Nastawy cukrowe, dwa kolory.

Ocena stopnia przefermentowania zacieru. Balling, Brix, areometry itp.

Autor tematu
Paweł Kassin
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 1 kwie 2020, 10:18
Podziękował: 1 raz

Post autor: Paweł Kassin »

Witam, to mój pierwszy nastaw cukrowy.
Czy oby jeden z nastawów się nie popsuł. Takie same warunki, a są dwa różne kolory? Czy to normalne?
Obydwa nastawy 50L, 12kg cukru, 24 BLG początkowe. Po około dwóch tygodniach, w różnych temperaturach (początkowa przez kilka dni 22C, potem miedzy 9C a 20C i na koniec ostatnie kilka dni 22C) przerobiło do -3/4 BLG.
Ciemniejszy nastaw na drożdżach Moskva , jaśniejszy na Black Label .
Czy wszystko z nimi w porządku? Mogę przystąpić do klarowania (turbo klar)?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7339
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastawy cukrowe, dwa kolory.

Post autor: radius »

Wygląda to tak, jakby pierwszy nastaw już się klarował a drugi jeszcze pracował. Poczekaj jeszcze kilka i dni i zobacz co będzie dalej z nastawem na Black Label.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czy zacier/nastaw jest już gotowy?”