Nastaw z winogron nie ruszył

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Witajcie. Jestem początkującym użytkownikiem, mam za sobą pierwszy udany odpęd cukrówki. Jako że mam trochę swoich winogron postanowiłem zrobić nastaw:
- we wtorek rozgniotłem winogrona, wyszło 25l , dodałem pektoenzym i wczoraj dodałem bayanusy z pożywką (z browinu do 21%). Nie dodawałem cukru ani wody(chce dodać 2kg rozpuszczone w minimalnej ilości wody - kiedy?), moszcz miał 16 blg. Temperatura ok 22st, do dziś nic się nie dzieje.(nadal 16blg)
Może ugotowałem drożdże (choć wątpię) albo trefne
Pytanie: mam inne drożdże Zestaw startowy Browin Vinistart Complex 20 g - zapodać je może czy poczekać do jutra (jutro będę miał bayanusy te same z browinu i drugie że spiritfermu) i je zadać? Jeśli tak to które?
I czy ewentualnie zostawić nastaw tak jak jest czy może schować do lodówki do jutra czy nie ma sensu ?
promocja
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2324
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 410 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: jakis1234 »

Zostaw, poczekaj, dodaj te ze SpiritFermu, a Browin w tym zakresie omijaj szerokim łukiem.
Cukier dodaj jak już drożdże będą ładnie rozmnożone i blg zdecydowanie spadnie.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Cukier możesz dodawać od razu do nastawu.
Drożdże uwodniłeś (namnożyłeś) czy wsypałeś do nastawu?
Jak rozgniatałeś winogrona?
Od lat stosuje bayanusy z Browinu i 0 problemów :scratch:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Rozrobiłem drożdże w przegotowanej i ostudzonej wodzie i dodałem do nastawu po 20 min - tak jak w instrukcji
Winogrona rozgniatałem ugniataczem do ziemniaków małymi porcjami w mniejszym wiaderku
Co do drożdży - przeglądałem tematy z problemami ze startem i ktoś pisał że miał dwa takie same nastawy z tymi samymi drożdżami i jeden wystartował a drugi nie... :scratch:
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sie 2023, 20:10 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

A czy dodałeś choć troszkę cukru do tej wody ? Czy drożdże zaczęły rosnąć w tej wodzie?
Czy nastaw napowietrzyłeś dobrze?
Wody do uwadniania nie gotuje bo pózniej trzeba ją napowietrzyć ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sie 2023, 21:01 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

aras.aras
50
Posty: 87
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: aras.aras »

Po uwodnieniu drożdży powinna powstać specyficzna pianka. Jeżeli dużo z nich opadło na dno może to świadczyć o ich złej kondycji, w 99% spowodowanej złym przechowywaniem. Aczkolwiek Bayanusy to dość agresywne szczepy.

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Cukru nie dawałem i nie jestem pewien ale nie rosły te drożdże. Nastaw napowietrzyłem bo porządnie to wymieszałem. Co do gotowania wody to tak było w instrukcji i tak zrobiłem, o cukrze też nie było tam mowy choć właśnie tomnie zdziwiło - do zaczynu na ciasto dodaje się trochę cukru na start...
Czyli co- jutro dodaję cukier (syrop)do nastawu, porządnie jeszcze raz napowietrzam, rozrabiam drożdże w surowej wodzie z płaską łyżeczką cukru i po 20 min do nastawu. Pożywki już chyba nie trzeba bo dałem?
Coś jeszcze? Zapoznałem dodać że będę musiał odcedzić pulpę - nie mam sprzętu do destylowania gęstego...
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 sie 2023, 21:14 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2324
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 410 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: jakis1234 »

Góral ma szczęście :)
Ja raz trafiłem na drożdże z Browinu, które nie wystartowały, a czytałem sporo o takich sytuacjach od innych.
Dlatego teraz, na wszelki wypadek, unikam ich drożdży.
Właściwe uwadnianie, napowietrzanie - to wszystko ważne elementy, ale jeżeli drożdże są mocne, to wystartują nawet jeżeli te elementy nie będą spełnione.
Najwyżej dłużej to potrwa.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Uwaga aktualizacja - nastaw pracuje. Wczoraj ok południa przemieszałem to jeszcze raz i dziś rano jak poszedłem sprawdzić to nastaw pracuje. I teraz co- ruszyły te bayanusy jednak po takim czasie czy może dzikusy się dobrały? Co robić?
Trochę lipa że muszę czekać do 30go posta żeby publikować bez zatwierdzenia....
Ostatnio zmieniony piątek, 1 wrz 2023, 14:06 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 2 razy.

wawaldek11
2500
Posty: 2820
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: wawaldek11 »

Myślę, że bayanusy się rozbujały.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2324
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 410 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: jakis1234 »

Ja też uważam, że drożdże, które dałeś rozmnożyły się i zaczęły pracę.
U mnie czasami też trwa dosyć długo, zanim drożdże ruszą i zamieszanie nastawem często pomaga.

A co do 30-go posta, dzięki temu unika się botów (przynajmniej w większości), a i weryfikacja co niektórych bardzo się przydaje ;)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Zamieszaniem nastawem to nic innego jak napowietrzanie ;)
Grzesiu Ty to powinieneś wiedzieć najlepiej przy winach ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2324
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 410 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: jakis1234 »

Góral bagienny pisze: piątek, 1 wrz 2023, 23:31 :witam: Zamieszaniem nastawem to nic innego jak napowietrzanie ;)
Grzesiu Ty to powinieneś wiedzieć najlepiej przy winach ;)
Wiem, Jurek, tylko jak wytłumaczyć to, że dwa wina tak samo napowietrzane, te same drożdże, temperatura itp. i jedno rusza od razu, a drugie stoi. I dopiero kolejne zamieszanie po jakimś czasie powoduje, że zaczyna pracować.
Mnie drożdże już tyle razy zadziwiły, że już mnie nic nie dziwi :)
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Witajcie po małej przerwie. Wczoraj oddzieliłem sok od gęstego z nastawu. Miałem to podzielone na dwa wiadra, w jednym z nich jeszcze (choć leniwie) nastaw pracował. Po oddzieleniu zlałem to do jednego wiadra, zbadałem blg - mam skalę do 0 ale pokazuje poniżej i już nie pracuje. Soku jest ok 22litry, alkoholu 10%
I teraz co - klarować i na kocioł?
Ostatnio zmieniony piątek, 8 wrz 2023, 11:12 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Skąd wiesz że nastaw ma 10%?
Nic nie klaruj tylko przefiltruj przez worek filtracyjny i na rurki :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Zmierzyłem alkoholomierzem ale podejrzewam że to fałszywy wynik bo płyn nieklarowny i na zapach i smak wydaje się że mocniejsze
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

Alkoholomierz mierzy tylko czyste % :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2000
Posty: 2324
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 211 razy
Otrzymał podziękowanie: 410 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: jakis1234 »

Tak jak Góral napisał, alkoholomierzem mierzy się moc tylko czystego alkoholu. W każdym innym przypadku to nie ma sensu. Poziom alkoholu w winie oblicza się z różnicy początkowego i końcowego Blg. Poczytaj jak to robić, ale jeżeli nie mierzyles Blg, to i tak nie policzysz.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Góral bagienny pisze: piątek, 8 wrz 2023, 16:16 :witam:
Nic nie klaruj tylko przefiltruj przez worek filtracyjny i na rurki :ok:
Tak zrobię tylko pytanie jak teraz to destylować?
Mam kolumnę ok 130cm z zimnymi palcami, keg z 2 grzałkami. Wypełnienia nierdzewki nie dawać, tylko miedź?
ZP uruchamiać? Chciałbym destylować to 2x tylko nie wiem czy będę mógł - bo powiedzmy z tych 23l uzyskam 4 l destylatu z pełnego odpędu i do drugiego odpędu nawet jak to rozcieńczę(w jakiej proporcji?) To nie będzie takiej ilości żeby przykryć grzałkę.... :scratch: Czy coś nie tak główkuję??
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

Pierwsze gotowanie do 100 st. w kotle czyli odbierasz cały alkohol z nastawu.
Bez zimnych palców.
Przy drugim gotowaniu dzielisz na frakcje.
W twoim przypadku zostaje gotowanie na raz :angry:
Zimne palce włączasz by skumulować przedgon
Serce bez zimnych i włączasz by opóznić pogon :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Ok to teraz tak jak przedszkolakowi - nie denerwujące się na mnie, to moja pierwsza smakówka w dodatku na niezbyt wyszukanym sprzęcie.
Będę próbował to odebrać na raz. Odpalam grzałki i jechać na maksymalnym grzaniu cały czas?(keg 50 I dwie grzałki 1500 + 2000 W bez regulatora)
W kolumnie tylko miedź, uruchamiam ZP i odbieram podpałkę (ile) i przedgon na zapach czy na % ?
I tak planuję to odbierać w małe buteleczki dla bezpieczeństwa z racji braku doświadczenia.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Pełną mocą tylko rozgrzewasz wsad.
Przedgon odbierasz na zapach.
Serce odbierasz w ilości około 1.2- 1.5l na godz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Witajcie ponownie. Jestem po odpędzie winogron. Generalnie jestem zadowolony - z nastawu uzyskałem 3l serca o mocy 75. Smak moim zdaniem ok, choć nie mam porównania, nie próbowałem wcześniej trunku od doświadczonego zawodnika ze sprzętem z płaszczem. Rozrobiłem to do 45% i niech sobie czeka z płatkami dębowymi, zobaczymy
Druga sprawa - zaczynam teraz ze śliwką. Oddzieliłem pestki i wyszło mi 50kg. Jutro przepuszczę to przez maszynkę. Czy pestki też wrzucić do beczki czy nie? Bo rozumiem że reszta procesu tak samo jak z winogronem?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2717
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 124 razy
Otrzymał podziękowanie: 522 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Rozumiem że nastaw będziesz filtrował.
Wrzuć do gotowania ze 3 garści pestek :ok:
Ostatnio zmieniony środa, 20 wrz 2023, 23:09 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Krychu35
200
Posty: 248
Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: Krychu35 »

@hajtaler428 toś się narobił😳😳😳
Ja stosuje mieszadło do farb i wiertarka. 15 minut i powidła w wiadrze 🤪😜😉
Całość zaprawiam bayanusami i po skończonej fermentacji ląduje w kociołku z płaszczem 😉

Autor tematu
hajtaler428
10
Posty: 14
Rejestracja: wtorek, 20 cze 2023, 12:13

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: hajtaler428 »

Góral bagienny pisze: środa, 20 wrz 2023, 23:06 Rozumiem że nastaw będziesz filtrował
Tak, będę filtrował - nie mam płaszcza, keg z grzałką. Właśnie jest jakiś patent na filtrowanie bez prasy? Pewnie będzie gorzej niż przy winogronach...
Dodam że nastaw ma 47 litrów ma 12 blg - dodać max 5 kg cukru?
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 wrz 2023, 12:09 przez hajtaler428, łącznie zmieniany 2 razy.

wawaldek11
2500
Posty: 2820
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 156 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Re: Nastaw z winogron nie ruszył

Post autor: wawaldek11 »

Jeśli to pierwszy nastaw, to nie dodawaj cukru. Jak destylat będzie zbyt aromatyczny - Twoim zdaniem - możesz dodać czystej wódeczki. Zwiększy się ilość trunku. Próby na małych ilościach polecam.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”