Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Truski21
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 08:35
Załączniki
Nastaw z kompotu

Postautor: Truski21 » wtorek, 27 paź 2020, 09:00

Hej wszystkim jestem Aśka i pierwszy raz tutaj i mam mnóstwo pytań dostałam sprzęt 50l i 250 słoików owoców wszelakich i jest mały problem, bo nie wiem jak zrobić zaczyn, ile gotować itp. czy jest możliwość instrukcji z waszej strony? Beczkę 200l zamówiłam serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 14:36 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


Rabat 5%
Alembik Miedz. Rotating Column 5 litrów (1463)
Cena: 1,099.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 27 paź 2020, 18:09

Rozrobić z wodą do 21blg zapodać drożdże do owoców i nastaw gotowy :D
Trzymać w temperaturze + - 20st.C
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1069
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: defacto » wtorek, 27 paź 2020, 18:34

Kompoty wodą rozrabiać jeszcze?
Asiu, kompoty do beczki z rozbeltanymi owocami. Dosłodzić odpowiednio wg.@Bagiennego, napowietrzyć, drożdże winiarskie uwodnić i voilä. Kup cukromierz i sprawdzaj nim poziom cukru. Gdy dojdzie do 0Blg, można grzać. W razie problemów, pytaj :ok:
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 27 paź 2020, 18:36

defacto pisze:Kompoty wodą rozrabiać jeszcze?

Ano rozrobić bo kompoty słodkie są zazwyczaj ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1069
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: defacto » wtorek, 27 paź 2020, 18:43

:ok: Jedni dosmaczają kompoty tak inni zaś inaczej. Racja.
Więc cukromierz musowo zakupić Ci trzeba. Zmierz poziom cukru w kompotach i w razie konieczności, doslodzisz, rozcięczysz wodą etc. Poziom cukru w gotowym nastawie ∼21Blg
Z kompotów to zacne rzeczy wychodzą :D
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


wstolar
10
Posty: 16
Rejestracja: środa, 28 lis 2018, 05:38
Krótko o sobie: Doświadczenie w nalewkach.
Ulubiony Alkohol: Nalewki.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: wstolar » poniedziałek, 16 lis 2020, 22:52

Podczepię się pod temat. Zrobiłem raz z kompotów nastaw, trochę mieszany, głównie winogrono i śliwka. Dałem 5 litrów wkładu do pojemnika 15 l,.dodałem wody do 9 l z 1 kg cukru, drożdże szlacheckie do owocówek. Wszystko zaczęło się pienić, wyszło przez rurkę, nie pomógł espumisan ani mieszanie, przeniosłem do większej butli. Na starcie było 10 blg. Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?

Awatar użytkownika

defacto
1050
Posty: 1069
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: defacto » wtorek, 17 lis 2020, 08:46

wstolar pisze:Z innych postów wynika, często takie nastawy mają wstępnie zaniżone blg, ale nie rozumiem, dlaczego tak się pieni?
Serwus
Im niższe Blg na starcie, tym lżej dla drożdży. Gdy podczas fermentacji poziom cukru szybko spada, oznacza dobrą kondycję nastawu i że należy go uzupełnić. Obecność piany podczas fermentacji to moim zdaniem normalny objaw a jeszcze przy kompotach to żadna anomalia. Poza tym karmienie drożdży ratami, jest korzystniejsze niż zadanie całości cukru na starcie.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:

Awatar użytkownika

spawacz
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 18:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: spawacz » wtorek, 17 lis 2020, 08:50

Kompoty ślkowe tak mają są wyraźnie "gęste" I jak masz naprawdę burzliwą fermentacje robi się piana jak ubite białko jajka.
....."praca spawacza mnie przeistacza"..... :odlot: www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1146
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z kompotu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 17 lis 2020, 16:41

@wstolar A czy przypadkiem ta piana nie ma takich wielkich bąbli ?
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość