Znaleziono 31 wyników
- środa, 21 mar 2018, 20:18
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino pachnie olejem
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3765
Re: Wino pachnie olejem
Obawiam się, że wino pójdzie na rurki. Kiedyś próbowałem z wężykiem i wodą w butelce po kubusiu tylko miałem problem bo prawdopodobnie wodę zasysało do gąsiora bo po nocy potrafiło być pusto w butelce. Przelałem je do czystego gąsiora i zobaczymy co z tego będzie.
- wtorek, 27 lut 2018, 13:32
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino pachnie olejem
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 3765
Wino pachnie olejem
Witajcie, Mam problem z nastawem. Z racji ograniczonego dostępu do mojego nastawu aby nie martwić się, że woda wyparowała z rurki fermentacyjnej nalałem do niej oleju roślinnego jak kiedyś wyczytałem na forum. Tylko teraz mam problem bo wino smakuje malinką ale zapach ma olejowy. Czy da się to napra...
- poniedziałek, 10 sie 2015, 09:00
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12381
Re: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.
Aha, a ja wystraszony, że będzie to za mało załatwiłem sobie jeszcze pięć takich dużych 50A Ehh boje się odpalać aparat jakoś za dużo wrażeń jak na jeden weekend/jedno pędzenie
- niedziela, 9 sie 2015, 19:51
- Forum: Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- Temat: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 12381
Re: Cofanie się alkoholu w chłodnicy i ciśnienie w szybkowarze.
Koledzy czy wystarczy 5 szt. bezpieczników topikowych tych małych ? Mój szybkowar ma pojemność 18 litrów i mam ten sam problem z ciśnieniem i szybkim "wyrzucaniu" alkoholu z chłodnicy. Uprzedzając uwagi o miedzi informuję, że gdy gotuję pierwszy raz przed tym szklanym deflegmatorem wstawia...
- wtorek, 16 cze 2015, 15:15
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Przechowywanie wina
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 14423
Re: Przechowywanie wina
Najlepiej byłoby zrobić zdjęcie jednak mam burdel na strychu i będę dopiero w domu koło weekendu. Wymagania w sumie żadne abym mógł utrzymać w miarę stabilną temperaturę zimą oraz aby dało się zrobić kilka stopni mniej w wakacje.
- wtorek, 16 cze 2015, 11:03
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Przechowywanie wina
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 14423
Re: Przechowywanie wina
Na strych mam doprowadzony jedynie prąd. Jak źródło ciepła mógłbym dać elektryczny grzejnik olejowy podłączony do włącznika czasowego. A orientujesz się jaki byłby koszt materiałów na takie pomieszczenie 2x2 maks 2x3?
- poniedziałek, 15 cze 2015, 18:35
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Przechowywanie wina
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 14423
Re: Przechowywanie wina
Na zimę myślałem aby wstawić tam grzejnik olejowy oraz w tańszej wersji włącznik czasowy a droższej jakiś sterownik temperatury ale to już droższa zabawa. A na wakacje nie mam czym schłodzić chyba że wstawię lodówkę stroną chłodzącą do środka a grzejącą na zewnątrz Tak pół na pół w ścianie.
- poniedziałek, 15 cze 2015, 11:51
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Przechowywanie wina
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 14423
Re: Przechowywanie wina
Wiem że nie jest to najlepszy pomysł. Nie mam jednak miejsca w piwnicy - rodzice mnie ganiają :P Zastanawiałem się czy nie poprawiłoby sytuacji zbicie z płyt osb "budy" i ocieplenie jej styropianem 5cm. Myślę że ustabilizowałoby to temperaturę zarówno w zimę jak i w wakacje. Jak postawię s...
- czwartek, 11 cze 2015, 14:38
- Forum: Przechowywanie i dojrzewanie wina
- Temat: Przechowywanie wina
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 14423
Przechowywanie wina
Witajcie :) Mam do was pytanie. Czy ujemne temperatury mogą mocno zaszkodzić dla wina? Nie mam gdzie go składować tylko na strychu a tam zimą temperatura potrafi spaść do -10 stopni a w mroźne dni chyba nawet bardziej. Czy takie wino straci mocno na walorach smakowo-zapachowych? Może wystarczy tylko...
- wtorek, 30 gru 2014, 15:00
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Długość życia drożdży
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6328
Re: Długość życia drożdży
Rzeczywiście jak posiedziałem przy tym winie z 5 min to raz czy dwa razy zabulgotało. Cały czas pracuje Zostawię je w spokoju niech pracuje:)
- sobota, 20 gru 2014, 18:40
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Długość życia drożdży
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 6328
Długość życia drożdży
Witajcie, Mam do Was pytanie :) Czy ktoś mi wytłumaczy co mogłem źle zrobić z winkiem z wiśni? Nastawiłem takowe wino pod koniec lipca. Zlałem je od tego czasu już 2 razy (raz oddzieliłem od owoców, drugi raz już z nad drożdży). Mój problem polega na tym, że po prawie pół roku czuć drożdże w tym win...
- sobota, 9 sie 2014, 20:48
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
To będę czekał. A co ile należy lub co ile wy otwieracie butelki aby przewietrzyć naszego single malta?
- sobota, 9 sie 2014, 15:40
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Właśnie teraz tak sobie myślę, że może za dużo przedgonu dałem. Zazwyczaj przedgonu mam około 200 ml z 15 litrów to chyba trochę za mało. Ale ładnie ten początek pachnie dlatego dodaje go do serca
- sobota, 9 sie 2014, 14:09
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Szybkowar 17l + deflegmator ( wypełnienie miedziane ) + chłodnica. Raz destylowane bez dzielenia, za drugim razem dziele na przedgony, serce i pogony.
- piątek, 8 sie 2014, 22:30
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Nom tak, ale ja nic nie dodawałem, a właśnie taki syntetyczny posmak czuję. To nic, będę cierpliwy i poczekam . Codziennie ją "wietrzę", bo sprawdzam czy może czuć coś nowego, lepszego .
- piątek, 8 sie 2014, 20:46
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Jak piłeś kiedyś wódkę to czuć czasami taki syntetyczny posmak szczególnie jak się " odbije" albo na drugi dzień. To tutaj jest dokładnie tak samo.
- czwartek, 7 sie 2014, 21:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Koledzy,
Czy wasze trunki też mają taki posmak jakby syntetyczny/ sztuczny ?
Nie wiem może trochę przy krótko to leży ale destylację prowadziłem 09.07 wszystko to leży ze szczapką dębową. Dzisiaj wstępne próbowanie i rozczarowanie smakiem
Czy wasze trunki też mają taki posmak jakby syntetyczny/ sztuczny ?
Nie wiem może trochę przy krótko to leży ale destylację prowadziłem 09.07 wszystko to leży ze szczapką dębową. Dzisiaj wstępne próbowanie i rozczarowanie smakiem
- wtorek, 15 lip 2014, 10:52
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
W sumie masz rację, ale lepiej się upewnić Ostatnio zajrzałem do mojego pierwszego wyrobu ze słodu, który leżał z dębem to zapach był już przyjemniejszy taki "dębowy"
- poniedziałek, 14 lip 2014, 08:36
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Mi ostatnio wyszło z 4 kilo słodu jakieś 1,5 litra 63%. Używałem tylko słodu pilzneńskiego. Niepokoi mnie tylko jedna rzecz: jakoś zalatuje mi bimbrem ten single malt. Poczekam może czas trochę złagodzi ten zapach. Wy też tak macie czy może coś z moim procesem produkcyjnym jest coś nie tak ?
- sobota, 21 cze 2014, 19:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Z tym przedębieniem to już na smak trzeba ?
- sobota, 21 cze 2014, 12:17
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Oki, jakoś od lipca planuje ruszyć z produkcją więc będę próbował abym tylko się nie zraził
A tak nawiasem co do czasu odstania masz racje Ostatnio przedestylowałem nieudane wino z jabłek. Śmierdziało takim pospolitym bimbrem, stoi już z miesiąc w dębie i robi się jakoś mniej śmierdzące.
A tak nawiasem co do czasu odstania masz racje Ostatnio przedestylowałem nieudane wino z jabłek. Śmierdziało takim pospolitym bimbrem, stoi już z miesiąc w dębie i robi się jakoś mniej śmierdzące.
- sobota, 21 cze 2014, 09:08
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Czyli zostawiam tylko ten deflegmator z miedzią, skracam wężyki i jazda ? Tak się właśnie zastanawiałem że może za dużo tego szkła bo dużo wracało do gara i się chyba robił "ala refluks " bo przez większość procesu zazwyczaj leci mi 90 a później nagle spada szybko do 20.
- piątek, 20 cze 2014, 21:35
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Witajcie ponownie ;-). Mam do was pytanie. Przegoniłem drugi raz mój destylat, ale jestem niezadowolony :(. Pierwszym razem wyszło tego około 1,5 litra. Rozcieńczyłem to do około 20 % i do gara. Pierwsze 100 ml miało być na metanol, ale ma zapach słodu wędzonego. Druga setka ma zapach jakby acetonu ...
- sobota, 14 cze 2014, 11:03
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
No i stało się, pierwszy raz przegoniłem przez rurki zacier ze słodu ;-) Na wielki plus, podoba mi się zapach destylatu. Gdy dodaje się cukier czuć taki specyficzny zapach bimbru, tutaj zaś nie czuć takich zapachów. Strasznie czuć wędzony słód, ale jest on taki jakby kwaśny ;O Następny nastaw zrobię...
- poniedziałek, 9 cze 2014, 21:57
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Mały wypadek miałem przy fermentacji słodu, za mały gąsior się okazał i część jęczmienia wylądowała na suficie
- piątek, 6 cze 2014, 11:16
- Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- Temat: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
- Odpowiedzi: 396
- Odsłony: 191282
Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.
Wczoraj pierwszy raz zatarłem słód na Whisky :) Dałem 3 kilo słodu pilzneńskiego oraz 1 kg słodu wędzonego średniego. W całym mieszkaniu czuć wędzonym oscypkiem :D Drożdże pracują raźnie zobaczymy co z tego wyjdzie. BLG wyszło około 22. Fermentuję to bez filtracji. Następną porcję może spróbuję ferm...
- wtorek, 22 kwie 2014, 14:40
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10671
Re: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
Przegoniłem to raz przez rurki zajęło to około 4 godziny i wyszło mi 0,7 litra około 65-70% oraz kolejne 0,7 już takich brzydko pachnących pogonów. Zapach wszystkiego trącał lekkim bimberkiem, po przefiltrowaniu przez węgiel aktywny stała się magia wszystko "pachnie " czyściochą ;-) W sobo...
- środa, 16 kwie 2014, 14:58
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10671
Re: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
Witam, Sporządziłem kolejny nastaw : 8 litrów wody oraz 2kg cukru i do tego dodałem jeszcze kubeczek półtoralitrowy zboża wg przepisu kolegi CalyX. Nastaw sklarował się tylko czeka do piątku aż go przez rurki puszczę. Dam znać jakie będą tego efekty. Mam nadzieję że 0,5 40% flaszeczki wyjdzie chocia...
- poniedziałek, 7 kwie 2014, 13:47
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10671
Re: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
Może masz rację, najpierw "poćwiczę" na cukrówce aby nie zmarnować winka. Odnośnie winka to nie chce się klarować chyba turboklara użyję.
- niedziela, 6 kwie 2014, 13:53
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10671
Re: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
Czytałem dość dużo ale wiecie jak to jest między teorią a praktyką ;-) Wężyki mam silikonowe. A zapach tego co wyszło był duszący jak rozpuszczalnika albo i gorzej. Sam nastaw w garze nie jestem w stanie określić zapachu ale na wymioty zbierało się. Teraz nastawię cukrówkę lub coś ze zboża i sklaruj...
- sobota, 5 kwie 2014, 18:42
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 10671
Pierwsza destylacja cukrówki - coś poszło nie tak
Witam wszystkich psotników. ;-) Dzisiaj nastąpił mój pierwszy raz i klapa. ;/ Kupiłem sobie zestaw: deflegmator ze szklanym wypełnieniem, dalej podłączyłem deflegmator ze sprężynkami miedzianymi, a następnie chłodnice. Zestaw złożyłem no i jazda. Wlałem do gara nie do końca sklarowaną cukrówkę około...