Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Bimberku

Post autor: Modricz »

Witam, mam w posiadaniu 20l tłoczonego soku jabłkowego i moje pytanie brzmi czy jak dodam cukru, dopełnię wodą do 40l, przerobię turbo drożdżami fruit i później puszczę na kolumnie w trybie pot-still to czy będzie coś czuć tych jabłek? Może ktoś tak lub podobnie już robił i się wypowie. Pozdrawiam All
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:53 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
koncentraty wina

chudi
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
Podziękował: 20 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: chudi »

"czy będzie coś czuć tych jabłek" Moim zdaniem tak. Właściwy nastaw + drożdże furt (dobre, nie żałuj grosza) i prawidłowy proces psocenia= wspaniały posmak trunku!!!

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: johnex »

Zrób nastaw z samego soku.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: Modricz »

Myślałem że jednak może to być za dużo wody ale jak będzie czuć to gitara. A drożdże mam przygotowane Spirit Ferm turbo fruit, będą odpowiednie?
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: wawaldek11 »

Zrób z samego soku - będzie mniej, ale lepsze. Cukrem rozcieńczysz aromaty i wyjdzie bimber jabłkopodobny. Już lepiej zrobić z samego soku i uzyskany destylat później rozcieńczyć neutralnym spirytusem :ok: W ten sposób rozcieńczysz przed i pogony, które zawsze przemycą się przy destylacji. A drożdże jak możesz, to daj winne, nie turbo, bo te "wydmuchują" przy szybkiej pracy aromaty.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: klepa »

Tak czytam od lat, jak to te turby "wydmuchują" aromaty i nie mogę pojąć, jak one to robią. Marne jabłka, czy marny szczep drożdży?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Modricz
20
Posty: 22
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Krótko o sobie: Nie ważne kim jestem, ważne że smakuje
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: Modricz »

Czyli co jednak te moje grzybki będą złe? Tak w skali do 10 to na ile oceniacie jakość aromatu na tych turbo fruit, który będę mógł uzyskać?
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
I tak się zaczyna wielka przygoda,
W stalowej bani drożdże i woda.
5 kilo cukru i trochę czasu,
Lecz dziś chlejemy z naszych zapasów.
Co tu chlejemy dziś? –BIMBER!
Co tu pędzimy dziś? –BIMBER!
Wszyscy razem kielichy w górę,
Wlewam do mordy zagryzam ogórem
Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 61
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Post autor: icemen11 »

Witam.
Ja jestem właśnie w trakcie pierwszej takiej fermentacji
Sok tłoczony jabłkowy 20 l+ drożdże winiarskie bajanusy które kosztują kilka zł .
Dodałem 2,5 kg cukru bez rozcieńczanie wodą , blg na starcie 18.
Teraz sobie pyka, ładnie pachnie .
Będę to destylował na aabratku, 20 cm miedzi, zobaczymy jaki trunek i aromat się ukaże;-)
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg

Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Marsaw30 »

Robiłem na samym soku z jabłek, bez cukru i dodawania wody na turbo fruit. Po 2 tygodniach destylat zaczyna pachnieć takimi lekko kwaśnymi jabłkami. Teraz po tym jak się dowiedziałem trochę więcej o nastawach z samych owoców to napewno bym nie użył turbo drożdży. Tu pośpiech nie jest wskazany. Użyj winnych drożdży, nie dodawaj cukru i wody jeśli chcesz uzyskać wysoko jakościowo produkt z fajnym aromatem. A jeśli chcesz coś uzyskać na zwykłe popijawki w wiekszej ilosci co bedzie też miało jakiś tam aromat to zrób dokładnie tak jak pisałeś na początku, że chcesz zrobić.
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kolumnę pod kątem produkcji spirytusu opanowałem jako tako, marzy mnie się obecnie wódeczka jabłkowa :roll:
Znalazłem przepis na forum Aabratka:
- na 10 litrów soku jabłkowego - 1 kg cukru
- drożdże winne z pożywką (wziąłem Bayanus)

Chcę zrobić nastaw 25 litrów, czyli 22,75 litra soku i 2,25 kg cukru (prosze mnie poprawić, jeśli źle piszę).
Autor destylował na kolumnie, na samym stablizatorze, ja chciałbym przepędzić na pełnej kolumnie, stabilizacja, odcięcie przedgonów a później otwarcie zaworka i odbiór wszystkiego aż do 97 stopni (?) w zbiorniku.

Moje pytania:
1. Klarować nastaw?
2. Grzać grzałką 2000 W czy 1500 W?
3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach? :lol:
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JasnyPierun »

Też myślałem o takim sposobie destylowania ale chcę nastawić stare kompoty zamiast jednego składnika. Raz zrobiłem już kompotowy nastaw przepędziłem 1 raz tak jak cukrówkę i pachniało mi to pięknie, 2 raz nie pędziłem, wypiło się. Teraz kombinuję jak poprowadzić proces żeby aromatów było więcej bo podobno sposób jakim pędziłem wcześniej mocno oczyszcza a po tamtym byłem miło zaskoczony. Tylko właśnie jak? Czytałem że grzanie to chyba powinno być nawet mniej niż 1000W.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: lesgo58 »

kombiii pisze: 3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach? :lol:
Zapamiętaj - każda destylacja bez względu na wynik nigdy nie jest stratą. ;)
Nabyte doświadczenie warte jest każdych pieniędzy.

P.S. Nie klaruj. Co najwyżej odciśnij gęstwę. Pozostawiłbym co najwyżej tylko trochę wypełnienia. I to tej części miedzianej. Zresztą trudno celniej doradzać gdy się nie zna konfiguracji Twojego sprzętu. Grzej mniejszą mocą. Odpęd odbierz w całości, a drugie gotowanie tzw. doczyszczające już z uważnym cięciem niepotrzebnych frakcji. Oczywiście sugeruj się temperaturą w kegu jednak odbieraj głównie na wskazania alkoholomierza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Dziękuję za rady lesgo58. Zatem klarować nie będę a grzać będę z mocą 1500 W. Wypełnienie chcę pozostawić w całości. Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?
P.S. Konfiguracja mojego sprzętu jest w stopce ;)
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: lesgo58 »

kombiii pisze:Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?
Ups...faktycznie robisz na soku. Więc omin tę gęstwę... :D Wystarczy zlać z nad osadu. Tak jak przy cukrówce. Reszta bez zmian. Po destylacji ocenisz i zdecydujesz czy w to wchodzić, czy cośkolwiek zmienić itp. Destylacja to sztuka... dla cierpliwych. ;)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Podsumowując:
- nastaw 22,75 l soku jabłkowego+2,25 kg cukru+drożdże winiarskie
- niesklarowany (zlany znad osadu) nastaw wędruje na rurę
- proces na pełnej kolumnie jak do cukrówki
- stabilizacja, odcięcie przedgonów, grzanie 1500 W, zawór otwarty na full aż do 96 stopni w kegu

O efektach niezwłocznie poinformuję :roll:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: eldier »

A czemu na pełnej?

Masz dobry jakościowo nastaw, a więc nie trzeba go aż tak oczyszczać. Na drugi raz wymień cukier na glukozę albo zainwertuj chociaż.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

Nie trzymaj się twardo tej temp. w kegu, tylko odbieraj do 55% a potem jeszcze do 50% do osobnych butelek. Zadecydujesz na drugi dzień czy połączyć destylaty czy jednak przeznaczyć urobek z butelek na następną destylację. Możesz po uzyskaniu 50% uruchomić niewielki refluks, który wzmocni końcowy produkt. Dobrze jest się kierować wtedy wskazaniami termometru w głowicy.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

eldier pisze:A czemu na pełnej?
A jaka będzie lepsza alternatywa? Na samym stabilizatorze wypełnionym miedzią z dokręconą głowicą?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: PETER29 »

Zrób jak napisałeś katalizator z miedzia i na to głowica.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 13:39 przez PETER29, łącznie zmieniany 1 raz.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: lesgo58 »

@kombiii
Zrób na początek tak jak sobie założyłeś. Nie kombinuj więcej, bo się pogubisz.
Koledzy dali ci kilka rad i wszystkie są na swój sposób dobre. To oznacza, że każdy znalazł swoją drogę.
Te inne sposoby spróbujesz na następny raz.
Tak gromadzi się doświadczenia.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

PiotrusPan
50
Posty: 56
Rejestracja: sobota, 17 lis 2018, 08:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łagodny bimberek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: PiotrusPan »

I nie zraź się po pierwszym razie. Przy jabłkach dość długo lecą przedgony. Wytrwaj jak najdłużej. Destylat nabierze jako takiej ogłady po pewnym czasie. Na początku nie oszałamia, lecz to się zmieni.
Chciałbym iść do nieba ze względu na miejsce, ale wybiorę raczej piekło ze względu na towarzystwo.
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Heh, to mam niezły mętlik w głowie. :P Co człowiek, to opinia.
Zrobię tak, jak sobie umyśliłem, na pelnej kolumnie, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Nastaw jest gotowy, zatrzymał sie na 0 Blg.
Nie klarowałem, tylko zlałem znad osadu i zaraz idzie na rurę na pełną kolumnę. 8-)
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

A takie pytania:
- Co zrobić z buforem przy destylacji nastawu jabłkowego ? Nie mogę go usunąć bo mam na szerokim gardle.
Wystarczy zostawić otwarty przepływ do zbiornika czy trzeba tez z bufora wyjąć wypełnienie czy też wogóle sobie odpuścić ?
- Mam głowicę UFO zintegrowaną z wypełnieniem nad OLM. Termometr w UFO mierzy mi temperaturę nie wiadomo czego, czy mogę użyć termometru gdzieś w połowie między LM a OLM ? Czy wtedy gotowac na pustej rurze nad OLM ?

Plan jest taki, żeby kupić 40-45L tłoczonego soku jabłkowego, zadać Bayanusy bez wody ani cukru (mogę do beczki 65L czy musi być balon i rurka) ?
Jak się zakończy fermentacja dodać 2L spirytusu i odpędzić następująco: Na pełnej kolumnie odebrać przedgon jak na spirytus a potem wyjąć segmenty ze stalą, wypełnienie z bufora i na szybkim odbiorze z minimalnym refluksem odebrać wszystko wraz z pogonami aż do wody.

Odpęd przegotować bez wypełnienia w buforze, tylko 20cm miedzi i 35cm wypełnienia nad OLM odbierając z LM najpierw przedgon a potem gon. Nie wiem jeszcze jak używać termometru w wypełnieniu nad OLM więc okolice przedgonów i pogonów w oddzielne buteleczki. Papugi nie mam.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 12:47 przez wkg_1, łącznie zmieniany 1 raz.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

Po co chcesz dolewać spirytus?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

Może być beczka, ja zawsze tak robię. Spitytusu lepiej dodać niż dosładzać. Ja zawsze robię odpęd na samym katalizatorze + głowica do 99,5-99,8 stopnia w kegu. Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze. Teraz robię drugą destylację na półkowej, ale kiedyś wysypywałem 2/3 sprężynek z kolumny i jechałem, po odebraniu przedgonów, w opcji "pot still" z całkowicie otwartym zaworkiem, do 94 stopni na głowicy.
Pozdrawiam
Darek

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

A jakiej głowicy? Aabratek?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

Tak, na aabratku
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

Przepędziłem dzisiaj 25 litrów soku jabłkowego na pełnej kolumnie.
40 minut stabilizacji, kropelkowy odbiór przedgonów 200 ml i jazda z zaworkiem odkręconym niemal na maksa.
Ciągnąłem do 95 stopni na kegu, proces prowadziłem według wskazań termometru na głowicy od 77 stopni do momentami 90.
Efekt:
Pozyskałem 3,8 litra destylatu o mocy 70%. W smaku dość ostry z wyczuwalną, jabłkową nutą.
Rozcieńczyłem do 50 % i zaciągnąłem potężnego łyka (właściwie kilka :odlot: ). Po kilku sekundach, w ustach pojawia się aromat jabłek, delikatny, a zarazem dominujący nad alkoholem. Wydaje mi się, że miesiąc leżakowania złagodzi ostry smak trunku.
Jak dla mnie bomba, czegoś takiego oczekiwałem a obawy, że pełna kolumna wyczyści dokładnie posmak jabłek, okazały sie płonne.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 19:30 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JasnyPierun »

To wydaje się bardzo łatwe, ale jak to było że zaworek prawie na maxa i prowadziłeś wg termometru na głowicy? Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie? :lol:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka
Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: JasnyPierun »

Nastawiłem właśnie kompoty i za około tydzień chcę puszczać. Też na pełnej kolumnie chciałem przepuścić ale myślałem żeby prowadzić wg termometru na 10 półce, hmm może lepiej by było po stabilizacji i odebraniu przedgonów kropelkowo zjechać mocą do ok 1kW i tak jechać na max otwartym zaworku?
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 mar 2019, 20:01 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

Doody pisze:Jak w buforze masz miedź, to możesz postawić głowicę na buforze.
W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: .Gacek »

kombiii pisze:
JasnyPierun pisze: Jak tam temp rosła zmniejszałeś odbiór czy jak?
Dokładnie. To trochę frustrujące, bo przy cukrówkach korektę robię cztery czy pięć razy a tu praktycznie nie można odejść od kolumny. Ale przecież nasze hobby dla cierpliwych jest, no nie? :lol:
Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem. Wprowadzając rekluks do procesu oczyszczasz w pewnym stopniu destylat z aromatów.
Jeżeli musisz to zaopatrz się w nawet najprostszy regulator, to bardzo ułatwia sprawę ☺
Pozdrawiam Gacek.

niebieski-n2
50
Posty: 97
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: niebieski-n2 »

Podawanie temperatur na głowicy powinno się robić razem z podawaniem mocy grzania (oraz typu głowicy, średnicy rury), na wypadek, gdyby ktoś się chciał wzorować.
Zauważyłem, że grzejąc mocą 1200W, również trzeba po pewnym czasie, dość krótkim, skręcać zaworek na głowicy aabratek, aby nie przekroczyć 92 stopnie na niej.
Natomiast grzejąc mocą 700W, jak temperatura osiągnie 92 stopnie na głowicy to już od dawna leci syf.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Doody »

wkg_1 pisze: W buforze mam stal, miedź w oddzielnym segmencie.
Na otwartym zaworze i bez refluksu to ilość wypełnienia w kolumnie - myślę - powinna mieć mniejsze znaczenie ale obawiam się, że bufor mi namiesza ...
Przy odpędzie nie ma znaczenia bo ani na moment nie przykręcisz zaworka aby refluks mógł wypełnić bufor.
Przy drugiej destylacji powinien pomóc a nie przeszkodzić ale szczerze mówiąc stosowałem bufor tylko do rektyfikacji cukrówek więc nie jestem do końca pewny. Ale wydaje mi się, że koledzy stosują bufor również przy destylacjach smakowych.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: kombiii »

.Gacek pisze: Następnym razem staraj się robić korekty grzaniem a nie zaworkiem.
Chętnie, ale nie mam regulatora mocy. Na razie kolumnę bedę rozbudowywał o moduł obniżonego odbioru OLM, później przyjdzie czas na regulator.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

chilka69
50
Posty: 89
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2018, 18:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: chilka69 »

Witam, sok z jabłek z sokowirówki normalnej? Ja mam tylko wolnoobrotową i z tego co wiem to będę miał gęsty sok, mogę go rozrobić z wodą? Czy taki gęsty?
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 16:18 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: Kamal »

Taki jaki otrzymasz na nastaw, i później destylacja.
K. :)
Obrazek

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Post autor: wkg_1 »

Drożdże pomogą i wolnoobrotowemu Huronowi :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”