@BartekBartek1
ad1 - jest to jak najbardziej wskazane
ad2 - nie prawda
ad3 - nie prawda
ad3 - i tak i nie.Przy nastawach na drożdżach turbo rurka jest zbędna. przy nastawach długo fermentujących jest raczej zalecana, a już przy winach jest niezbędna.
Uzasadnienia to już musisz poszukać sam, może zmusi to Ciebie trochę do pracy.
Ciągle zadajesz pytania na które bardzo łatwo znaleźć odpowiedź na forum, ewentualnie skorzystać z pomocy wujka Google.
Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. Dzisiaj pierwszy nastaw poszedł na pot-stilla (druga porcja jeszcze kapie) . Destylat po lekkim rozcieńczeniu i naturalnym zaprawieniu jest nieziemski. Dziękuję wszystkim za pomoc. Drugi nastaw ma 3*Blg. Dodam, że jest na drożdżach Fermivin. Jak długo (w temp. 20*C) będzie dochodził do -4*? Tak ok. 2 tygodni? Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.
-
Autor tematu - Posty: 499
- Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Nastaw z jabłek i trochę dżemów truskawkowych.
Witam. To tak zwana szarlotka. Przepis wziąłem z serialu Bimbrownicy (odcinek 4, sezon 1). Polega na dodaniu soku jabłkowego. Do tego podsuszone jabłka. Naprawdę polecam.
Edit:
Oddzieliłem 900ml przedgonu i 9l gonu, pogonu nie zbierałem. Po znaniu całego destylatu i rozcieńczeniu go sokiem otrzymałem 10l 46% trunku.
Pozdrawiam Bartek
Edit:
Oddzieliłem 900ml przedgonu i 9l gonu, pogonu nie zbierałem. Po znaniu całego destylatu i rozcieńczeniu go sokiem otrzymałem 10l 46% trunku.
Pozdrawiam Bartek
Pędzić, pić, zalegalizować.