Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Mam szybkowar 12l do ktorego wlałem <> 8l. Cały nastaw to <> 16l, dzisiaj będę gonił drugą część.

Fermentowałem 10l soku z kartonu + zmielone sokowirówką 10kg jabłek.
Ze zmielonych jabłek do fermentacji dałem wszystko - sok jak i "suche" wytłoki.
Jabłka mieliłem jak leci w całości - z gniazdami nasiennymi, skórkami, ogonkami etc
Dodałem 1kg glukozy.

Po zakończeniu fermentacji wybrałem pulpę do miski, odcisnąłem przez płótno jak się dało.
Destylowałem rzadkie. Trochę pulpy oczywiście się przedostało.

Grzeję płytką, która ma chyba 1200-1500W nie jest opisana niestety. Spróbuje dzisiaj zmierzyć
opór, może da się policzyć moc. Regulatorem moc ustaliłem na 50%. To jest moc wystarczająca
do prowadzenia rektyfikacji i destylacji na mojej kolumnie. Rura jest ocieplona, szybkowar owijam
kocem gaśniczym a'la stary samuraj ;)

Rurę mam miedzianą, więc katalizator w cenie :)

Kupię kolejne 10kg jabłek, przefermentuje bez soku z kartonu i spróbuje przedestylować pulpę
bez mieszania i bez rozcieńczania. Sterując oszczędnie mocą powinno się tak udać - tak w końcu
robię "gęstowane jabłka" i nigdy się nie przypalają... Mam nadzieję, ze przedostanie się więcej
aromatów...

Ps. Ważny drobiazg - dlaczego szybkowar a nie stalowy gar? Ano dlatego, że szybkowar zrobiony jest
z aluminium a ten materiał o wiele równiej rozprowadza ciepło niż stal. Nie bez powodu w dnach garnków
stalowych zazwyczaj jest aluminiowa wkładka :) Od lat robię powidła i inne smażone owoce w szybkowarze
właśnie - nigdy nic się nie przypaliło, a w stalowych garnkach z niby super-hiper grubym dnem zdarza się...
Oczywiście najlepiej byłoby mieć mieszadło, do szybkowara też da się dołożyć ;)

PWL
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lip 2019, 10:27 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
promocja

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Druga porcja przepędzona. Mam 2l smacznego calvadosa 40% plus trzy buteleczki z przedgonami -
wietrzą się...
Zamówiłem dwa rodzaje opalanego dębu - rozleje po 0.5l i wrzucę po kawałeczku...

Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.

Jeśli calvados po prostej destylacji ma łagodny smak, nie ma żadnych piekących frakcji,
to spirytus z niego powinien być bardzo dobry. Chyba :)
Za mało mam teraz materiału, żeby testować, może na jesieni...

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pablito »

Jeśli mieszkasz w miarę rozsądnej odległości od Wilgi, to możesz skorzystać:
https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... AyI6l.html
Możesz przetestować i podzielić się wrażeniami spirolu z jabłek
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Daleko, no i jak to do bagażnika wsadzić ;)

Kupię ze 20kg jabłek, tym razem spróbuje destylować pulpę i zrobię później spirytus z małej porcji...
Sezon jabłkowy nieubłaganie się zbliża :) Trzeba być przygotowanym :)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: .Gacek »

PierwszyWolnyLogin pisze: Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.
Wymienilem sie tydzień temu z kolegą na taki spirytus. Celowo nie był rektyfikowany, aby było czuć jabłko. Mogę Ci wysłać setkę do spróbowania. Ale nie wiem jak on się ma do spirytusu ziemniaczanego.
Pozdrawiam Gacek.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Jak dokładnie kolega robił ten spirytus z jabłek?

Piłeś wódkę z mąki ziemniaczanej?

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: .Gacek »

Mój kolega robił destylat na 1,5 metrowym CM-ie z dwoma odstojnikami na Carel Easy (78,3*C histereza 0,1*C). Wypełnienie zmywak. Gotowanie drugi raz na 30%. Jak twierdzi to mu wystarcza.
Wódki ziemniaczanej rzemieślniczej nie piłem.
Pozdrawiam Gacek.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Dostałem palone wiórka dębowe - do jednej flaszki wrzuciłem średnie, do drugiej ciemne.
Flaszkę kontrolną zostawiłem czystą :) Niech się dzieją czary ;)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Czy ktoś z Was stwierdził może znikanie aromatu jabłkowego w destylacie wraz z upływem czasu?
Stoi raptem 8 dni, a po kontrolnym ;) odkręceniu butelki wydaje mi się, że nie czuje aromatu jabłka :(
Został smak/zapach typowego, przyzwoitego bimbru... Tracę węch czy co?

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Góral bagienny »

Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

W temacie zanikających aromatów (hli, hlip :()

Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Podobały mi się te początkowe aromaty w destylacie, chciałbym je przywrócić :)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

PierwszyWolnyLogin pisze:Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Nie tylko suszone jabłka czy skórki. Zalewałem też całe jabłka.
Oto jak to zrobić:
owoc w butelce.jpg
Zalewając w ten sposób owoce zrobisz świetny macerat (tylko że na bazie Calvadosu, a nie spirytu).
Co do oryginalnych aromatów owoców w otrzymanym destylacie.
Zapomnij o aromacie jabłek, czy jakimkolwiek innym (w zależności od użytych owoców). To z czego jest zrobiony destylat rozpozna tylko doświadczony destyler. Nawet w ciemno. Każdy destylat ma swoisty aromat charakterystyczny dla użytego surowca. I różni się bardzo od aromatu typowej nalewki czy nawet kompotu... :D
Cavados Massenez Vieux La pomme.jpg
P.S. Trunek jest moją własnością... :D
Massenez Vieux La pomme Calvados 40%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lip 2019, 08:19 przez lesgo58, łącznie zmieniany 7 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Zalałem calvadosem, tym co woń utracił suszone skórki jabłek, potem dodałem jeszcze
trochę suszonych jabłek a na końcu dolałem zadębionego calvadosa...

Powiem, że podoba mi się efekt :) Jest bimberek, ale słodycz, która przeszła z jabłek,
smak i aromaty bardzo poprawiły całość... :)

Coś mi się wydaje, że będę przepędzał różne owoce i potem macerował z dębem lub bez...

Mam w okolicy kilka jabłoni typu "psiury" - smaczne te jabłka pewnie nie będą za to napewno
sporo aromatów będą miały. Przypilnuje w tym roku wszystkich ;)

PWL
Ostatnio zmieniony środa, 24 lip 2019, 17:49 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Góral bagienny pisze:Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o
Hmm, no teraz to pojechałes po calosci :D to uważasz, że po co trzyma się je latami w beczkach? Żeby smakowały jak zwykły bimber? Jabłka rzeczywiście tracą szybko sporo aromatu ale po czasie wszystko wraca do normy. Śliwki z czasem tylko nabierają coraz więcej. A czarny bez albo porzeczka po czasie pachna tak, jakbyś pił świeżo wyciskany sok. Ale jak kolega PWL robi pierwsze próby po 8 dniach :shock: to czego się spodziewac :D
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Góral bagienny »

Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Góral bagienny pisze:Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)
No proszę Cię, ja nie z tych co się odgryzają za jakieś pierdoly :D
Jabłka są poprostu mało aromatyczne. Ale u mnie je cały czas czuć. Jeszcze 15 lat i dojdę do tych 20 o których mówisz to dam znać ;) Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. Ale spróbuj sobie śliwki, porzeczki czy czarnego bzu jak pięknie pachną po kilku latach.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 wrz 2019, 06:51 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 2 razy.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

ziemba12345 pisze:................. Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. .....................
Upoluj aromatyczną odmianę - np. Gewürztraminer - to i destylat winogronowy będzie Ci pachniał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”