Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » piątek, 14 lut 2020, 09:58

Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Jako, że glukoza jest mniej wydajna, dałem 7 kg, zmierzone Blg 22, temperatura wyjściowa 25 stopni a drożdże Aclotec Turbo Yeast Pure.
Pojemnik stoi w chłodnym miejscu (16 stopni), więc za radą kolegów, zaopatrzyłem się w grzałkę akwariową z termostatem:
GRZALKA-Z-TERMOSTATEM-25W-DO-AKWARIUM-10-40L.jpg

Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.
O 16:00 w poniedziałek nastąpił start. Zaczęło bulgotać po 2 godzinach, zrobiła się pianka i rozszedł się, jak nigdy dotąd, przyjemny, cukierkowy zapach. :ok: W czwartek, o godzinie 16:00, było już po wszystkim, zmierzone Blg - 2.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

prolog1975
300
Posty: 312
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: prolog1975 » piątek, 14 lut 2020, 11:36

-2 to po wszystkim na alcotecach?

Awatar użytkownika

psotamt
650
Posty: 685
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: psotamt » piątek, 14 lut 2020, 11:44

Chyba zbędny nowy temat, bo o glukozie było już sporo napisane:
post59287.html
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » piątek, 14 lut 2020, 17:50

prolog1975 pisze:-2 to po wszystkim na alcotecach?


Dzisiaj, przed dodaniem turbo klaru, Blg wynosiło -3.

psotamt dlatego temat się nazywa "moje spostrzeżenia" :)
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lut 2020, 17:53 przez kombiii, łącznie zmieniany 1 raz.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


japitole
250
Posty: 267
Rejestracja: wtorek, 29 sty 2019, 02:39
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: japitole » piątek, 14 lut 2020, 19:11

kombiii pisze:Ustawiłem ją na 22 stopnie i jazda.

Gdybyś ją ustawił na 25`C (pod warunkiem że faktycznie wyłącza się przy 25`C) to dzisiaj byś miał cały cukier przerobiony.

Awatar użytkownika

drgranatt
950
Posty: 982
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: drgranatt » piątek, 14 lut 2020, 19:56

kombiii pisze:Kupiłem glukozę spożywczą w Allegro po 4,70 zł/kg i zrobiłem nastaw.
Dzisiaj wlewam turbo klar i w sobotę, lub w niedzielę idzie na rury.
c.d.n.

A przed dodaniem środka klarującego zlałeś z nad osadu?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » niedziela, 16 lut 2020, 12:42

Tak, zawsze wcześniej zlewam a później dodaję środek klarujący. Jednak z glukozą to nie jest takie proste. Przy cukrówce nastaw jest klarowny niemal jak woda, sklarowany nastaw glukozowy ma wyraźnie mętną, mleczną barwę. Nie zdążę go dzisiaj przepuścić, może w przyszłym tygodniu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

drgranatt
950
Posty: 982
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: drgranatt » niedziela, 16 lut 2020, 13:27

Nastaw, obojętnie czy z cukru czy glukozy zlewa się z nad osadu dopiero gdy od góry zaczyna samoczynnie klarowac się i oba doskonale klarują się.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » niedziela, 8 mar 2020, 17:29

Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(
Są pewne plusy jednak tej zabawy - destylat jest bardzo łagodny w smaku, nie ma tej agresywności co spirytus z cukrówki, zapach jest przyjemny, wręcz słodki. Rozcienczyłem troszkę do 40 % i kolejna niespodzianka, wódeczka w smaku delikatna i nie ma się pewności, czy to faktycznie czterdziestka, czy może mniej.
Ogólnie jestem zadowolony, może kiedyś sie pokuszę ponownie. :ok:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


tomhas
150
Posty: 185
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: tomhas » niedziela, 8 mar 2020, 22:10

Na czym destylowałeś? Rozumiem, że uzyskałeś surówkę? Planujesz ją jeszcze raz przepuścić?

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » poniedziałek, 9 mar 2020, 06:28

Destylowałem na mojej kolumnie (opis w stopce). Nie zamierzam przepuszczać drugi raz, jestem zadowolony z jakosci destylatu.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4510
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 9 mar 2020, 06:57

kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(

W tym przypadku za wydajność nie odpowiada glukoza a brak doświadczenia operatora. Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.
Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.

Awatar użytkownika

psotamt
650
Posty: 685
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: psotamt » poniedziałek, 9 mar 2020, 07:53

lesgo58 pisze:Po prostu wylałeś w kanał co najmniej 0.5 litra spirytusu.
Kolega nic nie wspomina o pogonach, a przy tej kolumnie, jakby nie prowadził procesu, to te 0,6 l pogonów o stężeniu alkoholu ~ 95% zostaje, więc bilans zgadzałby się. Jeśli odebrał te pogony i zostawił je sobie do kolejnego procesu lub zdecydował o ich zbieraniu do oddzielnej rektyfikacji, to strat nie miał. Pod warunkiem oczywiście, że odbierał gon do 98 *C w kotle, a pogon do prawie 100 *C. Jeśli natomiast wyłączył grzałki po zakończeniu odbioru gonu, to masz całkowitą rację.
Osobiście uważam, że opisując swoje pierwsze procesy, powinniśmy robić to dokładnie, by nie było już miejsca na domysły.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » poniedziałek, 9 mar 2020, 11:37

lesgo58 pisze:Mając taka konfigurację sprzętu powinno się do takich błędów nie dopuszczać.


To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone. Najzwyczajniej w świecie, nie chce mi się odbierać po kropelce przez trzy kolejne godziny, ciągnąć do 100 stopni. Przy 98 stopniach wyłączam grzałkę i finito ;P
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4510
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 9 mar 2020, 11:59

Mój cały poprzedni post był napisany w odpowiedzi na twoje stwierdzenie że...
kombiii pisze:Przepuściłem w końcu moją glukozówkę.
Wydajność istotnie tragiczna, wykapało 2,9 litra a ciągnąłem do niemal 98 stopni :(

A teraz piszę post w odniesieniu do następującej Twojej wypowiedzi...
kombiii pisze:To nie jest błąd, lecz działanie zamierzone.

Ja jednak twierdzę, że wydajność jaka uzyskałeś jest wypadkową braku twoich umiejętności i braku znajomości sprzętu.
Oto przykład:
- Wiesz co pokazuje termometr gdy w twoim sprzęcie zagotuje się woda?
- Wiesz co pokazuje termometr gdy na zewnątrz mamy ciśnienie 950 hPa, a ile gdy mamy 1030 hPa?
- Dlaczego masz odbierać po kropelce skoro posiadasz bufor? Żeby odebrać cały alkohol przy dobrze poznanym sprzęcie i rektyfikacji robionej zgodnie ze sztuką wystarczy zjechać maksymalnie do 10-12ml/min. Wychodzi że na koncówce nie powinieneś odbierać wolniej niż ok 0,6-07 l/godz. Jesli dla Ciebie jest to po kropelce to ja nie mam nic więcej do powiedzenia. Ale i Ty nie powinieneś twierdzić, że wydajnośc glukozy jest "...istotnie tragiczna..."
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 9 mar 2020, 11:59 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kombiii
50
Posty: 64
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: kombiii » poniedziałek, 9 mar 2020, 12:13

ad1. Wiem
ad.2 Wiem
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?! :lol:
Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4510
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 9 mar 2020, 12:25

kombiii pisze:a
ad.3 A gdzie Ty dostrzegłeś u mnie bufor?! :lol:
.

Zwracam honor...
:oops: :oops: :oops:
Faktycznie - przeczytałem katalizator a zasugerowałem się że to bufor. Posypuję głowę popiołem i idę pod stół szczekać...
Moje wypociny do kosza... :oops:


tomhas
150
Posty: 185
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 20:53
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: tomhas » poniedziałek, 9 mar 2020, 22:30

kombiii pisze:Ostatnia faza odbioru gonu (powyżej 98 stopni) wymusza na mnie drastyczny spadek prędkości, z zachowaniem rzecz jasna, stałej temperatury na 10 półce - dosłownie po kropelce. Najzwyczajniej nie mam na to chęci ani czasu, więc resztę wylewam.

Możesz odkręcić zaworek na maxa i odebrać szybko pogon do osobnego naczynia z przeznaczeniem na drugie gotowanie.


arTii
850
Posty: 889
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: arTii » wtorek, 10 mar 2020, 10:14

Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania - ewentualnie jako dodatek do kolejnego nastawu który będzie gotował.
Przynajmniej ja jestem zwolennikiem, żeby do drugiego gotowania wlewać jak najlepiej oczyszczony rektyfikat.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

psotamt
650
Posty: 685
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia

Postautor: psotamt » wtorek, 10 mar 2020, 11:52

arTii pisze:Nie dolewał bym tego do drugiego gotowania.....
Zdecydowanie! To jak dodawanie dziegciu do miodu.
Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź po prostu, kogo nie wolno ci krytykować.
Voltaire


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość