Nie wiesz gdzie zadać pytanie?
Napisz je właśnie tutaj!
Regulamin forum
Jeśli nie potrafisz odnaleźć odpowiedniego działu dla siebie utwórz tutaj nowy temat a my go umieścimy w odpowiednim forum.

Autor tematu
Kubik88
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 4 gru 2022, 10:49
Załączniki
Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem

Postautor: Kubik88 » niedziela, 4 gru 2022, 11:29

Witam szanownych forumowiczów :D
Robię po raz pierwszy wino z hibiskusa i pojawił się problem już w drugim dniu fermentacji a mianowicie nastaw śmierdzi zgniłym jajem a na powierzchni pojawiło się sporo białej piany jak na wzburzonym morzu.
Robiłem wszystko według przepisu a do uzupełnienia balonu dodałem wody źródlanej z 5cio litrowej bańki.Wszystko co jakiś czas mieszałem.Dodam że mój tata robił to wino w tym samym czasie co ja i u niego wszystko ok tyle że on nie uzupełniał balonu wodą a jedynie wykorzystał napar z hibiskusa.
Bardzo proszę o pomoc bo to już drugi nastaw który robię w ciągu tygodnia i w jednym i drugim jest ten sam problem.


Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 191
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 15:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Załączniki
Re: Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem

Postautor: freek » niedziela, 4 gru 2022, 12:21

A czytałeś kiedyś o fermentacji burzliwej??? Drożdże jak pracują to jest specyficzny zapach, też nie doczytałeś??
Może u taty jeszcze nastaw nie ruszył i dlatego wg Ciebie jest ok.
Może jakieś proporcje byś podał, ile czego dodałeś? Zdjęcie też by sporo pokazało.

Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1538
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem

Postautor: kiwitom23 » niedziela, 4 gru 2022, 13:02

Zgniłe jaja to związki siarki, które są efektem ubocznym fermentacji. Chcąc je ograniczyć do minimum należy prowadzić fermentację w niższych temperaturach 17-19*C, mimo że na drożdżach jest inna informacja. Przyczyn może być kilka, jeżeli robiłeś matkę drożdżową i później dodawałeś do nastawu, to być może nie wyrównałeś temperatur obu mikstur, albo zbyt wysoka temperatura fermentacji, albo taka specyfika użytych drożdży, przyczyn może być dużo. Biała piana to normalne zjawisko przy fermentacji burzliwej. Zostaw to na razie i nic nie rób, powinno z czasem zaniknąć. Gdyby natomiast było wyczuwalne powiedzmy po pół roku nadal, to możesz wrzucić coś miedzianego do balona. Miedź reaguje ze związkami siarki i one osadzą się na miedzi w postaci ciemnego nalotu. Nie sądzę, żeby to było konieczne, ale piszę tak na wszelki wypadek.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway


Autor tematu
Kubik88
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 4 gru 2022, 10:49
Załączniki
Re: Nastaw wina z hibiskusa śmierdzi zgniłym jajem

Postautor: Kubik88 » niedziela, 4 gru 2022, 22:14

Dzięki za odpowiedzi.
Nie jestem jakimś znawcą ale kilka win już zrobiłem i nigdy nie czułem takiego zapachu podczas fermentacji dlatego tak mnie to zdziwiło.U taty fermentacja ruszyła ale nie ma takiego zapachu a robiliśmy nastaw z takiego samego zestawu:
-600 suszonego hibiskusa
-1kg rodzynek
-czarna herbata
-drozdze bayanus i pożywka
Naparu z hibiskusa wyszło ok 6 litrów ,rozpusciłem w tym 3kg cukru i poczekałem aż ostygnie.Rodzynki sparzyłem i wrzuciłem do balona.Wlalem napar i uzupełniłem wodą...uwodniłem drożdże i dodałem razem z pożywką.Fermentacja zaczęła się dosłownie po kilku godz. a na drugi dzień już wyczułem ten nieprzyjemny zapach.
Zostawię to narazie jak pisze Kiwitom23 i zobaczymy czy coś się poprawi.


Wróć do „Poczekalnia Pytań”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości