...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
janik
300
Posty: 321
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: janik » czwartek, 4 cze 2015, 17:35

Pięknie kwitnie Czarny Bez a o walorach aromatycznych i zdrowotnych kwiatów i owoców Cz.B.wiele można pisać. Robiłem doskonałą nalewkę i aromatyczne wino które służyło do kupaży z innymi winami np.z winem z Dz.R. wzbogacając aromat wina.

Czy ktoś może robił destylat z kwiatów Cz. Bzu? A jeśli tak to może opisać efekt i czy jest sens użyć
ten surowiec na ten cel. ;)
Jutro zrobię nastaw tak jak na wino a póżniej część przepuszczę na destylat.
Eksperymentalnie dorzucę trochę baldaszków do nastawu zbożowego. :idea:


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

ziemba12345
400
Posty: 430
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: ziemba12345 » czwartek, 4 cze 2015, 19:03

Zrobiłem wino z owoców czarnego bzu. Nie wiem czy o to Ci chodzi bo piszesz o kwiatach. Wino wyszło mocne, słodkie i bardzo ekstraktywne? Nie wiem czy tak to się nazywa. Chodzi o to, że gryzło w gardło bo było mocno skoncentrowane. Ale po 4 latach złagodniało i wyszło naprawdę pyszne. Oddębia właśnie moje beczki dębowe czekające na calvados i koniak. Część wina zaraz po zrobieniu przedestylowałem. Destylat wyszedł bardzo owocowy. Był to zresztą moj pierwszy destylat. Nie stał za długo ale smakował i pachniał baaardzo słodko i owocowo. W tym roku napewno zrobie wino z bzu bo po latach jest pyszne i z beczkę destylatu też zrobię.


Autor tematu
janik
300
Posty: 321
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: janik » czwartek, 4 cze 2015, 20:31

Wino,czy destylat z owoców Cz.Bzu są już sprawdzone,ale mnie chodzi o destylat z kwiatów, albo z dodatkiem kwiatów Cz. Bzu. Jeśli nikt tego nie przerabiał to zrobię jako pierwszy zachęcając innych kol. do przeprowadzenia takiego testu. :idea:

Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: ta_moko » sobota, 6 cze 2015, 08:21

Może wyjsc bardzo delikatny destylat smakowy, o ile uda się delikatne smaki kwiatów wyłapać. Z kwiatów czarnego bzu nie robiłem destylatu, ale robilem z niezbyt udanego wina z mniszka (który jest bardziej wyrazisty). Wyszła dobra, bardzo delikana wódeczka o kwiatowo cytrynowym aromacie. Czarny bez jest chyba za delikatny. Spróbuj zrobic nastaw z minimalną ilością wody i maksymalną kwiatow. Cukru mało i malutkimi partiami. Ile - nie wiem, to eksperyment. Urobku bedzie mało, ale może wyjść coś fajnego. Drożdże winne, ja zastosowałbym tokay. Mozesz potem w części potrzymać same kwiaty i porównać. Miłej zabawy.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: wawaldek11 » sobota, 6 cze 2015, 13:07

Dostałem kiedyś taki destylat od Emiela Regis i powiem, że bardzo aromatyczny był. Jak robiony - należałoby spytać sprawcę tych aromatów ;)
Pozdrawiam,
Waldek


Autor tematu
janik
300
Posty: 321
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: janik » sobota, 6 cze 2015, 22:54

Czyli można uzyskać z kwiatu Cz.B. ciekawe kwiatowe klimaty które przejdą do destylatu. :idea:
Do nastawów typu kwiatowego takie jak mniszek czy Cz. Bez trzeba koniecznie dodać kwasek cytrynowy
,lub sok z cytryny. Zakwaszenie cytryną nastawu skutkuje przejściem tego aromatu do destylatu.
Więc jak ktoś lubi ten aromat to zdecyduje się na dodatek cytryny do nastawu.

Osobiście dodam kwasek,aby skupić się na efekcie organoleptycznym podstawowego surowca.
Póżniej podczas starzenia można zrobić różne kompozycje smakowe z udziałem dodatków owocowych według gustu.
@ ta_moko,zgadzam się,że drożdże Tokay mogą być dobrym wyborem dla tego nastawu tym bardziej,że dają miodowy akcent smakowy.

Ps. Mam nadzieję,że @Emiel Regis podzieli się swoimi wrażeniami ze swojego nastawu z kwiatu Cz.Bzu.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: Emiel Regis » piątek, 12 cze 2015, 21:24

Kwiat czarnego bzu daje bardzo mocne aromaty, nie trzeba kombinować z drożdżami, największa koncentracja jest na początku procesu.

Ps. Te aromaty w początkowej fazie potrafią zdominować wszystkie inne zapachy i smaki.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


protoleviatan
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 6 sie 2015, 10:59
Krótko o sobie: lubię dobrze zjeść i wypić, a najlepsze jest to co zrobimy sami ;)
Ulubiony Alkohol: okowita
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Oława
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: protoleviatan » sobota, 29 sie 2015, 10:30

Teść w tym roku robił syrop z kwiatów cz. bzu, ale z braku czasu pozostawił na 2 dni w cieple i zaczęło fermentować - powstało całkiem mocne i baaaaaardzo aromatyczne wino. Zawsze do syropu dodaje sok z cytryny (całkiem sporo) i połówki cytryn razem ze skórą. Te skórki z cytryn dodały charakterystycznej goryczki, ale nie dominującej. Naprawdę ciekawy efekt i sam zastanawiam się, co byłoby gdyby to przepędzić. Obawiam się tylko, że nie będzie mi dane pobawić się w destylację tego specyfiku, bo teściowi całkiem podchodzi wino z bzu. W przyszłym roku jednak sam postaram się nastawić większą ilość i poeksperymentować. Aromat kwiatów bzu jest naprawdę silny i dlatego myślę, że zachowa się w destylacie.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 738
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: kmarian » wtorek, 24 maja 2016, 20:17

wawaldek11 pisze:Dostałem kiedyś taki destylat od Emiela Regis i powiem, że bardzo aromatyczny był. Jak robiony - należałoby spytać sprawcę tych aromatów ;)
Niebawem znów Czarny Bez zakwitnie. Nie znalazłem żadnego przepisu na nastaw (może "gapcio" jestem i nie widzę).
Kolego Emiel Regis, Jakie dawałeś proporcje do natawu? Czy całe baldachy, czy tylko kwiat oskubać?
Please :help:.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: Emiel Regis » środa, 25 maja 2016, 21:47

Robiłem wino (całe baldachy), resztki szły do destylacji. Kwiaty czarnego bzu dają bardzo aromatyczny destylat. Początkowo jest nawet jak perfumy, trzeba dzielić na małe porcje i łączyć gotowy wyrób wg. gustu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 738
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: kmarian » czwartek, 26 maja 2016, 06:13

Na stronie http://www.greensign.pl/jak-zrobic-wina ... rnego-bzu/ znalazłem przepis na wino.
Pozwoliłem sobie przekopiować.

Wino z kwiatów czarnego bzu. Składniki na baniak 35 l:

75 baldachów kwiatów czarnego bzu
8 cytryn
7 kg cukru + 1,5 kg cukru + 1,5 kg cukru
4 saszetki czarnej herbaty
drożdże winiarskie
pożywka
woda

Spróbuje wg tego przepisu zrobić.


użytkownik usunięty
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: użytkownik usunięty » czwartek, 8 wrz 2016, 21:25

Koledzy polecam odwiedzić sklep zielarski i za ok 2zł zakupić 50g suszonych kwiatów.Taką ilość na 5litròw.Skórka z jednej cytryny i pomarańczy na 10l .Wino wychodzi bdb i aromatyczne wiec destylat też powinien doatać tego charakteru.Niedługo sam spróbuję coś takiego zrobić bo koszt mały.Dla sprostowania-mniszek jest bardzo delikatny w porównaniu z Kwiatem Bzu.


wawaldek11
2000
Posty: 2136
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Zagadka fotograficzna - zgadnij co przedstawia fotografia?

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 22 maja 2018, 17:54

Jakie proporcje zastosujesz? U mnie później zaczyna kwitnąć, to może zdążę?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1487
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Zagadka fotograficzna - zgadnij co przedstawia fotografia?

Postautor: masterpaw2 » wtorek, 22 maja 2018, 18:43

@wawa, też się do takowego przymierzam, więc szukałem tu i ówdzie........, i znalazłem u malinowego
https://youtu.be/Hjc6IAYEsLY
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

Doody
1850
Posty: 1877
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Zagadka fotograficzna - zgadnij co przedstawia fotografia?

Postautor: Doody » wtorek, 22 maja 2018, 20:19

Fajna próba. Nalewkę i wino już mam za sobą. Destylatu jeszcze nie próbowałem. Powodzenia ;)
Pozdrawiam
Darek

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: radius » środa, 23 maja 2018, 15:52

Kurcze, ten post miał być przed postem Wawaldka, ale "wskoczył" na koniec tematu.
Popełniłem nastaw z kwiatów czarnego bzu. Oczywiście na destylat. Jestem bardzo ciekawy smaku gotowego produktu, gdyż nastaw już w fazie fermentacji, rozsiewa nieziemski zapach w pomieszczeniu gdzie stoi fermentator :ok:
Odpowiadam więc;
Proporcje podobne jak z linku Masterpawa z przepisem na wino z kwiatów dzikiego bzu.
Pełny pojemnik 30 litrowy baldachów czarnego bzu, zalałem 10 litrami wrzątku. Po godzinie ostudziłem napar i odcedziłem płyn wyciskając baldachy. Do tego poszło 3 kilogramy cukru, 10 gramów kwasku cytrynowego i 50 gramów drożdży T48 Pure.
W sumie mam 12 litrów nastawu, który od wczoraj pięknie pracuje i jeszcze piękniej pachnie :klaszcze:
Destylację przeprowadzę tak, jak zacieru na whisky lub śliwowicę. Jednokrotna destylacja z lekkim refluksem.
Efekty opiszę już niedługo :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1487
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: masterpaw2 » środa, 23 maja 2018, 17:44

Radius, bardzo się przykładałeś do oddzielania kwiatów od części zielonych, bo przy robieniu nalewki już mnie szlak trafiał, a co dopiero przy większej ilości na nastaw (minimum to 25l, bo inaczej keg mnie śmiechem zabije). Wczoraj znalazłem piękne poletko bzu, jutro zbiory i do roboty.
Ps. Masterpawia brzmiałoby lepiej ;)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: radius » środa, 23 maja 2018, 19:28

OK, Masterpawiu drugi :D
Przy robieniu rosolisu przykładałem się do oddzielenia dość dokładnie kwiatostanówn od zielonych gałązek, przy nastawie na destylat odcinałem tylko co grubsze.
Fakt, że robiąc nalewkę trzeba się trochę natrudzić, ale robota warta jest końcowego efektu :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1487
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: masterpaw2 » środa, 23 maja 2018, 19:40

No toś mnie Radiusie drogi :D
wyzbył skubania trwogi :ok:
Bom narobion rosolisem,
chciał odpuścić z nastaw'isem
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

masterpaw2
1450
Posty: 1487
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Nastaw z kwiatu Czarnego Bzu

Postautor: masterpaw2 » piątek, 25 maja 2018, 21:47

........, ale nie odpuścił :punk:
Wczoraj były zbiory, i było też skubanie :twisted:
Docelowo nastaw zaplanowałem na 35l.
Masy kwiatowej po obróbce i lekko ubitej, uzyskałem 30l, zalałem to 20l wrzątku. Pozostawiłem zalane na kilkanaście godzin, dziś przecedziłem, odcisnąłem z grubsza kwiatki i potraktowałem je ponownie 3l wrzątku, tym razem na kilkanaście minut uzyskując jeszcze całkiem aromatyczny płyn.
Inwertowałem 8kg cukru w 7l wody z dodatkiem 40g kwasku cytrynowego. Do uzyskanego wywaru dodałem około 3/4 inwertu (pozostała część słodyczy po dwóch trzech dniach, co by drożdżaków nie przemęczyć), uwodnione bayanusy i pożywkę. Nastaw tak jak pisał radius, pachnie genialnie, mam nadzieję, że i destylacik wyjdzie ciekawy.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość