Nastaw z soku pomarańczowego

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy

Post autor: Góral bagienny »

No cóż ktoś ewidentnie nie rozumie słowa dygresja mimo to go używa :o
Zapytałem czy robiłeś taki nastaw i destylowałeś go ;)
Odszedłem od tematu o nastawie z soku pomarańczowego :)
I to jest właśnie to jest dygresja ;)
Jak widzisz co nieco pamiętam z szkoły :D
Pozdrawiam
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Witam ponownie.
Zakończyłem dziś pracę nad w/w tematem. Po zakończeniu fermentacji zlałem do klarowania a ponieważ temperatura sprzyja, więc długo to nie trwało. Destylowałem dwa razy, do ostatniego dając skórkę z pomarańczy. Aromat piękny, mimo że świeży produkt. Teraz tylko czasu trzeba...

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Eksperyment zakończony sukcesem :ok:
Czy drożdże zjadły cały zadany cukier :?:

Autor tematu
Psotnik58
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 5 lut 2021, 19:40
Podziękował: 14 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Psotnik58 »

Cześć.
Blg 0. Za 2-3 miesiące napiszę o wrażeniach organoleptycznych.
Pozdrówka!

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Asalut »

Cześć, nie chcę zakładać nowego tematu więc może podłączę się pod ten (choć widzę, że stary).

Czy ktoś robił z Was nastawy cukrowe zmieszane z sokami / sfermentowanymi/przeterminowanymi sokami? Jak to wychodzi?
I drugie pytanie - bo pojawiła się kwestia jabłek / owoców dorzucanych do nastawów cukrowych. W jakich powinne one być proporcjach? W jakim stanie owoc powinien być podawany? Pokrojony, w drobnych kawałkach, zmielony?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Doody »

Jabłka można wrzucić do beczki mieszadłem do farb, na wysokich obrotach, zrobić z tego pulpę. Całość dodać do nastawu.
Pozdrawiam
Darek

Asalut
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 4 lis 2022, 21:32
Podziękował: 17 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Asalut »

Dzięki Doody,
A powiedz proszę czy one powinne być obrane, bez ogonków czy tylko np. umyte i wrzucić jak są?
Pestek trzeba się pozbyć czy mogą być?
I ile mniej więcej kilogramów warto wrzucić na 25L nastawu cukrowego?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku pomarańczowego

Post autor: Doody »

Możesz wrzucić w całości. Pestki nie przeszkadzają.
Co do ilości to jak najwięcej. Mi religia zabrania dodawania do jabłek cukrówki :mrgreen:
Ja bym zrobił z samych jabłek ewentualnie z dodatkiem 0,5 - 0,7kg cukru na 10kg jabłek, ale jak chcesz dodać do cukrówki to im więcej jabłek a mniej cukru tym lepiej.
Pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”