Dokładnie to miałem na myśli, źle się wyraziłem.psotamt pisze: Odlać do naczynia i zbierać po każdej rektyfikacji. Jak się uzbiera to na rurki ale osobno, z żadnym nastawem, zacierem a tym bardziej czystym gonem.
Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Mam 50l przefermentowanego nastawu z glukozy, blg początkowe 22. Zlane znad osadu, odgazowane porządnie mieszadłem piwowarskim parę razy - wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi
Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu? Może środek niezbyt skuteczny i lepiej by się sprawdził bentonit? Cukrówkę bentonitem ładnie klarowałem, ale jak było zimno jeszcze, teraz chyba się nie sprawdzi
Chodziło mi po głowie nastawienie wina na glukozie zamiast cukru, ale jeśli to tak miało by wyglądać (mętne), to chyba sobie odpuszczę
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 08:52 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Ja używam KLARMEDEL. Jedno opakowanie na 50 l z nastawu cukrowego czy glukozowego w 2-3 dni robi przezroczyste. A sprawdzałeś końcowe Blg?Erazer pisze:...wlałem coobra megapack klar na 100l i widzę, że drożdże opadły, natomiast całość nadal jest mętna...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082
No raczej nie. Stare zdjęcia:Erazer pisze:Tak wyglądają nastawy z glukozy po klarowaniu?
https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p162082
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Fermentowałem w balonie, oczywiście że bez rurki i korka - te zastosowałem po ustaniu fermentacji aby ocenić, czy na pewno się zakończyładrgranatt pisze:No niestety nie to po pierwsze a po drugie, nie używaj rurki fermentacyjnej.Erazer pisze:...Te wszystkie dwuskładnikowe środki klarujące to chyba to samo
Więc środek do bani, albo operator do d...
Może ta zawiesina to żelatyna z środka klarującego? Jest oczywiście duża różnica, w szklance wygląda przyzwoicie, ale w większym naczyniu - jak balon właśnie widać, że ciecz nie jest perfekcyjnie wyklarowana
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 09:45 przez Erazer, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 527
- Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Zamiast używać klarowinu, trzeba było poczekać parę dni, aż samo sie wyklaruje.
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ja nigdy nie używam i nie mam problemu z klarowaniem, a im mniej swiństw w nastawie lub zacierze tym lepiej...
Nocami jeszcze jest w miarę zimno, wystaw na zewn. to przyspieszy klarowanie
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
-
- Posty: 1164
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Nie przekonuje mnie to. Nastaw (90L) czasem stoi tydzień, dwa ( temp ~12-15°C) od zakończenia fermentacji jak nie mam czasu i nigdy nie udało się osiągnąć takiego efektu jak po dodaniu środków klarujących. Mam na myśli takie wyklarowanie że widać dno w beczce.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 10:57 przez aakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Poczytaj ten wątek i kilka postów poniżej:
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208
Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
https://alkohole-domowe.com/forum/post90208.html#p90208
Ostatnio wprowadziłem małą modyfikację. Po skończonej fermentacji lewaruję. Tak jak wino - ostrożnie - i jednocześnie odgazowuję. Efekt jeszcze lepszy.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 maja 2020, 11:07 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 206
- Rejestracja: sobota, 8 lut 2020, 19:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Nastaw z glukozy - spostrzeżenia
Leszku jestem zaintygrowany, przeprowadzę próby.
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno
W balonie od góry zaczęło się klarować jeszcze przed zlaniem znad osadu i dodaniem środka klarujacego, mam wrażenie, że ta część która sama się sklarowala na górze baniaka była podobnej jakość jak to, co mam po klarowaniu chemią - może z tą różnicą, że ten mętny Osad szybciej poszedł na dno
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy