Ja zawsze robię zacier (Nastaw robisz nie zacier - MANOWAR) z jakiegoś owocu (wiśnie, aronia, winogron, malina i raz z mandarynek) i po przepuszczeniu i odstaniu w butelkach ładnie i delikatnie pachnie tymi owocami. Mi osobiście najbardziej się podoba zapach malinowy:)
Ale słyszałem kiedyś o zawieszonym słoiku pomiędzy kolumnę i chłodnicę (coś w stylu odstojnika), w którym umieszczamy owoc z którego robiliśmy nastaw. Podobno fajnie opary przejmują zapach ze słoika. Próbował ktoś podobny sposób?
Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Witam, mam jabłka z zeszłego roku które po wrzuceniu do sokowirówki robi się papka a nie sok - jest tak gęste, że łyżka staje pionowo. Mogę to rozcieńczyć ? Chciałbym też dodać cukru. Baniak mam bez płaszcza, destylować będę na kolumnie, jabłek mam około 80 kilo i przerobionych jest około 40 procent, resztę wiertarka z mieszadłem
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 cze 2019, 09:07 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ale po co Ci do tego woda? Tam jest naprawdę wystarczająca ilość H2O. Dodaj pektoenzymu i drożdże i cierpliwie czekaj.
Podczas fermentacji zrobi się wystarczająco rzadkie.
Cukier? Po co?
Jeśli chcesz dodawać cukier i wodę, to po prostu rozpuść cukier w wodzie i do tego dodaj drożdże.
Podczas fermentacji zrobi się wystarczająco rzadkie.
Cukier? Po co?
Jeśli chcesz dodawać cukier i wodę, to po prostu rozpuść cukier w wodzie i do tego dodaj drożdże.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ok,tak zrobię. Mam drożdże winne Browina ( aktywne suszone ) i mam też pożywkę do nich ,też dać?
Scalone
Zrobiłem tak- starkowałem na maszynie do tarcia ziemniaków, i jestem zadowolony, jest sok i rzadki mus, dam pożywkę do drożdży i drożdże, pektoenzymów nie mam, nie dam cukru i wody.
Scalone
Zrobiłem tak- starkowałem na maszynie do tarcia ziemniaków, i jestem zadowolony, jest sok i rzadki mus, dam pożywkę do drożdży i drożdże, pektoenzymów nie mam, nie dam cukru i wody.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 cze 2019, 11:43 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt: