Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy

Post autor: GRZEŚ141 »

Dziękuję kolego za rady, działam.
alembiki
Awatar użytkownika

stranger
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :)
Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: stranger »

Szanowni Koledzy "Psotnicy"
Nastaw cukrowy 30 L na Drożdżach Spiritferm Moskva Style, BLG 1 i tak zostało, po samodzielnym sklarowaniu poszło w rurki a z racji wielkości garnuszka po 2 ariach zostało mi jeszcze ok. 9 L. Pierwsze dwa akty miały miejsce w niedzielę, dunder który pozostał siedzi w 30 l plastikowym pojemniku fermentacyjnym zadekowanym w chłodnym garażu ok 15'C i czeka na 3 część.
Proszę powiedzcie ile taki dunder może czekać ? BLG ok 5.
Czy może nastawić już dziś policzyć tak by końcowe BLG było 23 - 24 po dolaniu 3 części dundru w sobotę ?
A może śmignąć wszystko i nastawić od nowa ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz. :poklon;
Alea iacta est
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: gr000by »

Możesz już nastawić kolejny nastaw, do którego później dodasz ostatnią porcję dundru. Albo możesz poczekać, jak nie jest to dłuższy czas oczekiwania. Tydzień taki dunder wytrzyma, może dłużej - nie wiem dokładnie ile, bo dunder z cukrówki z resztkami cukru zużywam w ciągu 72h od wystygnięcia do temperatury otoczenia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jordekap
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 20:59
Krótko o sobie: Młody, ciekawy świata. W szkole nie zainteresowali mnie chemią i procesami zachodzącymi w przyrodzie więc się teraz interesuje tym sam. ;]
Ulubiony Alkohol: Piwo/nalewka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kozienice
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: jordekap »

Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: lesgo58 »

Podaj ilość nastawu. I proporcje. To coś więcej wymodzimy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pretender »

jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Nie wydaje mi się, prędzej drożdżaki albo coś nie tak z samym procesem.
Awatar użytkownika

romeek84dna
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 11 gru 2012, 22:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Sanok
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: romeek84dna »

Woda ma wpływ na smak , jeżeli jest skażona bakteriami może dojąć do niepożądanych procesów. W innym razie nie jest odpowiedzialna za zatrzymanie lub zwolnienie fermentacji.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: herbata666 »

jordekap pisze:Drożdże MoskvaStyle mi też zatrzymały się na 5BLG. Piszę dla informacji dla potomnych, może to wina drożdży... Fakt, że użyta była woda z 5l butelek z biedronki, następne nastawy będą na kranówce dla porównania.
Puszczaj na rury, a na dundrze stawiaj kolejny, oczywiście z mniejszą ilością cukru bo odzyskasz ten nie przerobiony. Ja ostatnio wstawiam tylko na dundrze może nie akurat całą beczkę ale daję powiedzmy pół na pół (wtedy zawsze schodzi mi do -4 BLG, nawet z 26-27BLG, ale standardowo robię w okolicach 22-23BLG).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

pavvvel
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 2 cze 2014, 15:16
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: pavvvel »

Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam też problem z nastawem, chyba z mojego błędu. Nastaw miał ok 3 BLG (mierzone "czymś" szklanym do BLG, ale nie ma tam - skali O.o ), wlałem tam turbo klar: saszetkę A i po ok 2 godz B. 3 dzien stoi i nic tylko piana się zrobiła. Dalej jest mętne, nawet osadu nie ma. Można to bezpiecznie destylować ?:) bo chyba już bez sensu wlewać znowu turbo klar? Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Ostatnio zmieniony środa, 11 cze 2014, 10:53 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Wald »

pavvvel pisze: nie ma tam - skali O.o
pavvvel pisze:) Dodam że teraz BLG ma 0 ;p
Dziwna sprawa, ale w końcu 0 to cyfra, O to litera. To nie to samo.

Do tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html jeszcze nie dotarłeś, a od tego wypada zacząć. Żeby nie fatygować Cię za mocno wstawię mały cytat:
Koniec fermentacji sprawdzamy cukromierzem. Jego wskazania powinny wskazywać wartość ujemną, około minus 3. Przy braku skali poniżej zera, oceniamy to orientacyjnie (na tzw. oko). Potem klarowanie
Próbowałeś klarować fermentujący nadal nastaw, to się jeszcze nikomu nie udało.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Witam,mi też nastaw zatrzymał się na 5 ciu blg,stoi tak id dwoch dni,dzis przeniosłem w ciepłe miejsce bo w poprzednim spadła mi temp w nastawie do 15 stopni, pytanie moje które się nie raz pojawiło, próbować ogrzewać, grzałka, mata podgrzewajaca ,kołdry, koce czy pędzić to,czytałem że jedni dają grzałka akwariumowa i jest ok,drudzy daja w butelce pet bo goła zabija drożdże które się z nią stykają, proszę o poradę

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

Czasami po prostu tak się zdarza. Miałem kiedys sytuację, że 2 identyczne nastawy - jeden przerobiło do -4BLG, a drugi pozostał na +7BLG
Przyczyna? Nieznana. Obydwa identyczne stały obok siebie. Jeśli spadło samo do 15 stopni, to grzybki pewnie już nieaktywne.
Nie napisałeś ile tego nastawu masz: jeśli 25l to cukru w tym jest jeszcze 1kg. W 50l to już 2kg itd...
Sugeruję 2 możliwości: jeśli mało nastawu - puścić na rurki. Z pozostałości - zrobić nastaw odejmując ilość cukru która w dundrze się znajduje.
Jeśli nastawu jest więcej - podzielić na pół, dodać wody, cukru i drożdży i fermentować od nowa. Chociaż też nie napisałeś jakie było BLG startowe, więc tez nie wiadomo ile alkoholu masz w tym nastawie - czy nawet po rozcieńczeniu grzybki podejmą pracę
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Nastawy dwa razy po 25 litrów, nie patrzyłem jakie było początkowe blg bo sugerowałem tym co pisało na drożdżach turbo żeby dodać to tego 8 kilo cukru

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

Czyli BLG startowe 28,3
Przy BLG końcowym =5 masz z tych 50l - 5,4l etanolu, jeśli zjechałbyś do -4 to było by ponad 8l - jest o co powalczyć :)
Skoro robisz nastawy po25l, to znaczy że w wiadrach fermentacyjnych.
Będziesz potrzebował w takim razie przynajmniej jeszcze jedno wiadro, albo pentainera:
https://allegro.pl/petainer-30l-keg-fer ... 31343.html
- Zlewasz jeden nastaw znad osadu do pentainera (lub wiadra). Myjesz wiadro
- Z drugiego wiadra zlewasz znad osadu nastaw do pierwszego wiadra, myjesz drugie wiadro
- Rozdzielasz to po połowie do dwóch wiader, dodajesz rozpuszczony cukier po 6kg do każdego i uzupełniasz do 25l każde
- jak temperatura spadnie poniżej 25°C dodajesz do każdego drożdże i czekasz tydzień :)
po tygodniu - na rurki (oczywiście jeśli przefermentowało do -3BLG lub niżej), a z nastawem z pentainera robisz to samo...

W sumie powinieneś uzyskać około 14l etanolu
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 paź 2018, 15:47 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

krepel1920
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2018, 13:04
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: krepel1920 »

Dziękuję,bardzo, zaczęło coś tam spadać, zaczekam może że 3 dni i wtedy zdecyduje
Awatar użytkownika

Jozinek
50
Posty: 98
Rejestracja: sobota, 25 sie 2018, 10:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Jozinek »

Nie mają nastawy za zimno, mnie stanął na 3 i kaplica była, bo już zimno na strychu. Przelałem do 2 fermentatorów, wrzuciłem do wanny, ciepła woda, ogrzałem i ruszyły . Teraz stoją w piwnicy gdzie jest 18 stopni i pracują.

Pol87
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 12 lis 2014, 14:55
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pol87 »

Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style najwyższa temp. Pierwszego dnia 28 stopni teraz 19 . Myślicie że zejdzie poniżej zera jeszcze ? Na wierzchu trochę piany ale nie słychać żeby jeszcze pracowało. Według obliczeń zostało w tym ok 4 kg cukru ?
Pozdrawiam
Ps To mój pierwszy raz .

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: mocho »

Skoro jest piana to nadtaw pracuje, jak przestanie pracować to zacznie się klarować samoczynnie. Daj mu czas i sprawdzaj czy blg spada
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: drgranatt »

Pol87 pisze:Witam nastaw 24 blg objętość 110 l 29 kg cukru stanął na 0 blg nastawiony 10 dni temu drożdże dwie paczki Moskva style.
Zmień drożdże a nie będziesz miał problemów z zejściem do -4.
Przy takiej objętości nastawu daję 32 kg cukru i nie mam żadnych problemów :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Pol87
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 12 lis 2014, 14:55
Podziękował: 2 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Pol87 »

Ech, naczytałem się o tych zrobiłem zapas . Zobaczymy, następny to postaram się puścić w weekend. Jakie drożdże polecasz ?
Ostatnio zmieniony środa, 11 wrz 2019, 20:30 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: drgranatt »

Poszukaj Black Label Turbo
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Seniorpawliq »

Witam mam podobne pytanie więc podepnę się tutaj, robiłem nastaw cukrowy 175l według proporcji z opakowania drożdży spiritferm extreme 8kg nastaw zatrzymał się na 10 blg, pomyślałem więc ze zbyt niska temperatura, wstawiłem grzałkę na 27 stopni nic już nie pomogło.
Z początkiem stycznia Nastawiłem 200l cukrówki według proporcji drożdży moskva (8kg cukru i dopełnić do 25l) tym razem beczka stała w temp pokojowej a temperatura cieczy spadała stopniowo z 28 stopni aż do 20, nastaw ten po 7 dniach zatrzymał się na 10 blg, w 11 dzień blg nadal 10, co radzicie w takim przypadku?
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 sty 2020, 13:16 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: mocho »

Napowietrzać nastaw przed zadaniem drożdży, poza tym robić słabsze nastawy
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Seniorpawliq »

Był bardzo napowietrzony a co do ilości cukru to instrukcja mówi 7/8kg
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: drgranatt »

@Seniorpawliq,
drgranatt pisze:Poszukaj Black Label Turbo
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Seniorpawliq
20
Posty: 26
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 21:56
Podziękował: 1 raz
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: Seniorpawliq »

Wiem widziałem, ale to przecież moskva miały 1 miejsce w rankingu forum
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: drgranatt »

@Seniorpawliq, Moskvy użyłem 2x, pierwszy i ostatni raz bo też stanęły na +5
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: prolog1975 »

Jakich grzybów nie dasz jak przegrzejesz, wychłodzisz zrobisz ulep w dużym nastawie. To nie zawsze wyjdzie. Do takiego nastawu trzeba się przyłożyć to nie wiaderko 25l.
Od siebie polecę Prestige Turbo Pure 48.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

prolog1975 pisze:Od siebie polecę Prestige Turbo Pure 48.
Również je polecam! Na dużych nastawach pracują bardzo dobrze.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

aakk
1150
Posty: 1160
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: aakk »

Jakie ilości tych drożdżaków dajecie na większe ilości? 100g/10kg?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastawy zatrzymały się przy 5 i 3 BLG

Post autor: arTii »

Zależy jak chcę przyoszczędzić. Generalnie to 100g/10kg cukru, ale zdarzało mi się dać połowę tego i tez zjadły całość, tylko że dzień później :)
Ale to były testy. Teraz daję 80-100g/10kg
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”