...na wszystkim da się nastawić "zacier".

boxer1981228
650
Posty: 690
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 16:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: boxer1981228 » niedziela, 16 sie 2015, 12:42

Dunder możesz przechowywać dłużej, z rurką fermentacyjną w chłodnym miejscu. Chociaż ja ostatnio trzymałem dunder rumowy w słojach i do tego zakręconych ponad 3 tygodnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 sie 2015, 13:11 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: gr000by » niedziela, 16 sie 2015, 13:02

Mój dunder po zacierze kukurydzianym nie wiem ile już stoi, ale pewnie dobija do 2 lat ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

Seniorpawliq
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 8 lip 2019, 20:56
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Seniorpawliq » środa, 10 lip 2019, 16:54

Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?


cybkryst
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 21:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: cybkryst » piątek, 12 lip 2019, 23:40

Seniorpawliq pisze:Czy do takiego przedsięwzięcia nada się skwasniały miód?

Czyli taki który zczął fermentować?
Ja bym go rozpuścił w zimnej wodzie do 15 blg i fermentował dalej na dzikusach, albo podgrzewając do 80 stopni, ropuścić do 23 blg, zadać drożdze, fermentować, i na rurki, i jeszcze jedno, zrobić miód pitny.

Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1299
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: ramzol » piątek, 19 lip 2019, 08:45

Nie opłaca sie startować na dzikusach miodu. Nic dobrego z tego nie wyjdzie. Bynajmniej u mnie nie wyszło.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


michal278
1250
Posty: 1290
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: michal278 » wtorek, 23 lip 2019, 15:43

Bo do miodu to trzeba mega drożdze bo gęstość duża.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z miodu - brandy miodowe, miodowica

Postautor: Kamal » wtorek, 23 lip 2019, 22:30

Nie muszą być mega, wystarczą dedykowane, a praca napewno będzie im szła przyzwoicie :).
K.
Obrazek


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości