Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » czwartek, 2 lip 2020, 21:11

W tym roku w Lubuskim mało owoców, więc trzeba brać co jest. Padło na początek na wiśnie.
Obrazek

2 wiadra wiśni 13,5kg
umyte i rozdrobnione na wiertarce
dodałem 1.35kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody
drożdże estelle
na drugi dzień dałem jeszcze pożywkę
na razie co dzienne zatapiam czapę i ładny zapach jest

No i zobaczymy co z tego wyjdzie bo z wiśni jeszcze destylatu nie robiłem. Postaram się tym razem wrzucić parę zdjęć z etapu produkcji.


Rabat 5%
Alembik Bain Marie 15 litrów (1009)
Cena: 2,099.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabat 3%
Prezent motocykl z wózkiem 200 ml
Cena: 298.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

.Gacek
1600
Posty: 1616
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: .Gacek » czwartek, 2 lip 2020, 21:52

Jako amator takich destylatów mogę Ci doradzić szybką destylację sfermentowanego nastawu...
Broń się zaoctowania takiego nastawu oraz pozostawienia go "gdy będę miał czas".
Jeżeli będziesz destylował jw to nie przejmuj się pestkami, tylko grzej w kotle razem z nimi.
W tamtym roku przerabiałem to samo lecz z czereśniami. Dwa równolegle nastawy, pierwszy w miarę możliwości był szybki... ten drugi "na później" niestety nie wyszedł...

Jeszcze jedna skromna uwaga. Jesteś w nieskromnie mówiąc o wiele lepszej sytuacji. Wiśnia pod względem smaku oraz aromatu jest o wiele bardziej intensywniejsza i lepsza w aromacie niż czereśnia. Wiśnia jest wspaniała do destylacji prostej oraz nalewek i innych wariacji. Czereśnia jest fajna do konsumpcji dla dzieci... Na deser, itp...
Pozdrawiam Gacek.


rozrywek
2000
Posty: 2032
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: rozrywek » piątek, 3 lip 2020, 04:21

Gacek dobrze prawi.
Nic dodać nic ująć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Kasko
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: Kasko » piątek, 3 lip 2020, 19:45

Podzielam opinie kolegów. Faktycznie wiśnia jest dużo lepsza, bardziej aromatyczna. Również uważam że z destylacja nie ma co czekać,dwa nastawy tak spaprałem a były nie małe i poszło wszystko na spiryt bo smak był już nie ten. Ja do destylacji dodatkowo rozgniatam kilkanaście pestek co według mnie nadaje zapachu migdałowego podobnie robię ze śliwką.


kwik44
900
Posty: 925
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: kwik44 » piątek, 3 lip 2020, 20:57

cukru dodał. Nie zaoctuje.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » piątek, 3 lip 2020, 21:03

Zawsze daję cukier z dwóch powodów. Jeden to co wyżej kolega napisał a drugi po to aby wzmocnić wsad. Jak na razie to jeszcze nic mi się nie zepsuło.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » wtorek, 7 lip 2020, 11:49

Nastaw ładnie pracuje i mam pytanie - jak często zatapiać czapę owocową? Ja zatapiałem raz dziennie ale myślę że chyba już starczy bo może dojść do zakażenia nastawu przez dopuszczanie powietrza.

Obrazek

Awatar użytkownika

defacto
700
Posty: 723
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: defacto » wtorek, 7 lip 2020, 12:22

Mogłeś dodać odpowiednią ilość pektoenzymu dla lepszego uzysku soku owocowego. Zatapianie czapy raz dziennie jest :ok:. Gdy ferment zwalniał będzie, tak często nie musisz tego robić.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » wtorek, 7 lip 2020, 12:30

Zapomniałem kupić, ale już zamówiłem sobie. Następne nastawy owocowe już z pekto będą.


pjoter44
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2020, 16:17
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: pjoter44 » poniedziałek, 13 lip 2020, 16:54

Świeżak wita na tym zacnym forum. Mam nadzieję, że mogę podłączyć się pod ten post. Posiadam 30kg wiśni drożdże enovini baya 18% 2x7g.
Ile proponujecie wody i cukru do tej ilości wiśni i czy te drożdże nadają się na zacier?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 lip 2020, 23:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » wtorek, 14 lip 2020, 07:51

Drożdże mogą być. Daj 3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody. No i daj pektoenzym. Drożdży daj tyle co pisze na opakowaniu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
fo11rest
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: fo11rest » środa, 15 lip 2020, 17:57

No i narobiło się. Żona spróbowała i po destylacie. Będzie z tego zacne wino. Na tą chwilę jest 8litrów i na razie niech się trochę wyklaruje zanim trafi do garażu w zapomnienie pół roczne.
Obrazek

Awatar użytkownika

ludwinkb
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 14:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Załączniki
Re: Nastaw z wiśni

Postautor: ludwinkb » środa, 15 lip 2020, 20:47

Ja takie winko dałem do wyługowania beczki, a po trzech miesiącach miało iść na przerób. Po degustacji zabutelkowałem wszystko. Teraz leżakuje już ponad rok. :D


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości