Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Drupi » sobota, 18 mar 2017, 14:56

Te drożdże Moskwa Puriferm , produkt z nich jest niedobry. :( Jest dwa razy tyle przedgonów, produkt jest ostry, jak dla mnie ich kupno to porażka bo produkują dużo produktów ubocznych. :( A fermentacja była spokojna, taka jak przy innych grzybkach.
Co prawda to jest surówka, może w II gotowaniu się poprawi smak, ale Moskwa Spirit Ferm są moim zdaniem o niebo lepsze.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

0706kamil
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 11:11
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: 0706kamil » czwartek, 23 mar 2017, 00:27

Hej i jak wyszedł ci smak po ll pędzeniu? Możesz się wypowiedzieć, czy warto było ich używać? Ja w sobotę nastawiłem dwie bańki po 12L z 4 kg cukru. W poniedziałek rano jeszcze na klatce było czuć zapach ciasta na pizze. Ale wieczorem już nie. Niestety cukromierza wtedy nie miałem bo nie doszedł, i nie wiem jakie dokładnie było blg. Jutro postaram się zmierzyć cukier.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 mar 2017, 07:20 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.


0706kamil
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 11:11
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: 0706kamil » piątek, 31 mar 2017, 22:18

Witajcie, wczoraj mierzyłem nastawy zrobione dnia 18.03 z 10l na 4kg cukru. Cukromierz wskazał 0blg i -4 w drugim nastawie, ale obydwa nastawy jeszcze coś tam bulgoczą. Czy mogę jeszcze dodać coś jeszcze cukru do nich, czy już odpuścić?


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: golec269 » niedziela, 2 kwie 2017, 05:07

Nie dodawaj już cukru bo nie przerobią( 0blg). Drugi masz gotowy,tylko sklarować i rura.


Woodworm
100
Posty: 122
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Woodworm » niedziela, 18 lis 2018, 18:39

Temat ucichł, może się ktoś podzielić opiniami na temat alkoholu uzyskanego na tych drożdżach?

Ja się pomyliłem i kupiłem kilka paczek zamiast wychwalanych na forum Moskwa ale Spiritfermu.


tajnywspółpracownik
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: tajnywspółpracownik » niedziela, 16 gru 2018, 14:03

Kupiłem te drożdże, podzieliłem na pół i zrobiłem nastaw. W sumie z dodawaniem cukru z 4,5 kg. Na początku były 23 brixy, po 8 dniach 14 brix i już nic nie spadało. Przedestylowałem to i nastawiłem drugą porcję. Też 23 brix początkowe, po 10 dniach jest jeszcze 11 brix, temperatura w pomieszczeniu ok.20 C a nastaw od 23 do 20 C w tej chwili. Wydaje mi się, że słabo to przerabia. Czy coś poprawić :scratch:
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 14:14 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

dynio
200
Posty: 230
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 05:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Stolyca Małopolski
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: dynio » niedziela, 16 gru 2018, 18:39

Ja zrobiłem porównanie Moskvy Puriferm'u i Spiritferm'u:
2 nastawy po 6kg cukru uzupełnione do 25L plus 5g pożywki activit, blg 24. Temp pomieszczenia 18°c. Zapachy w trakcie fermentacji podobne (choć spirifermy ciut słodszy), wystartowały niemal jednocześnie i tu ciekawostka: Purifermy zeszły do - 4blg ponad 24h wcześniej!
2x destylacja na aabratku z lm, bez odpędu, od razu z cięciem przedgonów i pogonów. Proporcje wyszły badzo podobne (przedgony 2x po 300ml) tak samo smak i zapach spirytusu.
Myślę że za te nieprzychylne opinie dot. Purifermu (zapach fermentacji i jakość koncowa destylatu) odpowiada sposób (głównie temp) fermentacji. Ja dodałem drożdże do nastawu o temp. 24° i dodałem pożywkę i dlatego nie miałem "przygód" opisanych wyżej.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 18:39 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem


tajnywspółpracownik
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 9 gru 2018, 11:47
Ulubiony Alkohol: Jacek Daniel
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: tajnywspółpracownik » poniedziałek, 17 gru 2018, 22:21

Doczytałem teraz, że trzeba napowietrzać nastaw, a ja nie robiłem tego, czy to może być przyczyna słabego przerobienia cukru?


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości