Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Drupi
500
Posty: 537
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: [test] "Nowe" drożdże BROWIN GROM

Postautor: Drupi » środa, 9 maja 2018, 11:45

Są sprzedawcy którzy nie mogą sprzedać niechcianych drożdży i wysyłają ludziom że pomylili się .Albo żona pomyliła napis. Można odesłać ale to się nie opłaca lepiej zmienić sklep niż płacić za odsyłanie. Ja omijam takiego sprzedawcę z allegro.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

terni
20
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 30 paź 2015, 08:32
Załączniki
Re: [test] "Nowe" drożdże BROWIN GROM

Postautor: terni » piątek, 14 gru 2018, 16:30

Moje Turbo Grom 48h pięknie pachną podczas fermentacji. Fermentacja jest intensywna i trwa 3 dni ( 10 kg cukru + 35 l wody ). Po jedenastu dniach od momentu rozpoczęcia fermentacji nastaw jest całkowicie sklarowany bez dodatku środków klarujących. Fermentacja w temperaturze otoczenia 0°C. Beczka zaizolowana. Drożdże samoistnie podniosły temperaturę z 30 do 35°C. Destylat przyjemny w smaku i aromacie. No cóż, drożdże nawet tego samego gatunku różnie pracują. Turbo 48h zazwyczaj u mnie pracują 3 do 5 dni, ale zdarzyło mi się raz że pracowały aż 15 dni, zanim fermentacja całkowicie ustała.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości