Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Witam, mam w posiadaniu 20l tłoczonego soku jabłkowego i moje pytanie brzmi czy jak dodam cukru, dopełnię wodą do 40l, przerobię turbo drożdżami fruit i później puszczę na kolumnie w trybie pot-still to czy będzie coś czuć tych jabłek? Może ktoś tak lub podobnie już robił i się wypowie. Pozdrawiam All
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:53 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego
Myślałem że jednak może to być za dużo wody ale jak będzie czuć to gitara. A drożdże mam przygotowane Spirit Ferm turbo fruit, będą odpowiednie?
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego
Zrób z samego soku - będzie mniej, ale lepsze. Cukrem rozcieńczysz aromaty i wyjdzie bimber jabłkopodobny. Już lepiej zrobić z samego soku i uzyskany destylat później rozcieńczyć neutralnym spirytusem W ten sposób rozcieńczysz przed i pogony, które zawsze przemycą się przy destylacji. A drożdże jak możesz, to daj winne, nie turbo, bo te "wydmuchują" przy szybkiej pracy aromaty.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
- Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego
Czyli co jednak te moje grzybki będą złe? Tak w skali do 10 to na ile oceniacie jakość aromatu na tych turbo fruit, który będę mógł uzyskać?
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
-
- Posty: 61
- Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
- Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego
Witam.
Ja jestem właśnie w trakcie pierwszej takiej fermentacji
Sok tłoczony jabłkowy 20 l+ drożdże winiarskie bajanusy które kosztują kilka zł .
Dodałem 2,5 kg cukru bez rozcieńczanie wodą , blg na starcie 18.
Teraz sobie pyka, ładnie pachnie .
Będę to destylował na aabratku, 20 cm miedzi, zobaczymy jaki trunek i aromat się ukaże;-)
Ja jestem właśnie w trakcie pierwszej takiej fermentacji
Sok tłoczony jabłkowy 20 l+ drożdże winiarskie bajanusy które kosztują kilka zł .
Dodałem 2,5 kg cukru bez rozcieńczanie wodą , blg na starcie 18.
Teraz sobie pyka, ładnie pachnie .
Będę to destylował na aabratku, 20 cm miedzi, zobaczymy jaki trunek i aromat się ukaże;-)
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
-
- Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Robiłem na samym soku z jabłek, bez cukru i dodawania wody na turbo fruit. Po 2 tygodniach destylat zaczyna pachnieć takimi lekko kwaśnymi jabłkami. Teraz po tym jak się dowiedziałem trochę więcej o nastawach z samych owoców to napewno bym nie użył turbo drożdży. Tu pośpiech nie jest wskazany. Użyj winnych drożdży, nie dodawaj cukru i wody jeśli chcesz uzyskać wysoko jakościowo produkt z fajnym aromatem. A jeśli chcesz coś uzyskać na zwykłe popijawki w wiekszej ilosci co bedzie też miało jakiś tam aromat to zrób dokładnie tak jak pisałeś na początku, że chcesz zrobić.
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kolumnę pod kątem produkcji spirytusu opanowałem jako tako, marzy mnie się obecnie wódeczka jabłkowa
Znalazłem przepis na forum Aabratka:
- na 10 litrów soku jabłkowego - 1 kg cukru
- drożdże winne z pożywką (wziąłem Bayanus)
Chcę zrobić nastaw 25 litrów, czyli 22,75 litra soku i 2,25 kg cukru (prosze mnie poprawić, jeśli źle piszę).
Autor destylował na kolumnie, na samym stablizatorze, ja chciałbym przepędzić na pełnej kolumnie, stabilizacja, odcięcie przedgonów a później otwarcie zaworka i odbiór wszystkiego aż do 97 stopni (?) w zbiorniku.
Moje pytania:
1. Klarować nastaw?
2. Grzać grzałką 2000 W czy 1500 W?
3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Znalazłem przepis na forum Aabratka:
- na 10 litrów soku jabłkowego - 1 kg cukru
- drożdże winne z pożywką (wziąłem Bayanus)
Chcę zrobić nastaw 25 litrów, czyli 22,75 litra soku i 2,25 kg cukru (prosze mnie poprawić, jeśli źle piszę).
Autor destylował na kolumnie, na samym stablizatorze, ja chciałbym przepędzić na pełnej kolumnie, stabilizacja, odcięcie przedgonów a później otwarcie zaworka i odbiór wszystkiego aż do 97 stopni (?) w zbiorniku.
Moje pytania:
1. Klarować nastaw?
2. Grzać grzałką 2000 W czy 1500 W?
3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Też myślałem o takim sposobie destylowania ale chcę nastawić stare kompoty zamiast jednego składnika. Raz zrobiłem już kompotowy nastaw przepędziłem 1 raz tak jak cukrówkę i pachniało mi to pięknie, 2 raz nie pędziłem, wypiło się. Teraz kombinuję jak poprowadzić proces żeby aromatów było więcej bo podobno sposób jakim pędziłem wcześniej mocno oczyszcza a po tamtym byłem miło zaskoczony. Tylko właśnie jak? Czytałem że grzanie to chyba powinno być nawet mniej niż 1000W.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nabyte doświadczenie warte jest każdych pieniędzy.
P.S. Nie klaruj. Co najwyżej odciśnij gęstwę. Pozostawiłbym co najwyżej tylko trochę wypełnienia. I to tej części miedzianej. Zresztą trudno celniej doradzać gdy się nie zna konfiguracji Twojego sprzętu. Grzej mniejszą mocą. Odpęd odbierz w całości, a drugie gotowanie tzw. doczyszczające już z uważnym cięciem niepotrzebnych frakcji. Oczywiście sugeruj się temperaturą w kegu jednak odbieraj głównie na wskazania alkoholomierza.
Zapamiętaj - każda destylacja bez względu na wynik nigdy nie jest stratą.kombiii pisze: 3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach?
Nabyte doświadczenie warte jest każdych pieniędzy.
P.S. Nie klaruj. Co najwyżej odciśnij gęstwę. Pozostawiłbym co najwyżej tylko trochę wypełnienia. I to tej części miedzianej. Zresztą trudno celniej doradzać gdy się nie zna konfiguracji Twojego sprzętu. Grzej mniejszą mocą. Odpęd odbierz w całości, a drugie gotowanie tzw. doczyszczające już z uważnym cięciem niepotrzebnych frakcji. Oczywiście sugeruj się temperaturą w kegu jednak odbieraj głównie na wskazania alkoholomierza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Dziękuję za rady lesgo58. Zatem klarować nie będę a grzać będę z mocą 1500 W. Wypełnienie chcę pozostawić w całości. Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?
P.S. Konfiguracja mojego sprzętu jest w stopce
P.S. Konfiguracja mojego sprzętu jest w stopce
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Ups...faktycznie robisz na soku. Więc omin tę gęstwę... Wystarczy zlać z nad osadu. Tak jak przy cukrówce. Reszta bez zmian. Po destylacji ocenisz i zdecydujesz czy w to wchodzić, czy cośkolwiek zmienić itp. Destylacja to sztuka... dla cierpliwych.kombiii pisze:Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Podsumowując:
- nastaw 22,75 l soku jabłkowego+2,25 kg cukru+drożdże winiarskie
- niesklarowany (zlany znad osadu) nastaw wędruje na rurę
- proces na pełnej kolumnie jak do cukrówki
- stabilizacja, odcięcie przedgonów, grzanie 1500 W, zawór otwarty na full aż do 96 stopni w kegu
O efektach niezwłocznie poinformuję
- nastaw 22,75 l soku jabłkowego+2,25 kg cukru+drożdże winiarskie
- niesklarowany (zlany znad osadu) nastaw wędruje na rurę
- proces na pełnej kolumnie jak do cukrówki
- stabilizacja, odcięcie przedgonów, grzanie 1500 W, zawór otwarty na full aż do 96 stopni w kegu
O efektach niezwłocznie poinformuję
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nie trzymaj się twardo tej temp. w kegu, tylko odbieraj do 55% a potem jeszcze do 50% do osobnych butelek. Zadecydujesz na drugi dzień czy połączyć destylaty czy jednak przeznaczyć urobek z butelek na następną destylację. Możesz po uzyskaniu 50% uruchomić niewielki refluks, który wzmocni końcowy produkt. Dobrze jest się kierować wtedy wskazaniami termometru w głowicy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
A jaka będzie lepsza alternatywa? Na samym stabilizatorze wypełnionym miedzią z dokręconą głowicą?eldier pisze:A czemu na pełnej?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Zrób jak napisałeś katalizator z miedzia i na to głowica.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 13:39 przez PETER29, łącznie zmieniany 1 raz.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
@kombiii
Zrób na początek tak jak sobie założyłeś. Nie kombinuj więcej, bo się pogubisz.
Koledzy dali ci kilka rad i wszystkie są na swój sposób dobre. To oznacza, że każdy znalazł swoją drogę.
Te inne sposoby spróbujesz na następny raz.
Tak gromadzi się doświadczenia.
Zrób na początek tak jak sobie założyłeś. Nie kombinuj więcej, bo się pogubisz.
Koledzy dali ci kilka rad i wszystkie są na swój sposób dobre. To oznacza, że każdy znalazł swoją drogę.
Te inne sposoby spróbujesz na następny raz.
Tak gromadzi się doświadczenia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
I nie zraź się po pierwszym razie. Przy jabłkach dość długo lecą przedgony. Wytrwaj jak najdłużej. Destylat nabierze jako takiej ogłady po pewnym czasie. Na początku nie oszałamia, lecz to się zmieni.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Heh, to mam niezły mętlik w głowie. Co człowiek, to opinia.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nastaw jest gotowy, zatrzymał sie na 0 Blg.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
A takie pytania:
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?
Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.
Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?
Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.
Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 12:47 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Może być beczka, ja zawsze tak robię. Spitytusu lepiej dodać niż dosładzać. Ja zawsze robię odpęd na samym katalizatorze + głowica do 99,5-99,8 stopnia w kegu. Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze. Teraz robię drugą destylację na półkowej, ale kiedyś wysypywałem 2/3 sprężynek z kolumny i jechałem, po odebraniu przedgonów, w opcji "pot still" z całkowicie otwartym zaworkiem, do 94 stopni na głowicy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Przepędziłem dzisiaj 25 litrów soku jabłkowego na pełnej kolumnie.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 19:30 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie?JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Nastawiłem właśnie kompoty i za około tydzień chcę puszczać. Też na pełnej kolumnie chciałem przepuścić ale myślałem żeby prowadzić wg termometru na 10 półce, hmm może lepiej by było po stabilizacji i odebraniu przedgonów kropelkowo zjechać mocą do ok 1kW i tak jechać na max otwartym zaworku?
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 20:01 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.Doody pisze:Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem. Wprowadzając rekluks do procesu oczyszczasz w pewnym stopniu destylat z aromatów.kombiii pisze:Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie?JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Podawanie temperatur na głowicy powinno się robić razem z podawaniem mocy grzania (oraz typu głowicy, średnicy rury), na wypadek, gdyby ktoś się chciał wzorować.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
-
- Posty: 3806
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Przy odpędzie nie ma znaczenia bo ani na moment nie przykręcisz zaworka aby refluks mógł wypełnić bufor.wkg_1 pisze: W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 64
- Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
- Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Chętnie, ale nie mam regulatora mocy. Na razie kolumnę bedę rozbudowywał o moduł obniżonego odbioru OLM, później przyjdzie czas na regulator..Gacek pisze: Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
-
- Posty: 89
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?
Witam, sok z jabłek z sokowirówki normalnej? Ja mam tylko wolnoobrotową i z tego co wiem to będę miał gęsty sok, mogę go rozrobić z wodą? Czy taki gęsty?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 16:18 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja