No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy

Post autor: kiwitom23 »

Czołem Panowie, mam znowu pytanie do ekspertów. Otóż mam odpęd ze śliwek w ilości około 10 litrów i mocy 33% i jak mam przeprowadzić drugą destylację, co radzicie? Mogę to zrobić w systemie PS, czyli keg + katalizator + głowica, ale mam też półki, które teoretycznie powinny pracować przy smakówkach. Mam możliwość podpięcia 2, 3 lub 5 półek. O ile proces na PS mniej więcej znam, tak przy półkach jestem totalnie zielony.
1. Ile tych półek ewentualnie podpiąć, żeby nie zgubić smaków i aromatów?
2. Czy podpinać OLM?
3. Czy rozcieńczyć odpęd, a jeżeli tak, to do jakiego voltażu?
4. Czym się kierować przy destylacji? Czy procentem, czy którąś z temperatur?
5. Stabilizować kolumnę z półkami na podstawie temperatury w głowicy?
Dodam, że nie mam termometru nad OLM, a jedynie w głowicy i chłodnicy. Z kolei jeżeli miałbym kierować się %, to mam problem bo urobek kapie gorący, co przekłamuje odczyty, mam tabelkę do przeliczania, ale tam najwyższa temperatura to 40*C, a mój urobek niekiedy ma większą temperaturę. Wiem, że mam zbierać do małych pojemników cały początek i koniec, ale nie wiem na jakim zestawie będzie najrozsądniej zrobić destylację: keg + katalizator + X półek + głowica, czy może jednak z OLM poniżej głowicy. Poradźcie coś proszę.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: jakis1234 »

@kiwitom23, co do półkowej to nie pomogę, bo nie mam, ale jeżeli chodzi o % , to umieszczam czujnik termometru w papudze i mam na bieżąco temperaturę, a moc przeliczam w programie AlkoCalc. Szybko i bez ograniczeń temperaturowych.
Odbieram powoli, na niskiej mocy grzania, w zakresie 75-50 %, ale to już indywidualnie trzeba sobie ustalić.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 14:00 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: jpiwek »

Eh, znowu. Po co dwa odpędy? Jak masz po pierwszym "aż" 10l to trzeba było robić na raz. Połowa aromatów w kanał. Teraz ratuj co się da- 3 półki, głowica CM i tyle. Żadnych głowic z jeziorkami, żadnych OLMów, czy odcinków z wypełnieniem, bo to tylko pułapki na smaki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: kiwitom23 »

No to sam już nie wiem, wszyscy doradzali pełen odpęd, łącznie z Góralem z bagien, co to na smakówkach zęby zjadł. Czyli keg + 3 półki + głowica? Bez katalizatora - jest zasypany sprężynkami miedzianymi? Głowica jest UFO z jeziorkiem, ale mogę odbierać przez LM z niej. Zatem pozostają jeszcze 3 pytania otwarte:
1. Czy rozcieńczyć odpęd, a jeżeli tak, to do jakiego voltażu?
2. Czym się kierować przy destylacji? Czy procentem, czy którąś z temperatur?
3. Stabilizować kolumnę z półkami na podstawie temperatury w głowicy?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Pepex
30
Posty: 48
Rejestracja: czwartek, 9 wrz 2021, 08:39
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: Pepex »

kiwitom23 pisze:Wy gotujecie to razem z pestkami? Kwas pruski nie psuje niczego?
Takie małe sprostowanie.
Pestki nie zawierają kwasu pruskiego a amigdalinę.
Dopiero amigdalina pod wpływem soku żołądkowego zostaje rozłożona na m.in. cyjanowodór.
Kiedyś liczyliśmy ile trzeba by wypić alkoholu z pestkówki by zwaliło dorosłego człowieka.
Uwierz, nie da się :D
Awatar użytkownika

Autor tematu
kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: kiwitom23 »

Nikt nic nie podpowie?
jakis1234 pisze:moc przeliczam w programie AlkoCalc.
Gdzie można to ściągnąć? Żaden link na jaki natrafiłem nie działa.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: Góral bagienny »

Za mało masz tej śliwki na naukę na półkowej ;)
Odbieraj w trybie pot still destylat ma kapać nie lać się jak z Niagary :)
Z 5 małych buteleczek pózniej odbieraj do 0.5l przy 50% do 40% znowu do małpek.
Żadnej filozofi tutaj nie ma :)
Za parę dni sprawdzasz co wykapało i degustujesz :D
Editt Surówkę rozrób do około 20%
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 21:02 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: rozrywek »

https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Tu masz obydwa kalkulatorki. Na windows 0.8 i androida 0.1.

Tylko na andoida starszego niż dziesiątka.
Pozdro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: No i nie jestem już prawiczkiem - kilka pytań

Post autor: jakis1234 »

Rozrywek, coś mi ten link nie działa.
Daję drugi:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”