Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy

Post autor: ziemba12345 »

Ostatnoi dużo czytałem na temat destylatów owocowych, ze względu na ten mój słodki destylat jabłkowy, i wszędzie piszą, że dodatek 1kg cukru na 10kg owoców jest dopuszczalny i nie robi widocznej różnicy w smaku i zapachu. Ja sam tak robię i nie narzekam. Myślę, że jest to optymalny wybór między jakością a wydajnością. Najwięcej info znalazłem o śliwowicy, ale i o calvadosie troche poczytałem. Ogólnie, wszystkie ważne informacje zamieszczone są na forum. Podczas fermentacji jak najczęściej zatapiać czape. Przynajmniej 2 razy dziennie. Jabłka nalezy rozdrobnić, bo najwięcej aromatu daje skórka a nie środek. Im dłuższa i wolniejsza fermantacja, tym bardziej aromatyczny powinien wyjść trunek. Optymalna tem. fermentacji to 15-18C. Najlepie, żeby nastaw postał po skończeniu pracy jeszcze kilka miesięcy. Wpływa to podobno na aromat. Pisał o tym wszystkim chyba Emiel. Podczas destylacji powinno odbierać się destylat max o mocy 75%. Jak leci mocniejszy, to znaczy że za bardzo go oczyszczamy z aromatów. To tak w skrócie co sobie wyczytałem :D Ale w temacie śliwowica i calvados to wszystko jest opisane.
Nie chcę zapeszać, ale calvados który zlałem właśnie do beczek będzie chyba moim najlepszym trunkiem. Robiłem go tak jak Emiel mi radził, czyli jak cydr. I myślę, że to jest to :ok: Dobrzę, że dużo go wyszło :D
koncentraty wina

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: scrabie »

Czy to oznacza, że w moim cm powinienem zakręcić spiralę, która jest na szczycie kolumny? Bo Kiedy ją odkręcam leci powyżej 90 %. Czy wtedy uzyskam lepszy aromat?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Niestety na kolumnach sie nie znam bo mam ps. Po mojemu wystarczy odkrecić zaworek odbioru na max. i może wyjąc wypełnienie. Ale niech ktoś mądrzejszy się wypowie jak to zrobić bo wiele osób na forum pędzi tu owocówki na abratkach itp.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

scrabie pisze:Czy to oznacza, że w moim cm powinienem zakręcić spiralę, która jest na szczycie kolumny? Bo Kiedy ją odkręcam leci powyżej 90 %. Czy wtedy uzyskam lepszy aromat?
Czy lepszy to rzecz względna i rzecz gustu. Teoretycznie możesz tak zrobić. Wtedy kolumna zamienia Ci się w coś a'la pot-still. Przedgony do momentu do którego będzie ci pasować odbierz na uruchomionym deflegmatorze, a gon właściwy na "odciętym". Zrób próbę i porównaj. Później wybór będzie należeć tylko do Ciebie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: markus383 »

Liczyliście kiedyś wydajność podczas procesu? Nie wiem, ale na szybko policzyłem, że z 20L soku jabłkowego(10g cukru/100ml) i 1 kg cukru mogę otrzymać ok. 1,44L 50% urobku po jednym pędzeniu. Mam obawy przed dodaniem kolejnego kilograma cukru.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

Więc nie dodawaj. Na pewno będzie lepszy produkt. Ma być jakoś czy jakość?

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: markus383 »

Najlepiej jakby była jakość ;) jednak chciałbym też trochę wydajności, żebym nie musiał co tydzień rozkładać sprzętu i kupować soku(tłoczonego).

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

To zrób tak jak ja. Kup tone jabłek, oddaj do wyciśnięcia i fermentuj powstały sok. Wyjdzie Ci z tego ze 400l soku więc już bedzie co gotowac :D
Pozatym, owocówki mają to do siebie, że muszą dojrzeć. Picie ich po tygodniu od destylacji to nieporozumienie.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

Mało coś tego soku, powinno być lepiej. Może to wina gatunku jabłek?
A tak z ciekawości, ile kosztuje tłoczenie?
Ja robię we własnym zakresie tzn jabłka w maszynę elektryczną z biowinu, później pekto i po kilku dniach na prasę.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Pretender, tak ogólnie napisałem bo nie pamiętam ile wychodzi tego soku. Coś mi się kojarzy 2,5kg»1l Ale nie jestem pewny. Ja kupuje jabłka odrazu z opcją wyciśnięcia. Cena zależy od okresu i ilości jabłek danego roku i wacha się w granicach 1,5-2zł za litr. Przy większych ilościach 500l+ zawsze dostaje ze 20-40l w gratisie. Dzisiaj zamawiam jutro mam gotowe. Tylko swoje pojemniki musze zastawić. I możesz sobie wybrać czy jabłka kwaśe, słodkie czy mieszane. Ja biorę większość słodkich.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

To powiem Ci, że drogo wychodzi taki sposób pozyskania soku. Nie wiem jakie w tym roku beda ceny, z zeszłego nie pamiętam, ale dwa lata temu płaciłem 16gr za przemysłówkę. Wydajność nieco poniżej 60%. Do tego własna praca. Ale cenowo dużo korzystniej. Ostatnio wyciskałem na małej prasie 10l, w tym roku będzie wreszcie swoja, 30l.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

No dobra, tylko powiedz ile dni byś wyciskał tą tone jabłek? Ja niestety jestem ograniczony czasowo i nie moge pozwolić sobie siedzieć od rana do nocy i jabłka wyciskać.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

Nie było tak długo. Z tego co pamiętam, to 700kg jabłek na papkę przerobiliśmy w 2 godziny. A wyciskanie to dwa dni po pracy. Także nie tak źle.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Chciałbym to zobaczyć jak z tony jabłek wyciskasz sok w dwa dni :D
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

W niecałe dwa dni :-) w dwa popołudnia. Z tym, że to było 700kg, do tony brakuje 300kg.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

I nie sam :D
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

No nie, dwie osoby, rzekłbym persony :-)
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Lis098 »

No i nadszedł czas na kolejny etap produkcji jabłecznika :D
130l soczku z jabłek, blg samego soku to 11 :D
Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Odgrzeję trochę temat...

Nastawiłem cydr na calvados:
- 10l soku 100% z Biedry,
- zmiksowane 10kg dobrych, (chyba) polskich jabłek - nie znam rasy, ale nie sztuczne z importu,
zielono - zółto - czerwone, soczyste, chrupiące, takie typowe polskie jabłka. Cena 1.19 w pobliskim
polskim markecie (są jeszcze takie ;)), Przepuściłem przez sokowirówkę i sok oraz wytłoki dałem
do fermentacji,
- 1kg glukozy,
- drożdże do cydru.

Destylowałem na potstilu, ale rura była zasypana sprężynkami - średnica rury 40mm, długość
zasypu 120cm więc urobek był z pewnością częściowo oczyszczony, nie ja na puste rurze.
Grzałem z umiarkowaną mocą, kapało na okolo 400-500ml/h.
Początkowo odebrałem 3x po 50ml z setki, żeby wyczuć ew. różnice. Były - czuć było różne
zapachy przedgonu. Nie tak nieprzyjemne jak przy rektyfikacji, ale podobne.
Potem odbierałem już serce sprawdzając stężenie i niuchając zapachy aż do około 30%,
resztkę do <> 20% zebrałem osobno do oczyszczenia na spirytus...

W efekcie "serce" ma około 40% (skorygowałem niewielką ilością wody), wyczuwalny zapach jabłek -
nie jak szampon "zielone jabłuszko" ale jednoznaczny i co najlepsze smak gotowy do picia :)
Jak na razie wydaje mi się, że nie wymaga drugiej destylacji... Pewnie wypełnienie ze sprężynek...


Początkowo moim zamiarem było dzielenie od pewnego momentu serca w małe flaszki żeby
odłożyć te nieprzyjemnie pachnące z końca i tak robiłem - zbierałem setkę, niuchałem, smakowałem
robiłem "hmm" i siup do butelki z sercem :) Po prostu pojawiało się coraz więcej aromatów,
które w żaden sposób nie było nieprzyjemne, wprost przeciwnie. Podobnie smak - coraz bardziej
było czuć wodę, ale nie zanieczyszczoną czymś tylko po prostu coraz słabszy alkohol...
Bardzo przyjemne zaskoczenie...

Reasumując - jak na razie najciekawszy efekt destylacji, niech sobie postoi, można ew. drugi raz
puścić za jakiś czas, albo i nie...

Chyba muszę pomyśleć o większym zbiorniki z grubym dnem i mieszadłem, żeby całą pulpę mieszać.

PWL

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

Fajny opis ale podaj dla potomnych więcej szczegółów. Jaki kocioł i grzanie? Co destylowałeś - pulpę czy sok? Jak sok to jak oddzieliłeś od pulpy? Czy używałeś katalizatora miedzianego? Co, choć w przybliżeniu, znaczy "umiarkowana moc" ?
Jak jest dobre po pierwszym razie to ja bym nie destylował drugi raz. Jeżeli zostały Ci jeszcze flaszeczki z przedgonem to ich nie przerabiaj tylko potrzymaj z tydzień czy dwa z gazą zamiast nakrętki i dopiero po tym czasie zadecyduj czy dodać do serca.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Mam szybkowar 12l do ktorego wlałem <> 8l. Cały nastaw to <> 16l, dzisiaj będę gonił drugą część.

Fermentowałem 10l soku z kartonu + zmielone sokowirówką 10kg jabłek.
Ze zmielonych jabłek do fermentacji dałem wszystko - sok jak i "suche" wytłoki.
Jabłka mieliłem jak leci w całości - z gniazdami nasiennymi, skórkami, ogonkami etc
Dodałem 1kg glukozy.

Po zakończeniu fermentacji wybrałem pulpę do miski, odcisnąłem przez płótno jak się dało.
Destylowałem rzadkie. Trochę pulpy oczywiście się przedostało.

Grzeję płytką, która ma chyba 1200-1500W nie jest opisana niestety. Spróbuje dzisiaj zmierzyć
opór, może da się policzyć moc. Regulatorem moc ustaliłem na 50%. To jest moc wystarczająca
do prowadzenia rektyfikacji i destylacji na mojej kolumnie. Rura jest ocieplona, szybkowar owijam
kocem gaśniczym a'la stary samuraj ;)

Rurę mam miedzianą, więc katalizator w cenie :)

Kupię kolejne 10kg jabłek, przefermentuje bez soku z kartonu i spróbuje przedestylować pulpę
bez mieszania i bez rozcieńczania. Sterując oszczędnie mocą powinno się tak udać - tak w końcu
robię "gęstowane jabłka" i nigdy się nie przypalają... Mam nadzieję, ze przedostanie się więcej
aromatów...

Ps. Ważny drobiazg - dlaczego szybkowar a nie stalowy gar? Ano dlatego, że szybkowar zrobiony jest
z aluminium a ten materiał o wiele równiej rozprowadza ciepło niż stal. Nie bez powodu w dnach garnków
stalowych zazwyczaj jest aluminiowa wkładka :) Od lat robię powidła i inne smażone owoce w szybkowarze
właśnie - nigdy nic się nie przypaliło, a w stalowych garnkach z niby super-hiper grubym dnem zdarza się...
Oczywiście najlepiej byłoby mieć mieszadło, do szybkowara też da się dołożyć ;)

PWL
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 lip 2019, 10:27 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 3 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Druga porcja przepędzona. Mam 2l smacznego calvadosa 40% plus trzy buteleczki z przedgonami -
wietrzą się...
Zamówiłem dwa rodzaje opalanego dębu - rozleje po 0.5l i wrzucę po kawałeczku...

Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.

Jeśli calvados po prostej destylacji ma łagodny smak, nie ma żadnych piekących frakcji,
to spirytus z niego powinien być bardzo dobry. Chyba :)
Za mało mam teraz materiału, żeby testować, może na jesieni...

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

Pablito
200
Posty: 222
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Błędów
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pablito »

Jeśli mieszkasz w miarę rozsądnej odległości od Wilgi, to możesz skorzystać:
https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... AyI6l.html
Możesz przetestować i podzielić się wrażeniami spirolu z jabłek
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Daleko, no i jak to do bagażnika wsadzić ;)

Kupię ze 20kg jabłek, tym razem spróbuje destylować pulpę i zrobię później spirytus z małej porcji...
Sezon jabłkowy nieubłaganie się zbliża :) Trzeba być przygotowanym :)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: .Gacek »

PierwszyWolnyLogin pisze: Czy ktoś z Was destylował może nastaw z jabłek na czysty spirytus?
Ciekaw jestem efektu, szczególnie porównując ze spirytusem z ziemniaków.
Wymienilem sie tydzień temu z kolegą na taki spirytus. Celowo nie był rektyfikowany, aby było czuć jabłko. Mogę Ci wysłać setkę do spróbowania. Ale nie wiem jak on się ma do spirytusu ziemniaczanego.
Pozdrawiam Gacek.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Jak dokładnie kolega robił ten spirytus z jabłek?

Piłeś wódkę z mąki ziemniaczanej?

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: .Gacek »

Mój kolega robił destylat na 1,5 metrowym CM-ie z dwoma odstojnikami na Carel Easy (78,3*C histereza 0,1*C). Wypełnienie zmywak. Gotowanie drugi raz na 30%. Jak twierdzi to mu wystarcza.
Wódki ziemniaczanej rzemieślniczej nie piłem.
Pozdrawiam Gacek.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Dostałem palone wiórka dębowe - do jednej flaszki wrzuciłem średnie, do drugiej ciemne.
Flaszkę kontrolną zostawiłem czystą :) Niech się dzieją czary ;)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Czy ktoś z Was stwierdził może znikanie aromatu jabłkowego w destylacie wraz z upływem czasu?
Stoi raptem 8 dni, a po kontrolnym ;) odkręceniu butelki wydaje mi się, że nie czuje aromatu jabłka :(
Został smak/zapach typowego, przyzwoitego bimbru... Tracę węch czy co?

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Góral bagienny »

Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

W temacie zanikających aromatów (hli, hlip :()

Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Podobały mi się te początkowe aromaty w destylacie, chciałbym je przywrócić :)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

PierwszyWolnyLogin pisze:Czy próbowaliście zalać calvadosem suszone jabłka, albo cienko zebrane skórki?
Nie tylko suszone jabłka czy skórki. Zalewałem też całe jabłka.
Oto jak to zrobić:
owoc w butelce.jpg
Zalewając w ten sposób owoce zrobisz świetny macerat (tylko że na bazie Calvadosu, a nie spirytu).
Co do oryginalnych aromatów owoców w otrzymanym destylacie.
Zapomnij o aromacie jabłek, czy jakimkolwiek innym (w zależności od użytych owoców). To z czego jest zrobiony destylat rozpozna tylko doświadczony destyler. Nawet w ciemno. Każdy destylat ma swoisty aromat charakterystyczny dla użytego surowca. I różni się bardzo od aromatu typowej nalewki czy nawet kompotu... :D
Cavados Massenez Vieux La pomme.jpg
P.S. Trunek jest moją własnością... :D
Massenez Vieux La pomme Calvados 40%
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lip 2019, 08:19 przez lesgo58, łącznie zmieniany 7 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Zalałem calvadosem, tym co woń utracił suszone skórki jabłek, potem dodałem jeszcze
trochę suszonych jabłek a na końcu dolałem zadębionego calvadosa...

Powiem, że podoba mi się efekt :) Jest bimberek, ale słodycz, która przeszła z jabłek,
smak i aromaty bardzo poprawiły całość... :)

Coś mi się wydaje, że będę przepędzał różne owoce i potem macerował z dębem lub bez...

Mam w okolicy kilka jabłoni typu "psiury" - smaczne te jabłka pewnie nie będą za to napewno
sporo aromatów będą miały. Przypilnuje w tym roku wszystkich ;)

PWL
Ostatnio zmieniony środa, 24 lip 2019, 17:49 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 2 razy.
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Góral bagienny pisze:Wszystkie owocówki tracą smak i zapach z biegiem czasu ale u Ciebie to coś za szybko :o
Hmm, no teraz to pojechałes po calosci :D to uważasz, że po co trzyma się je latami w beczkach? Żeby smakowały jak zwykły bimber? Jabłka rzeczywiście tracą szybko sporo aromatu ale po czasie wszystko wraca do normy. Śliwki z czasem tylko nabierają coraz więcej. A czarny bez albo porzeczka po czasie pachna tak, jakbyś pił świeżo wyciskany sok. Ale jak kolega PWL robi pierwsze próby po 8 dniach :shock: to czego się spodziewac :D
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Góral bagienny »

Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Góral bagienny pisze:Odgryzłeś się za koniak z winogron :D
Widzisz kolego miałem przyjemność pić calvados 20 letni leżakowany w beczce i choćbym nie wiem jak się starał to aromatu ani smaku jabłek nie doszukałem się w nim ;)
No proszę Cię, ja nie z tych co się odgryzają za jakieś pierdoly :D
Jabłka są poprostu mało aromatyczne. Ale u mnie je cały czas czuć. Jeszcze 15 lat i dojdę do tych 20 o których mówisz to dam znać ;) Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. Ale spróbuj sobie śliwki, porzeczki czy czarnego bzu jak pięknie pachną po kilku latach.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 wrz 2019, 06:51 przez ziemba12345, łącznie zmieniany 2 razy.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

ziemba12345 pisze:................. Tak samo jak winogron który wogole nie pachnie. .....................
Upoluj aromatyczną odmianę - np. Gewürztraminer - to i destylat winogronowy będzie Ci pachniał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”