No cóż ktoś ewidentnie nie rozumie słowa dygresja mimo to go używa
Zapytałem czy robiłeś taki nastaw i destylowałeś go
Odszedłem od tematu o nastawie z soku pomarańczowego
I to jest właśnie to jest dygresja
Jak widzisz co nieco pamiętam z szkoły
Pozdrawiam
Nastaw z soku pomarańczowego
-
online
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Witam ponownie.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...
Pozdrawiam.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...
Pozdrawiam.
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Cześć, nie chcę zakładać nowego tematu więc może podłączę się pod ten (choć widzę, że stary).
Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego
Możesz wrzucić w całości. Pestki nie przeszkadzają.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Pozdrawiam
Darek
Darek