nastaw z soków jabłkowych NFC

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: jarek_lech »

W związku z promocją w naszych ulubionych dyskontach zaopatrzyłem się w 36 kartonów 3l-wego soku jabłkowego NFC. I mam pytanie - czy odawać do tego cukru, jeżeli tak, to jakie proporcje na standartowe wiaderko fermentacyjne i jakie drożdże?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Doody »

Sprawdź Blg samego soku. Ja dodawałem 1,5 kg cukru na 10l soku. Najpierw 1 kg na 10l soku a po 3-4 dniach fermentacji na turbo fruitach dodawałem jeszcze 0,5 kg (oczywiście rozpuszczając w odlanym z fermentora soku). Wyszło smacznie i wydajnie ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Pretender »

Polecam glukozę, naprawdę warto.

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: rosjan »

Jak @pretender, :)
Ja dodaję ok 7-8 kg glukozy do 50 l soku, tak, by końcowe BLG było w granicach 21-23. Z fermentacją mi się nie śpieszy i jadę na Bayanusach G-995.
Jeszcze się nie zawiodłem ;)
Pozdrawiam
Jachu

piarx
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 15:43
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: piarx »

Panowie, pomocy!

Przygotowałam przed chwilą mój pierwszy 20 litrowy nastaw (z soku nfc z niejakiego lubianego dyskontu), jednakże przez roztargnienie dodałam około 3g pirosiarczynu potasu bezpośrednio do soku, zamiast po wcześniejszym rozpuszczeniu w wodzie. Co teraz się stanie, czy jest dla mnie jakiś ratunek?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Kamal »

Nic się nie stanie.
K.
Obrazek

lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: piątek, 7 lip 2017, 00:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: lasso »

@piarx kiedy zaczynałem też miałem podobne pytania i problemy do Twoich, ale lepiej pytać, bo pamiętaj, że ni ma głupich pytań :D

Przemo0331
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 01:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystko co świt swój, z ziemi bierze.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południowy wschód PL
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Przemo0331 »

Ostatnio kupiłem 100l słoneczna tłocznia jabłko-gruszka dodałem 8 kg glukozy. Przeleciałem raz na 4 półkach i do gliniaka z akacją, gruszą i wiśnią.
Zaraz po destylacji szału nie ma. Nauczony praktyką poczekam aż się ułoży. Ciekawe co z tego wyjdzie ? Jednak coś mi mówi że owoce biją na głowę soki.

piarx
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 15:43
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: piarx »

@Kamal kamień z serca :)

Panowie, jak się doczytałam pirosiarczyn w za dużych ilościach sprawia, że drożdże nie zaczynają pracować. Tak też niestety najprawdopodobniej stało się i u mnie, w rurce woda stoi bez zmian. Czy powinnam przygotować nowe drożdże? Rozumiem, że w takim przypadku nie muszę przygotowywać nowej pożywki, wystarczy ta, która jest już wymieszana z sokiem, zgadza się?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Kamal »

Lepiej dolać soku aby rozcieńczyć nastaw, i zrobić nową matką drożdżową. ;)
K.
Obrazek

Autor tematu
jarek_lech
30
Posty: 37
Rejestracja: poniedziałek, 26 cze 2017, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: jarek_lech »

Prosiarczan jest konieczny do takiego nastawu?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Pretender »

Przemo0331 pisze:Ostatnio kupiłem 100l słoneczna tłocznia jabłko-gruszka dodałem 8 kg glukozy. Przeleciałem raz na 4 półkach i do gliniaka z akacją, gruszą i wiśnią.
Zaraz po destylacji szału nie ma. Nauczony praktyką poczekam aż się ułoży. Ciekawe co z tego wyjdzie ? Jednak coś mi mówi że owoce biją na głowę soki.
A co ma wyjść? Jabłkowa brendy, a czego oczekiwałeś? Możesz być pewny, że w przypadku jabłek sok to bardzo dobre wyjście. U mnie zaraz po destylacji czuć jabłko. Następnym razem destyluje na 3 półkach, nawet 2. I nie utrzymuj wysokiego procentu.

piarx pisze: @Kamal kamień z serca Obrazek

Panowie, jak się doczytałam pirosiarczyn w za dużych ilościach sprawia, że drożdże nie zaczynają pracować. Tak też niestety najprawdopodobniej stało się i u mnie, w rurce woda stoi bez zmian. Czy powinnam przygotować nowe drożdże? Rozumiem, że w takim przypadku nie muszę przygotowywać nowej pożywki, wystarczy ta, która jest już wymieszana z sokiem, zgadza się?
Otwórz fermentor i sprawdź nosowo, czy fermentacja nie ruszyła. Po raz kolejny - brak bulkania w rurce nie jest oznaką braku fermentacji!

piarx
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 15:43
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: piarx »

Jestem laikiem, dziękuję za info ;) nosowo okazuje się, że niestety zero pracy drożdży.
Kupiłam kolejne drożdże i pożywkę, a także 3 litry soku coby rozcieńczyć dodatkowo nastaw. :) Mam nadzieję, że tym razem jednak ruszy
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Pretender »

Dobrze zamieszaj nastawem.

piarx
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 3 mar 2018, 15:43
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: piarx »

Mieszałam minutę po dodaniu drożdży, później całym wiaderkiem. Po 10 godzinach nic się nie działo - ponownie zamieszane zostało całym wiaderkiem.

A teraz... Panowie! Bulka często i głośno, czyste szaleństwo! :) Radość jak u dziecka :love:
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 mar 2018, 21:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie cytujemy całych postów!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: nastaw z soków jabłkowych NFC

Post autor: Pretender »

Brawo, następnym razem musisz uważać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”