Nie przygotowałem matki drożdzowej

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
psykodelik
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2019, 15:29
Podziękował: 4 razy

Post autor: psykodelik »

Witam wszystkich, wczoraj nastawiłem moje pierwsze wino z winogron: 9,3L wody, 1L wody z cukrem. Po zlaniu tego do gąsiora, wziąłem 2,5g drożdzy TOKAY, 2,5g pożywki, wymieszałem ze sobą i wsypałem do gąsiora, wymieszałem łyżką. Zakorkowałem gąsior i założyłem rurkę z wodą. Gąsior stoi w pokoju w temperaturze 20 stopni Celsjusza. Teraz obawiam się że nie wykonałem wcześniej matki drożdzowej. Jak teraz sprawdzić czy wino fermentuje? Czy wszystko będzie dobrze? Jak mogę naprawić ten błąd?
koncentraty wina

krzychu9667
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2019, 08:54
Podziękował: 1 raz
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej

Post autor: krzychu9667 »

Kiepski ze mnie znawca też próbuję zrobić pierwsze wino ale jak będzie wino fermentować to woda w rurce będzie bulkać
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej

Post autor: dynio »

Troszeczke mało tych drożdży - dlatego to trwa (muszą się namnozyc)
Jeżeli nie było na opakowaniu ze nie wymagają uwadniania to zrób ti ponownie ale już tak jak opisane na etykiecie.

9,3 L wody, 1L wody z cukrem, a cóż to za proporcje??? a gdzie winogrona???

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 23 wrz 2019, 17:55 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

Autor tematu
psykodelik
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 16 wrz 2019, 15:29
Podziękował: 4 razy
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej

Post autor: psykodelik »

dynio pisze: 9,3 L wody, 1L wody z cukrem, a cóż to za proporcje??? a gdzie winogron???
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście chodziło o 9.3L papki z winogron.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1412
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej

Post autor: mtx »

dynio pisze:a gdzie winogron???
Sorry, że nie w temacie, ale tak bolą mnie oczy jak widzę słowo winogron, że dziś nie wytrzymałem.
Winogrona nie winogron, winogron boli bardziej niż psocenie, a uwierzcie to już działa na mnie jak czerwona płachta na byka.
https://fil.ug.edu.pl/strona/15113/owoc ... n_winogron :!: :!: :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej

Post autor: dynio »

Z uwagi na oczy kolegi @mtx już poprawilem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”