Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
seba-01
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 29 kwie 2013, 14:10
Załączniki
Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: seba-01 » piątek, 10 maja 2013, 09:36

Witam, proszę o poradę, mam sok z jabłek 25 l. Vita Sok, zawartość cukru 19,8g na 200ml. chce użyć T3 do owoców. czy to dobry pomysł i czy dosładzać ? Dziękuje z góry za podpowiedź.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: Wald » piątek, 10 maja 2013, 19:57

Drożdże http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... fruit.html . Zestaw do owoców do destylacji. Cukru masz 10 Blg, czyli ok. 4% alkoholu. Zależy co i za jaką cenę chcesz zrobić. Jeśli ma to być "calvados", nie dosładzaj. Będzie mało, ale doskonałe w smaku. Jak dosłodzisz, te same same smaki rozłożą się na większą ilość alkoholu. Tu znajdziesz wszystko na ten temat owocowe-brandy-dla-poczatkujacych-t112.html .
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

kubusiowy
50
Posty: 64
Rejestracja: czwartek, 16 lut 2012, 18:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: kubusiowy » piątek, 10 maja 2013, 22:23

Robiłem na tych drożdżach i są bardzo dobre, jak chcesz taniej to kup oddzielnie: Bayanusy G995, oraz odżywka.


Autor tematu
seba-01
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 29 kwie 2013, 14:10
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: seba-01 » sobota, 11 maja 2013, 06:34

Nastawiłem Spiritferm Turbo Fruit i dosłodziłem 2 kg cukru


zbynio
30
Posty: 42
Rejestracja: poniedziałek, 19 sie 2013, 22:10
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: zbynio » środa, 4 wrz 2013, 08:53

Temat stary jednak odświeżę z ciekawości. Co wyszło? Bo za kilka dni chcę zrobić to samo.

Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Załączniki
Re: Odp: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: szfagir » piątek, 6 wrz 2013, 07:53

Jakis czas temu grałem koncert jabłkowy. Obecnie wszystko co uzyskałem leżakuje. Nie kosztowalem i kiedy to czynic będę nie wiem. Odnosnie zapachu to kwestia indywidualna - Żona twierdzi że pachnie podobnie do soku, ale bardziej alkoholowo:grin:

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: maf1 » środa, 13 lis 2013, 19:14

Zrobiłem następny nastaw. 30 kg jabłek (wyszło ca 20 litrów soku). Drożdże Spiritferm turbo fruit. Na razie bombluje. Ale robiłem już ostatni raz. Kuchnia upieprzona, mycia sokowirówki od czorta, palec boli mnie od przygotowywania owoców. Z drugiej zaś strony...co swoje to swoje;) Pamiętam jeszcze smak poprzedniego "Calvadosa?"
Zaznaczam, że tym razem miałem lepsze jabłka.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: gr000by » środa, 13 lis 2013, 19:26

Calvadosa dobrej jakości z tego nie będzie, bo:
1. Drożdże Turbo Fruit używamy 1 ilości jednej paczki na 50-75l nastawu i więcej, bo inaczej wydmuchują cały aromat w powietrze;
2. Nastawy owocowe robimy z pulpą owocową, a nie na samym soku.

Chwali się za to brak dodatku cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: maf1 » środa, 13 lis 2013, 19:38

Nooo, nie jest to taki sok jak z kartonika ;). Jest tam dużo takiego hmmm... dziwnego cosia. Opisałbym to jako muł, coś co wpadało do pojemnika razem z sokiem.
Aha! A drożdże mam na 25 litrów nastawu.
Ostatnio zmieniony środa, 13 lis 2013, 19:57 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: gr000by » środa, 13 lis 2013, 19:57

Tak pisze producent, a ja mówię ci z własnego doświadczenia, że 1 paczkę tych drożdży dajemy na większe ilości nastawu. Rozumiem też, że własny sok to nie kartonikowy, ale nastawy owocowe są najlepsze, gdy fermentujesz nie tylko sok, ale i miąższ owocowy. Jakbyś miał jeszcze pozostałości z sokowirówki to mógłbyś je dodać do nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: maf1 » środa, 13 lis 2013, 20:04

No już nie mam. Poszło do "odpadów mokrych". Ale to co teraz pracuje to klarować? Ostatnim razem klarowałem ale w zasadzie nic to nie dało. Fakt, na dnie zebrały się resztki drożdży ale trudno było to "odebrać" znad osadu. Jakoś obie poradziłem i smak produktu końcowego był wspaniały.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: gr000by » środa, 13 lis 2013, 20:11

Jeszcze tego nie sklarujesz. Poczekaj aż drożdże przerobią nastaw do końca i poczekaj, aż sam się nieco sklaruje. Zlej go znad osadu i destyluj. Nie musisz się bawić w kryształową czystość jak przy cukrówce, wystarczy, że nie wlejesz osadu drożdżowego do kotła. No i wstaw nastaw do możliwie chłodnego pomieszczenia (16-19*C byłoby idealne), żeby drożdże nie pozbyły się aromatu jabłek, a później ułatwi to też klarowanie nastawu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


maf1
50
Posty: 52
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 08:00
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Gdańsk
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: maf1 » środa, 13 lis 2013, 20:18

OK! Wszystko wiem.
profesjonalne strzyżenie psów www.pudliszon.pl

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 425
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: gary1966 » sobota, 14 gru 2013, 15:50

Witam, z tego oto soku 20 l zakupionego w czasie promocji w sklepie Real za ok 65 zł

gruszkowo-jabłkowy_5l_m.jpg

popełniłem na Czerwonej Lolli ok 2 l 50% brandy o bukiecie przypominającym brzoskwinie.

Czerwona Lolla.jpg.jpeg


Sok fermentowany w 18*C na drożdżach Spiritferm Turbo Fruit (połowa paczki), fermentacja bardzo spokojna, do soku dodałem 1,8 kg cukru, blg ok 20 na starcie zeszło do 0, następnie klarowanie grawitacyjne i zlanie z nad osadu. Nastaw był tak kwaśny że nie wyczuwałem w nim jabłka czy gruszki.
Resztę zrobiła Czerwona Lolla, najpierw zalanie, później ok 25 min stabilizacji z odbiorem kropolkowym przedgonu z głowicy. W czasie odbioru serca z OLM-a także odbiór przedgonu z prędkością ok 1 kropla na 2-3 sekundy. Odbioru serca ok 1l/h, a serce warte grzechu. Austriacki narodowy destylat z gruszki (0,5 l-15 Euro) może się się kłaniać w pas sercu które dała mi Czerwona Lolla. Piękny aromat coś jakby "brzoskwinki", destylat delikatny strach pomyśleć co będzie za rok? Może jeszcze będzie?
W dolnym członie upchałem 7 zmywaków, w górnym pod półką odbioru ok 33 cm Cu, nad 15 cm sprężynek KO. Po stabilizacji zawór OLM na max otwarty, grzeje gazem płomień oceniam na ok 1 KW.
Przedgonu było więcej niż zwykle ok 350ml, odebrałem jeszcze 0,5 l 40% pogonu delikatnie mętnego oraz na koniec 0,4 l spirytu.
Temperaturę mierzyłem pod półką OLM oraz w Kegu, ale w tej konstrukcji Akasa (głowica+OLM) można by się doskonale oprzeć tylko na "nosie" operatora.
Piszę to po 4 tygodniach od destylacji (jednokrotna), myślę że czas założyć "dziennik destylatora" RAM mój coraz słabszy.
Dziękuję Kolegom z Forum bo bez Was nie byłoby tego brandy, Akasowi za głowicę i OLM, a Administracji za to że nie muszę czekać na akceptację.
Pozdrawiam :piwo:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA


bociann2
450
Posty: 457
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 11:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: bociann2 » sobota, 14 gru 2013, 17:42

Gary1966,

no cóż, nie pozostało mi nic innego, jak przełknąć głośno dwa duże gule..wyrób to raz, ale Lolla piękna...ech! :respect:

pozdrawiam

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 383
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: gaviscon » sobota, 14 gru 2013, 22:13

Koledzy mam kompoty z jabłek z przed kilku lat na oko jakieś 15l, nie wiem co dokładnie mogę z nich zrobić ? Czy może wyjdzie z tego cydr, czy pozlewać do balonu nakarmić nimi drożdże i na organy ? Doradźcie.

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego

Postautor: ta_moko » sobota, 14 gru 2013, 23:58

Kombinuj cydr. Jak nie podejdzie to na organy.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości