Nastaw z brzoskwin - śluz

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Na małej ilości zrób próbę. Podgrzej i dodaj trochę pekto. Jeśli i to nie pomoże, to tylko grzanie małą mocą lub poszukanie kumpla z płaszczem. Ale dziwnie zabrzmiało ;) "z płaszczem" ....
koncentraty wina

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat, mój nastaw chyba nie wypalił, po tygodniu nie czuć alko, a sam nastaw jest kwaśny ;( To moja pierwsza próba z owocami, zawsze cukrówka, ma ktoś może jakiś pomysł ? Drożdże dodałem do nastawów owocowych. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

A dane o nastawie? Nie możemy Ci pomóc nie mając info, ile czego było?
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Jakieś 25g kg bez pestek, podzielone na 4 części, 8kg cukru, wszystko w beczke 80l.
Stała temp ok 20-25 stopni.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

A ile wody dodałeś do całego nastawu? A Blg? Drożdże turbo?
Przypuszczam przerobienie cukru.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Myślę, że ok 25l wody, blg kurczę nie sprawdzałem, nie pomyślałem bo wkurzył mnie ten zapach dziwny. Czytałem gdzieś, że z brzoskwiń wychodzi bardziej wytrawny zapach, ale zapachu alko nie ma. Dodałem Drożdże gorzelnicze do nastawów owocowych Alcotec Fruit 25 l x 3 saszetki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

Cukier pewnie drożdże zjadły. Zobacz co pokaże cukromierz.
3 paki to sporo drożdży dałeś.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

No ponoć jedna na 25l, zawsze zastanawiałem się co się stanie jak da za dużo, drożdże będą wydzielać za dużo ciepłą i umrą ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Kamal »

Drożdże mogą się ugotować, destylat może być czuć drożdżami (w zależności od sprzętu). ;-)
Na tyle spokojnie by 2 paczki wystarczyły, a nawet jedna by podołała.
K.
K.
Obrazek

Bodzios13likes
30
Posty: 35
Rejestracja: środa, 4 paź 2017, 08:29
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

Post autor: Bodzios13likes »

Witam, wiec sprawdziłem blg, było 4 więc dałem w rurę, zapach nie zachęcający, smaku jeszcze nie wiem bo później jechałem autem. Moc bardzo mała, nie wiem z jakiego powodu, na początku 50%, po upływie 700ml, moc 40% :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”