Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
antymones
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 11 lip 2018, 15:56
Załączniki
Nastaw z brzoskwiń

Postautor: antymones » wtorek, 13 sie 2019, 12:19

Dzień dobry,
Mama mały problem jako że dopiero zaczynam przygodę to nie wiem co teraz robić zrobiłem nastaw na winko z brzoskwiń .... :

16kg wypestkowałem zrobiłem miazgę i do fermentatora
8L wody
3kg cukru
Drożdże Alcotec Fruit 25 l

Wszytko pyrkało jak szalone. Dziennie mieszam owoce, które zbierają się na górze. Po 3 dniach fermentacja wyraźnie ustała więc dosłodziłem 1kg cukier plus 1l wody. Poszło i znowu ładnie zaczęło pracować. Dziś jest kolejne 3 dni - patrzę w rurce już prawie nie widać pracy. Mieszam kosztuję nastaw i czuć duża kwasowość aż za bardzo i teraz moje pytanie co robić dosładzać? Czekać? Jak dosypię kolejną partię cukru to drożdże się obudzą i będzie mocniejsze nie wiem co robić ?!

Dzięki i pozdrawiam Jacek

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 sie 2019, 12:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Bloku
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 22 sty 2019, 20:41
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: Bloku » wtorek, 13 sie 2019, 13:19

A czy to nie są przypadkiem turbo drożdże gorzelnicze? Bo jeżeli tak, to niezbyt nadają się do win. Ich celem jest jak najszybsze przerobienie cukru, kosztem jakości. To że przerobiły nastaw w 3 dni jest całkiem normalne w ich przypadku, a dzieje się tak gdyż są wspomagane przez różne odżywki. Gdybyś zamierzał ten nastaw destylować, wszystkie te odżywki i inne wspomagacze ich szybkiej pracy nie przeszły by do destylatu. Natomiast nie polecam pić "surowego nastawu", tudzież wina, bo może brzuch rozboleć albo gorzej :D

Online

eldier
600
Posty: 633
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: eldier » wtorek, 13 sie 2019, 13:27

Odcedzić - tydzień fermentacji w miazdze w zupełności wystarczy, zmierzyć ile jest nastawu, zmierzyć blg i napisać tutaj.
Tak w ciemno wg mnie trzeba dosłodzić, ale wstrzymaj się zanim nie dowiemy się jakie jest blg.

Tak swoją drogą nie są to drożdże, które służą do nastawów do destylacji?

Awatar użytkownika

Autor tematu
antymones
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 11 lip 2018, 15:56
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: antymones » wtorek, 13 sie 2019, 14:10

Czyli nie do uratowania ? Widzę że błąd nowicjusza będzie mnie kosztował trochę pracy ... Nie przygotowałem się bo miałem drożdże "Wine high alkohol " Bulldog ale nie wystartowały nie chciałem nastawu zostawiać samego sobie a że mam zapasy :D drożdży do innych celów to wybrałem do owoców ... Szkoda by tego było bo całkiem ładnie się zapowiadało pomiar blog zrobię wieczorem przy zlaniu do balonu .

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor tematu
antymones
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 11 lip 2018, 15:56
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: antymones » środa, 14 sie 2019, 18:02

Zlane blg chyba z - 2 dodałem 1 kg cukru teraz jest 4. Próba organoleptyczna na tą chwilę subiektywnie 6/10 może być. Zobaczymy czy drożdże nie ruszą.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 14 sie 2019, 19:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Online

eldier
600
Posty: 633
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: eldier » środa, 14 sie 2019, 20:35

A ile tego teraz tam masz?
Chodzi o to, że w tych turbo do owocówek masz bardzo dużo pożywek i innych substancji ułatwiających fermentacje, które zbyt pozytywnie na smak nie wpłyną, jednak nic straconego moim zdaniem.
Zrobisz słodkiego mocarza, który przykryje wszystkie niedoskonałości i przez zimę wypijesz :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
antymones
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 11 lip 2018, 15:56
Załączniki
Re: Nastaw z brzoskwiń

Postautor: antymones » środa, 14 sie 2019, 20:44

Dokładnie będę starał się to jakiś wyciągnąć żeby dało się wypić bo czuć ładnie brzoskwinkę ale wiadomo.... Jak będę ściągał z nad osadu to zobaczymy najwyżej jeszcze się dosłodzi :) Szkoda że taka wtopa na samym początku, no cóż będę wiedział na przyszłość. No jest z 16 l więc na rurki szkoda zachodu no chyba, że nie będzie wyjścia.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 14 sie 2019, 20:54 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości