Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
allegro-gsm-pl
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
Załączniki
Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: allegro-gsm-pl » czwartek, 28 kwie 2011, 21:53

Witam. Panowie mam dwa nastawy, w pierwszym ok 22 l wody 7 kg cukru i paczka drożdży T3, w drugim trochę więcej wody i 8 kg cukru, i też paczka T3. Stoi to już 10 dni i w 7 kg wskazuje mi 3 BLG a w 8 kg wskazuję 5 BLG. Czego nie wyrobiło? Wrzuciłem grzałkę z temp 25*C bo może mają za zimno, no ale niby w temp. pokojowej stoi. Co o tym myślicie?


Rabat 3%
Prezent Lokomotywa + wagon cysterna 500 ml
Cena: 297.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: we125 » piątek, 29 kwie 2011, 19:17

Ja miałem taką sytuację i podejrzewam że drożdżaki mi się ugotowały. Innym razem dałem za dużo cukru i też blg stanęło na takim poziomie. Mam jeszcze pytanie czy cały nastaw ma 22 l czy do 22 l wody dodałeś 7 kilo cukru?


Autor tematu
allegro-gsm-pl
50
Posty: 72
Rejestracja: czwartek, 6 sty 2011, 16:05
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: allegro-gsm-pl » piątek, 29 kwie 2011, 22:19

22L wody plus cukier_, przegrzać ich nie przegrzałem_, za dużo cukru_? No niby tyle jest w instrukcji, T3 przerobią i 12kg tylko już nie będą efektem turbo.


we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 11:50
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: we125 » sobota, 30 kwie 2011, 21:22

Ile blg miałeś na starcie może cukier też był jakiś turbo. A jak nastaw się zatrzymał to już dawaj na gary. A wodę po destylacji możesz wykorzystać do następnego nastawu.


kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 20:19
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: kogutWP » niedziela, 8 gru 2013, 14:10

Witam.
Mam problem ze swoim nastawem z jabłek. Drożdży używałem BAYANUS i około 8kg jabłek, a cukru dodawałem etapami łącznie około 3kg. Po 30 dniach proces stanął i tak do dnia dzisiejszego, na poziomie 5BLG. Czy mogę to poddać destylacji? Czy muszę jakoś wznowić reakcje aby dobić do 0BLG?
Ostatnio zmieniony niedziela, 8 gru 2013, 15:07 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5700
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: radius » poniedziałek, 9 gru 2013, 09:03

Przy takim poziomie Blg, nie warto bawić się w restart, być może wynik jest zafałszowany przez cząstki stałe i niecukry. Mierzyłeś sklarowany płyn?
Jeżeli fermentacja się zakończyła to destyluj, a na pozostałym dundrze ewentualnie możesz zrobić kolejny nastaw, ale chyba nie bardzo warto ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 20:19
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: kogutWP » poniedziałek, 9 gru 2013, 10:19

Nie klarowałem go jeszcze bo nie wiedziałem co robić.
Płyn oddzieliłem od cząsteczek jabłek i ostatni etap fermentacji robił się bez jabłek, sam płyn, i wydawało mi się że przez ten zabieg właśnie coś schrzaniłem :(
Do probówki wlałem sam płyn bez resztek i on mi wskazał 5blg :(
Nastaw stoi cały czas w balonie, nic nie wietrzyłem.

Mam dodać turbo klar i na rurki ??

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5700
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: radius » poniedziałek, 9 gru 2013, 11:30

Jeżeli chcesz, żeby destylat pachniał jabłkami to nie klaruj, tylko destyluj nastaw w takim stanie jak masz teraz :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


kogutWP
10
Posty: 15
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2013, 20:19
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: kogutWP » poniedziałek, 9 gru 2013, 12:55

OK
Zamelduje jak wyszło ;)


GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 07:37
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: GRZEŚ141 » wtorek, 28 sty 2014, 00:58

Witam.
Mam ten sam problem co kolega drożdże moskva style, 8 kg cukru, do 25l wody i stop przy 7blg już drugi dzień. Koledzy czy podanie pożywki pomoże, czy może zlać wszystko do nowego pojemnika i dodać tak z 1/4 paczuszki tych samych drożdżaków? :bezradny:
Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: gr000by » wtorek, 28 sty 2014, 07:56

Jesteś pewny, że nastaw się nie przegrzał? Przy tej ilości alkoholu w nastawie możesz zapomnieć o dodawaniu świeżych drożdży. Spróbuj dodać 3-4 litry wody do nastawu, możliwe że drożdże wtedy wystartują. A jak nie to destyluj, a na pozostałości z kociołka zrób kolejny nastaw, żeby nie marnować cukru, który w niej pozostał.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 07:37
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: GRZEŚ141 » wtorek, 28 sty 2014, 08:13

Tak zrobię dodam około 4l wody i zobaczymy, a przecierek pomidorowy jakby z wodą dodał może by drgnęło, co wy na to koledzy?
Tylko jeszcze jedno pytanie zlewać do czystego pojemnika czy dolać do tej beczki w której stoi wodę?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: gr000by » wtorek, 28 sty 2014, 09:27

Przecieru możesz dodać, ale na szał drożdży po jego dodaniu bym nie liczył - jak już to nieco odtruje środowisko dla drożdży. Dolewaj wodę do tej beczki, w której teraz stoi i wymieszaj dobrze. Zależy ci na pobudzeniu drożdży do pracy, więc nie możesz zlać nastawu znad osadu drożdżowego :).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


edicool
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 19 wrz 2013, 15:57
Krótko o sobie: Szukałem skutecznego sposobu przechowywania własnych owoców i jagód i tu znalazłem wyjście...
Ulubiony Alkohol: Nalewki z jagód i owoców
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Łódź
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: edicool » wtorek, 28 sty 2014, 10:32

Napiszcie Panowie, jakiej wody używacie.
Ja miałem podobne problemy przy wodzie z RO - jak mi wyjaśnił kolega Grooby , przyczyną było niskie natlenienie nastawu - woda z RO jest słabo natleniona. Nastawy mi się zatrzymywały przy 5-7 Blg.
Odkąd zacząłem lać kranówkę, wszystko zawsze jest przerobione.

Awatar użytkownika

Kamal
1950
Posty: 1957
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: Kamal » wtorek, 28 sty 2014, 12:44

Ja używam wody ze studni, i nie mam problemów z fermentacją.
Obrazek


GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 07:37
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: GRZEŚ141 » wtorek, 28 sty 2014, 17:03

Nastaw też był robiony na wodzie z butli może faktycznie za mało tlenu. Dodamy zamieszamy i zobaczymy. Mam nadzieję że się nie przegrzały bo wtedy ratunku chyba niema :(


PETER29
800
Posty: 825
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: PETER29 » wtorek, 28 sty 2014, 17:58

Osobiście też miałem taki problem z Moskviakami. Nie warto robić żadnych restartów tylko do kotła i na rury. Na dundrze zrobić kolejny nastaw odliczając cukier, który się tam znajduje i po sprawie. Szkoda nerwów i czasu.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5323
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: Zygmunt » wtorek, 28 sty 2014, 18:07

Woda z RO jest tez pozbawiona większości niezbędnych związków mineralnych, których drożdże potrzebują nie mniej, niż tlenu. Taką wodę trzeba suplementować odpowiednimi pożywkami.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 07:37
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: GRZEŚ141 » sobota, 1 lut 2014, 11:36

Niestety nie ruszyło poszło w rurkę! Ale zostawiłem dunder na kolejny nastaw.
Koledzy prosiłbym o pomoc, jakie proporcje przy nowym nastawie, ile wody, cukru, i ile dodać dundru? Całość, czy jakoś go dzielić, po troszku do kolejnych nastawów?

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Postautor: Wald » sobota, 1 lut 2014, 17:21

Wstawiaj z całego dundru. Wody dolej do objętości jaka Ci pasuje do kotła, a cukru nie więcej niż do 26 Blg.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości