Nastaw z cukru i grochu

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: land75 »

Witam kolega dał mi przepis na nastaw :
20kg cukru wymieszać w gorącej wodzie jak cukier się roztopi dodać wody do objętości 90 litrów do tego póżniej wsypać 2 kg grochu łupanego i rozpuścić 10dg drożdży w letniej wodzie które póżniej należy dodać do naszej cukrówki .Co wy na ten przepis psocił już ktoś z takiego przepisu ?
Czy zna ktoś podobne z grochem w innych proporcjach jak coś piszcie swoje przepisy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: radius »

@land75, wystarczy uruchomić szukajkę - zacier-na-grochu-t4351.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: orzeszek87 »

Pewnie 10 deko drożdży babuni? Mniam mniam.
https://www.alkoholeforum.pl

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: PETER29 »

Przecież to zwykła cukrowka wiec po co ten groch? Groch dodaj do zupy a do nastawu daj dedykowane drożdże.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: kmarian »

Cukrówka jak cukrówka. Niema drożdży dedykowanych to groch jest najlepszym składnikiem, będącym pożywką dla drożdży, wnoszącym azot, fosfor i witaminy. Przy umiejętnym odpędzeniu, trunek powinien być bardzo dobry.

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: adamus1 »

Znalazłem przepis na cukrówkę w której jest dodatek 200 ml przecieru pomidorowego. Jaki to ma cel ?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: kmarian »

Przecier pomidorowy, podobnie jak groch ma dostarczyć drożdżom pożywki w postaci związków azotu, fosforu i witamin, zamiast dodawać czystej chemii w postaci proszku. Co to są pożywki? http://www.oliviersbieradvies.nl/wina/c ... -konieczne

adamus1
100
Posty: 138
Rejestracja: piątek, 29 gru 2017, 10:38
Krótko o sobie: Pędze i wędze. Warze i smaże
Ulubiony Alkohol: Ten wytworzony w domu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: adamus1 »

A drożdże gorzelnicze nie są już z mieszanką pożywki ? Nie mówimy chyba o drożdżach babuni...
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: kmarian »

Drożdże gorzelnicze są mieszaniną drożdży i pożywki w zbilansowanych proporcjach.
Stosując jednak drożdże babuni lub winiarskie, należy stosować dodatkowo pożywkę. Nie wzdrygaj się na myśl o drożdżach babuni. Były robione próby porównawcze i babunine nie były takie złe.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: lesgo58 »

Apropos drożdży babuninych. Ostatnio robiłem nastaw z zamiarem zrobienia regularnego bimbru (na wesele mojej chrześniaczki). Oczywiście aby przez przypadek nie spalić zamówienia (dawno nie robiłem na babuninych)dla pewności zrobiłem nastaw równoległy na drożdżach gorzelniczych.
Proporcje juz tradycyjnie: 10kg cukru - 40 litrów wody - drożdże (paczkę gorzelniczych, a babuninych 40 dag)
Oczywiście do babuninych dołożyłem też pożywki. W tym przypadku - activit.
Nastawy pracowały w temp. otoczenia 23*C
Nastaw na babuninych pracował tylko 1 dzień dłużej od tego na drożdżach gorzelniczych.
Zapach podobny - szampański.
Obydwa nastawy gotowałem tylko na raz, na kolumnie półkowej. 5 półek i moduł OLM. Bez grama miedzi. Po dokładnym odebraniu przedgonu gon odbierałem na mocy 2500W z prędkością 40 ml/min. Zapach jaj - w ogóle nieobecny.
Otrzymałem dwa destylaty - regularne bimbry. Zaprawiłem zaprawką Cieślaka - Przepalanką. Moc 45%
Wrażenia. Bimber na drożdżach gorzelniczych miał łagodniejszy zapach jednak w smaku był delikatnie ostry. Bimber na babuninych miał regularny delikatny zapaszek bimbru a w smaku okazał się łagodniejszy. Do tego stopnia, że kuzyn mnie opierniczył iż zrobiłem za słabą wódkę. Myślał, że nie ma nawet 40%.
Zaprawka też zrobiła swoje (a robiłem wersję na bogato). Powstały świetne destylaty, które gdy tylko wiara się zorientowała o ich istnieniu zeszły jako pierwsze pozostawiając organizatorów wesela z zapasem 2/3 ilości wódki którą kupili w sklepie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: robert4you »

Znam taki scenariusz na weselu. Trzy razy byłem jego sprawcą.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z cukru i grochu

Post autor: lesgo58 »

Dobrze że zrobiłem ten drugi zestaw, bo zamówienie było tylko na 10 litrów. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”