...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
comachnet
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 mar 2015, 19:21
Załączniki
Nastaw z żurku ???

Postautor: comachnet » poniedziałek, 9 gru 2019, 09:33

Witam wszystkich to mój pierwszy post chociaż forum czytam od deski do deski już z 4 lata.

Posiadam około 200L przeterminowanego żurku w butelkach szklanych.
Czy z tego wsadu coś da się uzyskać wszak to żurek żytni.
Czekam na propozycje bo jakoś w kanał nie mam serca tego wylać :-)

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: czamnian » poniedziałek, 9 gru 2019, 16:19

Czy to czysty zakwas czy pełny gotowy już żur z warzywami?
Co prawda mógłbyś zrobić próbę z tego, ale wątpię żebyś uzyskał cokolwiek sensownego z kwaszonej mąki.
Istnieje też opcja taka, żeby to najpierw wygotować, dodać cukru i dopiero wtedy fermentować i przepuścić na spirytus.


lewy87r
50
Posty: 89
Rejestracja: wtorek, 1 sie 2017, 12:47
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: lewy87r » poniedziałek, 9 gru 2019, 16:20

Ja proponuje wygotować ogórki kiszone, ponoć ogórkowa wychodzi.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6014
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: radius » poniedziałek, 9 gru 2019, 18:17

@comachnet, nie kombinuj i nie żałuj, tylko walnij to w kibel i weź się za zrobienie normalnego zacieru :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
comachnet
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 21 mar 2015, 19:21
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: comachnet » poniedziałek, 9 gru 2019, 22:08

Czyli szkoda zachodu. Dzięki za zainteresowanie pozdrawiam brać pstoniczą.

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: czamnian » poniedziałek, 9 gru 2019, 22:34

lewy87r pisze:Ja proponuje wygotować ogórki kiszone, ponoć ogórkowa wychodzi.

To mnie położyło na łopatki :D
@radius lepiej gospodarzowi zawieźć dla prosiaków, niż lać w kanał bo to grzech.
@comachnet, jak pisałem ci wyzej, nawet jeśli grzybki poradzą sobie w zakwasie, to i tak najprawdopodobniej nic sensownego nie uzyskasz.


W_TG
550
Posty: 558
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: W_TG » wtorek, 10 gru 2019, 09:19

czamnian pisze:To mnie położyło na łopatki :D

Mnie też :smiech:

A tak gwoli ścisłości.
Żurek to fermentacja octowa. Nie alkoholowa.
Może szkoda wylać to do kibla. Ja bym wylał pod iglaki, borówki, rododendrony lub inne lubiące kwaśne podłoże.
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 gru 2019, 16:58 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


przegab
100
Posty: 107
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 08:26
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: przegab » wtorek, 10 gru 2019, 09:26

@WT_G , chyba głównie mlekowa. Niektórzy producenci idą na skróty i zamiast kisić mąkę leją octu. Jak żur wali octem jest niesmaczny.


jedrus1
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 29 sie 2013, 16:05
Krótko o sobie: Jestem tak szczery że sam się czasem tego boję
Ulubiony Alkohol: piwo ale domowe,nalewki owocowe i ziołowe,czasem coś mocniejszego
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: jedrus1 » wtorek, 10 gru 2019, 19:43

To masz ok czterysta szklanych butelek do umycia i napełnienia.

Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw z żurku ???

Postautor: czamnian » środa, 11 gru 2019, 15:36

@jedrus trafna uwaga, większość butelek od żuru i octu to standardowe półlitrówki.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości