nalewkę z pigwy - jest prawie brązowa (stała w ciemnej butelce i w ciemnym miejscu) i prawie nie czuć w niej alkoholu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » czwartek, 5 mar 2020, 18:42

Teraz na warsztat wpadła Persymona i MarakujaObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk


użytkownik usunięty
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 5 mar 2020, 18:51

Ja mówię o nalewce, która takich walorów nabrała po dwóch dniach.


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: eldier » czwartek, 5 mar 2020, 19:02

No to teraz pytanie do znawców, czemu jest ciemniejsza? I czy to na pewno dobrze? I czy na pewno mówimy o pigwie, a nie pigwowcu?
Z tym że aromat i smak jest intensywniejszy po podgrzaniu to średnio chce mi się wierzyć, ale efekt placebo sprawdza się nawet w medycynie ;)
Marcin ten sposób czasem jest spotykany, jednak ja kojarzę mocniejsze i krótsze podgrzanie oraz 2-3 turowe podejście do materiału. Więcej pod hasłem zapiekanki, nawet tutaj ten temat już był poruszany, ale raczej bez echa:
zapiekanka-nalewka-na-szybko-t11129.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » czwartek, 5 mar 2020, 20:19

Sześć godzin kąpieli Obrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Awatar użytkownika

orcio666
50
Posty: 51
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 15:16
Załączniki
Re: RE: Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: orcio666 » sobota, 2 maja 2020, 11:29

[quote="eldier"]
Z tym że aromat i smak jest intensywniejszy po podgrzaniu to średnio chce mi się wierzyć, ale efekt placebo sprawdza się nawet w medycynie ;)

Ja tak co roku truskawkę robie i jest pyszna, tylko kolega tutaj gotuje w słoiku a ja normalnie w garczaku truskawkę z miętą.
Płyn w garczaku podgrzewam do 50 i ostygnąć do temp pokojowej musi, później znów to samo i tak do póki nie będzie mi smakować,
polecam


Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » niedziela, 3 maja 2020, 23:04

Kawowo-śliwkowa nalewka, po obróbce cieplnej ObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » środa, 13 maja 2020, 10:53

I kolejny test, tym razem ananas. 12h w 58°CObrazekObrazek

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk


rozrywek
2000
Posty: 2186
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: rozrywek » środa, 13 maja 2020, 12:18

Kurde ubiegleś mnie z tym ananasem.

Właśnie miałem o tym pisać.


Panowie opiszcie bardziej ten proces od strony technicznej. 50 stopni to sporo. Nigdy tak nie próbowałem robić. Co jak z czym?.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » środa, 13 maja 2020, 14:58

Żadna filozofia, destylat o mocy 55-60% i zalane owoce. Do gara na kilka godzin, nie dawałem cukru bo dość słodkie owoce. Jutro będę testował organoleptycznie

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 13 maja 2020, 16:01 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: patrzal » czwartek, 14 maja 2020, 12:20

W jakiejś książce o nalewkach widziałem wzmiankę o tym; jak dla mnie ma to dużo sensu, że w wyższej temperaturze nalewka "układa się" szybciej. Osobiście jednak się obawiam czegoś takiego, jestem nieufny wobec ogrzewania niskowrzących cieczy w zamkniętym naczyniu. Trochę jak bomba rurowa.
W czym to grzejesz? Zwykły, duży słój i wolnowar?
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie

Awatar użytkownika

Autor tematu
marcingrzesik
50
Posty: 54
Rejestracja: sobota, 11 maja 2019, 21:27
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: marcingrzesik » piątek, 15 maja 2020, 10:50

Tak, mam słoje 4l i damy szklane. Myślę że destylat, w granicach 60% można dawać bez obaw. Warowar ustawiony na 58°C, zostawilem jeden na 12h I nic się nie działo. Termostat odpala się co jakieś 10 min, na jakieś 5 sekund.

Sent from my LYA-L09 using Tapatalk

Awatar użytkownika

patrzal
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 25 gru 2019, 21:38
Krótko o sobie: Γνῶθι σεαυτόν
Załączniki
Re: Obróbka cieplna alkoholu

Postautor: patrzal » sobota, 16 maja 2020, 12:28

A co to za model? Pomijając zastosowanie do nalewek, warto inwestować w takie coś?
Miedziany mini-still na samowarze 7tl* *tl - litry tureckie


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości