Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Metody destylacji i teoria niezbędna do pędzenia bimbru w sposób profesjonalny...
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy

Post autor: lesgo58 »

radonix pisze:Czyli przy tej długości kolumny lepiej będzie odbierać początkowe serce z OVM, natomiast po pozbyciu się wszystkich przedgonów przejść do odbioru z głowicy LM.
Interpretacja jak najbardziej słuszna.
Pytanie tylko, kiedy ta głowica wyczyści się z przedgonów, niektórzy piszą, że potrafią one lecieć nawet ponad pół procesu?
No niestety to jest jeden z minusów. Ale pozytywnych minusów... :D
W niczym to jednak nie przeszkadza, bo dopóki utrzymujesz kolumnę w stabilizacji to odbierasz towar cały czas dobrej jakości. Nawet przy dłuższej kolumnie lepiej przejść pod koniec do odbioru w głowicy, bo odbiór wtedy odbywa się bardziej stabilnie. A co dopiero przy tak krótkiej jaką masz Ty.
Z kolei - w którym momencie przejdziesz do odbioru serca z głowicy to zależy od Ciebie i twojego doświadczenia. Na początek mogę ci doradzić takie coś. Po odbiorze resztek przedgonów (to te kóre odbierasz równolegle z sercem) np. w ilości 50-70ml sprawdzaj często kapiące krople rozcierając je na dłoni i wąchając. W pewnym momencie będziesz czuł tylko spirytus. I to będzie na 100% moment kiedy przejść do odbioru serca w głowicy. Dla pewności gdy przejdziesz do odbioru serca w głowicy możesz pierwszą ćwiartkę odebrać do osobnej buteleczki. Ale to tylko przy pierwszych poznawczych destylacjach. A tak po prawdzie to ilość przedgonów zależy od ilości wsadu i które gotowanie robisz.
Z czasem już dojdziesz do wprawy - kiedy kończyć odbiór przedgonów. Bo rektyfikacje cukrówek są bardzo powtarzalne.
Gwarantuję Ci, że będąc cierpliwym i zachowując wszystkie reguły serce po dwóch przebiegach będzie idealne. Po pierwszym nie gwarantuję. Będzie to dobry spirytus ale jednak z naleciałościami "ducha buraka cukrowego". I nie ma sposobu pozbycia się tego aromatu po pierwszym i jedynym gotowaniu.
Jeszcze jedno, czy przy tej długości kolumny, żeby zachować jakość muszę stosować większe RR, czy wystarczy tak jak to powszechnie przyjęte, czyli 1:4?
Popróbuj - to tylko Twój wybór. Ja mając taką kolumnę jak Twoja przyjąłbym na początek większy refluks. W międzyczasie porównałbym z destylacja na refluksie standardowym i wtedy podjąłbym decyzje przy jakim refluksie pozostać.
Pamiętaj każda kolumna jest inna ( nawet przy pozornych podobieństwach) i każdy operator inaczej podchodzi do destylacji. Tak, że do optimum musisz dojść sam, a moje rady powinieneś traktować na początek jako poglądowe. Być może będą trafione na 100%. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: seat2 »

Jestem dopiero przed kupnem kolumny i właściwie wiadomości te na razie tylko w teorii przyswajam, jak będzie kolumna to i praktyka przyjdzie. Ale na końcu napisałeś że destylujesz 2,5 krotnie. Na czym to dokładnie polega? Gotujemy nastaw odbieramy przedgon, serce i pogon i koniec. Rozumiem to za 1 raz ale tego pół nie kapuje. jeśli byś mógł oświecić kolegę byłbym wdzięczny pozdrawiam Marek.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: aronia »


seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: seat2 »

:) Wielkie dzięki aronia, teraz to mam do czytania i zadawania pytań lekturę.

matek87
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 02:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: matek87 »

Witam i pozdrawiam wszystkich odświeżę trochę temat. Z moimi pytaniami byłem na białym forum dostałem odpowiedź za co dziękuje, ale może tutejsi koledzy coś dodadzą od siebie. Chciałbym się dowiedzieć jak to teraz wygląda z tym obniżonym Lm. Czy coś się w tej materii zmieniło? Będę kompletował części na OLM i chciałbym, żeby wszystko miało ręce i nogi. Mam też pytania czy półka odbiorcza takiego OLM mogła by być zrobiona na wzór półki rzeczywistej ?(było w tym temacie, że wszystko dozwolone, ale ktoś potwierdzi). Moja kolumna ma średnice wewnętrzną 70 mm ,wiem że skalowanie półek rzeczywistych do zbyt małych średnic może mieć złe skutki w jej działaniu. Robią półki rzeczywiste 100 mm średnicy i chyba to działa. Czy ma ktoś doświadczenie czy taka półka 70 mm by zadziałała i nie tłumiła, zalewała by kolumny. Stąd moje pytania bo wydaje mi się, że łatwiej mi by było wykonać półkę rzeczywistą jak np. taką półkę odbiorczą według wzoru Andrzejg11 (która ponoć jest jedną z lepszych i nie tłumi przepływu par). Jaki rodzaj półki by był najlepszy, mnie by interesowała taka jak w dragon stillu jaka to jest może ktoś ma dokładny schemat? Ile płynu najlepiej jak by taka półka miała czy to tylko odbiorcza czy rzeczywista odbiorcza, czy 70 – 100 ml było by ok?. Jaką przestrzeń trzeba zostawić nad a jaką pod półką.
https://www.youtube.com/watch?v=ty6eY9VUIgI

W swojej kolumnie bokakob na szczycie mam głowice ze skośnymi półkami i w niej jeziorko ma tylko 10 ml taka był tendencja. Zmieniać głowice na taką z jeziorkiem ok 100 - 150 ml, czy zrobić dłuższy odcinek nad OLM tak 30-40 cm.
Drugie pytanie trochę odbiega od OLM, ale może ktoś odpowie choć częściowo. Czy taka półkę rzeczywistą mógłbym wykorzystać do rozdzielenia, partycjowania wypełnienia. Zawsze to dodatkowa korzyść z półki. Może nie ma to sensu i tylko zastosować przewiewne bufory z oddzieleniem poszczególnych odcinków żeby się nie ubijały sprężynki. Wysokość jest mi obojętna mam miejsce, obecnie kolumna bez bufora, bez głowicy i skraplacza ma coś ok 2,20 m. Następne pytania na temat dzielenia wypełnienia będą już w odpowiednim temacie.
Dziękuje za odpowiedzi na te dość długie pytania i przepraszam za delikatne zaśmiecenie tematu pod koniec,ale jak dla mnie pytania są ściśle połączone ze sobą dlatego zadałem je razem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: lesgo58 »

matek87 pisze:Chciałbym się dowiedzieć jak to teraz wygląda z tym obniżonym Lm. Czy coś się w tej materii zmieniło?
Nic się nie zmieniło.
Mam też pytania czy półka odbiorcza takiego OLM mogła by być zrobiona na wzór półki rzeczywistej ?(
Półka odbiorcza to jest pewnego rodzaju półka rzeczywista. Jak ją skonstruujesz to już od Ciebie zależy. Bylebyś zachował pewne reguły. Ona nie powinna dławić pracy kolumny, a jednocześnie powinna gromadzić odpowiednią ilość płynu W moim przypadku jest 20ml. I funkcjonuje. Prawdopodobnie może być i więcej.
wiem że skalowanie półek rzeczywistych do zbyt małych średnic może mieć złe skutki w jej działaniu.
Ależ Ty nie musisz nic skalować. Kształty półek mogą być różne i praktycznie dowolne. Trzeba tylko zachować pewne zasady o których wspomniałem wyżej. Różne projekty znajdziesz zagłębiając się w lekturę tematu.
Stąd moje pytania bo wydaje mi się, że łatwiej mi by było wykonać półkę rzeczywistą jak np. taką półkę odbiorczą według wzoru Andrzejg11
Ja mam właśnie kilka takich zaprojektowanych przez Andrzeja półek rozmieszczonych po całej kolumnie. Dzielą kolumnę na partycje.
http://alkohole-domowe.com/forum/post78432.html#p78432
Po drobnej modyfikacji robią też za półki odbiorcze. Były robione w/g tych rysunków i wzorów:
http://alkohole-domowe.com/forum/post93471.html#p93471
W swojej kolumnie bokakob na szczycie mam głowice ze skośnymi półkami i w niej jeziorko ma tylko 10 ml taka był tendencja. Zmieniać głowice na taką z jeziorkiem ok 100 - 150 ml, czy zrobić dłuższy odcinek nad OLM tak 30-40 cm.
Niekoniecznie. Przy długiej kolumnie i małym jeziorku zadanie spełni odpowiednio długi bufor. Ja mam 50cm. Ale też dodatkowo jeziorko 120ml. Taki miałem kaprys...Chociaż skłaniam się ku opcji, że przy tak długim buforze byłoby lepiej jakbym miał zerowe jeziorko. Miałbym lepsza mozliwość dokładniejszego i bardziej oszczędniejszego odbioru przedgonów.
Polecam lekturę:
http://alkohole-domowe.com/forum/post78355.html#p78355
http://alkohole-domowe.com/forum/post93467.html#p93467
Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie Ciebie nurtujące wątpliwości.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

matek87
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 02:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: matek87 »

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Tematy mi podane znam doskonale, ale nie zaszkodzi jeszcze raz przeczytać :). Na forum jestem już jakiś czas i człowiek cały czas się uczy. Czasami muszę się coś upewnić. Jeszcze raz dzięki.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: herbata666 »

Zygmuncie, jesteś producentem, sprzedajesz kolumny z OVM, więc twoje podejście jest dalekie od obiektywności.

PS.
Praktyka jest może nie duża, ale podparta rzetelnymi testami, w dodatku nie komercyjna :D.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Zygmunt »

Robię też OLMy jak ktoś bardzo tego pragnie. Ot przykład z ubiegłego tygodnia
Obrazek

Wyniki badan pokazują brak wymiernych różnic. A rozbudowa kolumny o OVM jest prostsza- wystarczy dokupić chłodnicę. W przypadku OLM rozbudowa = przeróbka.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: bohema.zaba »

Zygmunt pisze: Gdzie został? Dlaczego lepszy? Moja praktyka wskazuje, że jest dokładnie odwrotnie, ale nie piszę, że to koniec OLM.
Zygmunt pisze:Wyniki badan pokazują brak wymiernych różnic.
To w końcu jak jest?
Ostatnio zmieniony sobota, 21 lis 2015, 13:55 przez bohema.zaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Zygmunt »

No skoro OLM jest bardziej problemochłonny, a daje ten sam rezultat, to dla mnie jest gorszy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: bohema.zaba »

Chodzi Ci o proces jego zrobienia, jako sprzedawcy, czy jako użytkownika podczas prowadzenia procesu?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Zygmunt »

Chodzi i o proces dołożenia go do istniejącej kolumny. Jeżeli chodzi o konkretne wyniki rezultatów to będę miał chromatogramy na Targach, jak wpadniesz to pokażę Ci różnicę między OLM i OVM.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: bohema.zaba »

Zgodnie z rozmową będę jutro.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Zygmunt »

Jutro jest niedziela, targi są 24-25- wtorek i środa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

bohema.zaba
100
Posty: 125
Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: bohema.zaba »

O kur..., a ja myślałem że 20-22. Skoro tak, to jeszcze lepiej, bo od jutra będę miał urlop.

PS. Chronomatogramy do mnie nie przemawiają, bo może się okazać, jak tu na forum, że badany był wycinek z serca, albo proces był prowadzony inaczej niż opisywany. Posiadałem kilka kolumn i mam swoje wnioski, na temat LM, VM, OLM i OVM, tak jak i pojemności i budowy bufora.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: lesgo58 »

Półka fizyczna na której gromadzi się rektyfikat, który systemem OLM odbieramy w czasie procesu, a odbiór systemem OVM to 2 różne światy. Jeśli ktoś nie rozumie różnicy między półką fizyczną a teoretyczną to mówi się trudno.
Żeby stwierdzić różnice jakościową między OLM a OVM należy podejść do badania różnic w jednakowy sposób. Tzn. przeprowadzić proces w jednakowy sposób i zebrać całe serce, a do badanie wziąć dopiero próbkę z takiego jednorodnego naczynia. Wtedy dopiero chromatograf prawdę powie.
Oczywiście nie będzie to różnica jak między bimbrem a rektyfikatem. I prawdopodobnie też będzie to różnica nie do wychwycenia przez większość użytkowników/degustatorów, ale różnica jest i to z korzyścią dla rektyfikatu odebranego z OLM.
Pomijam tutaj sprawę "problemochłonności" wykonania takiego gadżetu, bo nie widzę żadnej różnicy. Wykonanie półki jest tak samo "skomplikowane" jak wykonanie chłodnicy Liebiga. Wystarczy - wykonując ją - trzymać się pewnych zasad.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Kula »

Do porównania powinno się wziąć destylat odbierany równolegle z OLM i OVM w czasie jednego procesu. Kiedyś zrobiłem taki test i dwa destylaty z całości odebranego płynu a nie tylko z wycinka było badane na chromatografie.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: herbata666 »

Jak można porównywać skropliny i pary które niosą ze sobą dużo wiekszą ilośc frakcji przedgonowych??? Dla mnie ta dyskusja nie ma sensu.

Pozdrawiam.
Piotrek.

Ps. Nie piszę tego do Ciebie Wojtku. Sam stosujesz odbiór OLM to wiesz o co w tym chodzi :D.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 416
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 67 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: KS2507 »

Żeby stwierdzić udowodnić który system jest lepszy OLM czy OVM, trzeba zamontować obydwa systemy w tym samym miejscu w kolumnie, przeprowadzić 10 procesów pobrać próbki z początku odbioru końca i z całego urobku zbadać próbki i zamieścić na forum.
Obecnie montuję obydwa systemy OLM i OVM destylat z obu systemów raczej nie do odróżnienia organoleptycznie.
Co do trudności wykonania to uważam że półkę OLM łatwiej i szybciej jest zrobić niż odbiór OVM.

Róbcie testy badajcie i zamieszczajcie wyniki. :czytaj:
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: piotricz »

Osobiście używam OVM i jedno co mnie denerwuje w tym systemie to że dobry zaworek odbioru kosztuje majątek. Osobiście miałem zawór kulowy który kompletnie się nie sprawdza ze względu na regulację odbioru. Zamieniłem go na grzybkowy który zdecydowanie lepiej się spisuje ale i tak to nie to samo co zaworek iglicowy.
Jak bym miał robić nową kolumnę to na pewno użył bym OLM z trzech względów.
1) Mniej stali i spawów, czyli tańszy
2) Tańsze i lepsze zaworki
3) Więcej dostępnych elektrozaworów.

akas
50
Posty: 50
Rejestracja: środa, 22 paź 2008, 23:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Kontakt:
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: akas »

Dużo wiedzy na temat obniżonych odbiorów, znajduje się na białym forum.
Pierwszy test z OVM został wykonany w 2012r.
Wszystko jest opisane pod tym linkiem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=4005&postdays=0&postorder=asc&start=0
Nieco później przeprowadzałem doświadczenia z OLM. Których szerzej nie opisywałem.

Dla porównania w kolumnie doświadczalnej umieściłem na tej samej wysokości zarazem OLM i OVM.
Odbierałem (kropelkowo) z dwóch systemów na raz. Etanol spływał do butelek o poj. 100 ml.
Próbki opisywałem i parowałem po dwie szt. chronologicznie do czasu destylacji .
Największe różnice były na początku. OLM zdecydowanie wygrywał, później się różnice się zacierały. Gdy dotarłem do środka procesu, postanowiłem dwie ostanie próbki porównać w teście na ślepo. Zostały one rozcieńczone na 40%.
Muszę przyznać, że podczas testu miałem problemy z wyłapaniem różnic, ale mimo to na 10 prób, wszystkie odgadłem prawidłowo. OLM dał moim zdaniem lepsze serce.

Tak jak to koledzy opisywali powyżej, różnice wynikają z tego, że zanieczyszczenia lekkie przez cały czas destylacji przechodzą z kotła do głowicy. Na etapie serca jest ich dziesiątki jak nie setki razy mniej niż w fazie początkowej. Dla tego nawet po drugiej destylacji potrafimy wyczuć w destylacie minimalne na pograniczu wyczuwalności tzw. nutki kwiatkowe.
Co ciekawe wysyłając taki destylat na badanie laboratoryjne, wyniki chronomatograficzne wykazują idealną czystość. Nie bez powodu nowoczesne destylarnie zatrudniają odpowiednio przeszkolonych ekspertów którzy badają zarówno jakość smakową surowca, czyli spirytusów gorzelnianych jak i tych konsumpcyjnych po rektyfikacji.
Jak widać badania laboratoryjne nie są na tyle doskonałe skoro wymagają weryfikacji poprzez ludzkie kubki smakowe.

Skoro na etapie serca zanieczyszczeń lekkich jest tak mało to trudno się nie dziwić wielu osobom że nie widzą różnic pomiędzy OVM, a OLM. Jednak one są. Para jest nośnikiem frakcji lekkich na szczyt kolumny zaś skropliny są w dużej mierze ich pozbawione. Jaki jest dokładnie stosunek nikt chyba nie wie.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę kwestie techniczne. Co łatwiej i taniej wykonać . Który system lepiej się obsługuje itp. To zależy od różnych czynników.
Np. kolumny miedziane na pewno mniej się nadają do przecięcia i przetoczenia krawędzi na tokarce, oraz wspawania półki. Z puntu widzenia Zygmunta wydaje się wiec oczywiste, że praktyczniejszym wykonawczo jest OVM.


Wady i zalety obu systemów:


OVM
zalety:
- nie musi generować straty wysokości zasypu, wystarczy co najwyżej jedno przewiewne podparcie dla wydajniejszej pracy. Sprawdzi się więc przy kolumnach nawet o niewielkim zasypie np. 120cm.
- dla mocy grzewczych do 2,5 kW, wystarczy wykonać go w wymiarze (1/4") co obniża jego koszt wykonania. Dobrze działa przy 10 mm średnicy wewnętrznej.
- łatwo i bez kosztów można go zdemontować

wady:
- podaje nieco bardziej zanieczyszczony destylat
- jest wrażliwy na prędkość przepływu wody chłodzącej, ( może wówczas zmieniać się prędkość odbioru)
- jest trudniejszy w ustawianiu prędkości odbioru (ma dużą bezwładność, trzeba nieraz czekać 1 min i dłużej na reakcję zmiany położenia zaworu kulowego)
- ma ograniczony zakres regulacji RR , co może być niekorzystne podczas destylacji owocówek

OLM
zalety:
- daje nieco czystszy destylat
- jego koszt jest zbliżony do OVM
- jest łatwiejszy i bardziej precyzyjny w sterowaniu odbiorem , nie ma problemu z ciśnieniem wody chłodzącej.
- może posiadać ( przy odpowiedniej konstrukcji) pełny zakres regulacji RR , co może być korzystne przy owocówkach
- jest zarazem pierścieniem centrującym i buforem , co korzystnie wpływa na stabilność kolumny

wady:
- kradnie wysokość kolumny
- przy nie prawidłowej może powodować zalewanie, co sprowadza się do spadku wydajności kolumny
- utrudnia zasyp kolumny.

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: piotricz »

Kolejna wada OLM to że przed odbiorem gonu trzeba spuścić jeziorko o czym nikt nie wspomina. Przy zastosowaniu sterownika robi się poważny problem.
Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: lesgo58 »

O spuszczaniu jeziorka z półki było już wielokrotnie. Tylko niestety w innych tematach. Mogło Ci umknąć.
Muszę napisać, że to jednak nie problem jeziorka, bo tam po stabilizacji nie mają prawa pozostawać żadne przedgony. Tylko to jest problem rurki łączącej półkę z zaworem.
Twój pomysł jest dobrym - tylko że zbyt kosztownym. Ręczne przepłukanie rurki jest dużo tańsze i tak samo efektywne. Ja to robię dwukrotnie w czasie stabilizacji. Spuszczam maksymalnie z 30-40ml destylatu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 gru 2015, 12:52 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: piotricz »

No tak ale teraz do sterownika musze dopisać kolejny krok, spuszczanie jeziorka olm. Bo nie widzę innego rozwiązania.

daniel257
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 14:29
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: daniel257 »

Jeżeli pod koniec procesu przechodzę z OLM na LM to w obniżonym gromadzą mi się różne syfy (chyba pogony). Prostym sposobem ich pozbycia się jest odkręcenie zaworu po zakończeniu procesu lub w trakcie rozgrzewania kolejnego wsadu. I wtedy wystarczy raz przepłukać i jest git. No ale przeważnie o tym zapominam (kolumna już się stabilizuje) i wówczas tak jak pisze lesgo58 dwa razy po 20 ml też załatwia sprawe. A przed drugim razem to przepłukuje kolumnę z otwartym OLM i LM ( wyjmuje tylko chłodnice) i wszystko czyste jest jak dziewica.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1186
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: Kula »

Kolejny krok (opróżnienie jeziorka) nic nie da o ile fizycznie nie zmienisz pojemnik w który odbierasz destylat.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

kolin13
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 6 wrz 2017, 10:45
Podziękował: 1 raz
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: kolin13 »

Witam
Czy możecie mi podesłać albo wytłumaczyć w jaki sposób obierać prawidłowo pogon w takiej wierzy z OVM. Bo mam mętlik czytając różne posty .Ponieważ, gdy już ustabilizuje wierze i zaczynam proces skraplania, to on trwa aż do 89 -85 .A później nic nie idzie - jest nagłe odcięcie. To ten pogon zostaje w kotle czy ja go juz odebrałem. Sprzęt na którym się bawię to Kolumna rektyfikacyjna Basic .
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 wrz 2017, 12:52 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Popraw karygodne blędy! Drobniejsze - spacje, przecinki - poprawiłem sam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: lesgo58 »

Możesz to przetłumaczyć na zrozumiały język?
Bo nie mam pewności czy piszesz o pogonie czy może przedgonie?
Co to jest wierza?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: radius »

kolin13 pisze:gdy już ustabilizuje wierze i zaczynam proces skraplania, to on trwa aż do 89 -85
Powtórzę za lesgo58. Możesz jaśniej ? To ºC czy %%% :o Gdzie masz pomiar temperatury? Jak sterujesz procesem? Itd, itd...
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: Drupi »

Po tym jak pisze kolin 13, widać że dzísiaj przedawkował, za dużo wypił. Może napił się pogonu?
I like noble drinks.

użytkownik usunięty
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: użytkownik usunięty »

akas pisze:OLM
zalety:
- daje nieco czystszy destylat
- jego koszt jest zbliżony do OVM
- jest łatwiejszy i bardziej precyzyjny w sterowaniu odbiorem , nie ma problemu z ciśnieniem wody chłodzącej.
- może posiadać ( przy odpowiedniej konstrukcji) pełny zakres regulacji RR , co może być korzystne przy owocówkach
- jest zarazem pierścieniem centrującym i buforem , co korzystnie wpływa na stabilność kolumny

wady:
- kradnie wysokość kolumny
- przy nie prawidłowej może powodować zalewanie, co sprowadza się do spadku wydajności kolumny
- utrudnia zasyp kolumny.
Wnioskując po tym co pisze Akas, OLM jest korzystniejszym rozwiązaniem dla jakości destylatu a jeżeli mamy do tego dużo miejsca i prawidłowo wykonaną półkę oraz kolumnę w celu ułatwienia zasypu to to rozwiązanie jest już w ogóle super? :geek:
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: seneka »

Pytasz czy stwierdzasz fakt?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

użytkownik usunięty
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: użytkownik usunięty »

Pytam Seneka :) Chcę zbudować konstrukcję jak najbardziej odpowiednią do moich celów.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: michal278 »

Można zrobić olm trochę inny. Co na moją prośbę zrobił akas. Jest to olm poziomyi do zaworku mamy poziom i nie musimy go plukać. Wspawujemy mufe do ovm i wkręcamy w formie korytka na nyplu olm. Dalej redukcja odpowiednio zrobiona z 1/2"do 1/4 i zaworek precyzyjny a za nim ez. Kwestia tylko by nigdzie nie było tamki. Trochę kombinacji ale warto. U mnie Ez na olm ma za zadanie wyłączyć olm przy 97w kotle a drugi EZ na głowicy włączyć się i odciągnąć wszystko do 99. Kolejna sprawa przy automatyce warto by zarzucalo z bufora do jakiegoś zbiornika i to przy włączonej kolumnie, w buforze potrafi zostać z 6%, a to przy 6-8l zawsze to coś. Jak już kolumna wystygnie to znów scieknie do bufora nawet 0.3l z kolumny.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: seneka »

Feti temat był już wałkowany. Tak więc tak OLM jest super nawet się nie zastanawiaj.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Marian_jl
150
Posty: 191
Rejestracja: czwartek, 19 lis 2015, 18:00
Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Projekt bufora do zbiornika 100 l

Post autor: Marian_jl »

akas pisze: OLM
wady:
- kradnie wysokość kolumny
A OVM nie kradnie wysokości kolumny?
W OVM i OLM ujście jest na takiej samej wyskokości . W OVM chłodnica Liebiega jest na wyskokości ujścia i i cały zasyp powyżej spełnia rolę tzw bufora. W OLM chłodnica jest w głowicy i chyba cały zasyp nad ujściem pracuje jako półki teoretyczne.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: gadaka »

Zasyp nad OLM również spełnia rolę tzw. bufora.

grzesiek03
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
Podziękował: 32 razy
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: grzesiek03 »

Akasowi chodzi o to,że instalując OLM nie zasypujemy go sprężynkami. W przypadku OVM wypełnienie ułożone jest nieprzerwanie do samej głowicy i przy tej samej wysokości kolumnie będzie go więcej.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Obniżone ujście VM lub LM - zalety i korzyści.

Post autor: michal278 »

Przy umiejętnym zrobieniu olm stracimy jakieś 5cm wypełnienia. Ale to prawda stracimy. Wada Olm to.,że mając półkę fizyczną po środku kolumna musi być niemal idealnie ustawiona w pionie. Wadą OVm oprócz minimalnie słabszej jakości destylatu jest czasami problem z zaczęciem z'aciągania' par. Mi się zdarzało mając OVM zasysać ustami na początek rurkę odbioru by przyspieszyć początek odbioru.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”