Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz

Post autor: Michał Pawelec »

Witam. Jest to mój pierwszy post a więc prosił bym o wyrozumiałość z góry dziękuję
Mam mały problem nastawiłem nastaw z ekstraktu słodowego jęczmiennego z dodatkiem cukru nastaw stanął na 10blg czego może być to wina ? Proporcje
- 4.2kg ekstraktu jęczmiennego jasnego
- około 3 kg cukru
- drożdże prestige Black label yeast paczka 1kg jedna porcja niby 90g
- całość dopełniona wodą do 26/27l
- blg całego nastawu 23/24
Temperatura zadania drożdży 27 stopni w pomieszczeniu cały czas 22/24 nastaw pracował jakieś 3 max 4 dni i koniec.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to chyba kiepskie drożdże bądź małą ilość ale mogę się mylić ? Drugie pytanie czy nie powinienem zagotować ekstraktu ? Zalewałem go tylko wrzątkiem do całkowitego rozpuszczenia. Enzymów chyba chyba też nie ma konieczności dodawać ? Czy jest sens restartować nastaw ? I co mogło pójść nie tak ekstraktu jeszcze trochę mam tylko boję się nastawiać żeby znowu nie poszło tyle cukru na marne. Prosił bym o fachową pomoc i nakierowanie w dobrym kierunku.POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony piątek, 10 gru 2021, 17:29 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Góral bagienny »

Robiłem coś podobnego tylko że z samego ekstraktu ;)
Blg końcowego nie sprawdzałem bo to zawiesina była a ja jestem zbyt leniwy by filtrować :D
Przefiltruj dobrze próbkę bo może się okazać że Ci cukromierz przekłamuje :scratch:
Wsadz palec do nastawu i obliż go czy jest słodki.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Michał Pawelec »

W smaku sprawdzałem to trochę czuć że jest słodkie ale cierpkie też jest :scratch: ogólnie smak jak piwo pszeniczne :) może spróbuję klarować nastaw i zobaczę wtedy czy coś się zmieni chociaż w to wątpię :hmm:
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: jakis1234 »

Ekstraktu nie trzeba gotować, enzymy też nie są potrzebne.
Albo, tak jak sugeruje Góral, pomiar końcowy Blg jest zły, albo jest jakaś przyczyna, która zabiła drożdże.
A temperatura nastawu w czasie pracy nie wzrosła za bardzo?
Dodawałeś jakąś pożywkę?
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Michał Pawelec »

Pożywki nie dodawałem. Podkreślę też, że pierwszy raz używałem tych drożdży i niby jakaś tam pożywkę posiadają :scratch: tylko mi się wydaje, że trochę mało jednak te 90g. Zawsze gdy robiłem cukrowe używałem drożdży x-pure, nawet robiłem test na 9kg cukru na 25l i nie było problemu, oczywiście dawałem cukier w ratach, ale blg schodziło na -3/4 co do temperatury nastawu nie sprawdzałem może mój błąd :hammer:
Ostatnio zmieniony piątek, 10 gru 2021, 23:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Góral bagienny »

https://alkohole-domowe.com/forum/topic22171.html Kolego nastaw z ekstraktu czy zboża to nie cukier :womit:
Tutaj nigdy nie zejdzie do - ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2021, 00:00 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Michał Pawelec »

Kurde tego nie wiedziałem :| ale cóż człowiek uczy się całe życie a najlepiej na własnych błędach :roll: . A na jakim blg minimum powinna się zatrzymać fermentacja?
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Góral bagienny »

Co wy macie z tym blg że musi zejść do 0 lub -4 :o
To jest chore :angry:
Ja praktycznie nie używam cukromierza i żyję ;)
Ile ma wyjść to wyjdzie i po sprawie ;)
Nastawy robicie w beczkach które nie są szczelne i efekt :o
Próbki do badania zanieczyszczone ;)
Żadnego restartu destyluj co masz.
Ewentualnie na dundrze coś nastaw :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Michał Pawelec »

Może faktycznie jestem przewrażliwiony na punkcie blg :D oczywiście dzięki za wszelkie informacje :poklon;
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 298
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Mrooq »

Góralu jak nie używasz cukromierza?
Twój palec jest lepiej wyskalowany niż niejeden balingometr :hahaha:
A co do 10blg, gdybać można, może skala się przesunęła, wiele takich przypadków na forum. Może źle robiony pomiar, może kiepski spławik.
A może wysokie blg i chłopaki przez % padły - i tak dalej można teorie spiskowe uskuteczniać.
W smaku cierpkie, plus delikatna słodycz jęczmienia, innymi słowy do gara bez żadnych innych kombinacji.
Bo do zera czy poniżej zera i tak nie zejdzie, bo w ekstrakcie jęczmienia będą cukry niefermentowalne.

Poprawiłem wulgaryzmy - kolejny taki post i będzie powrót do akceptacji - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 gru 2021, 11:24 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Góral bagienny »

Mrooq pisze:Góralu jak nie używasz cukromierza?
To proste, ja nie gotuje cukru ;)
I tak jak napisałem jestem zbyt leniwy by filtrować nastawy z owoców lub zboża :D
Co z tego że zmierzę blg zacieru który zle zatarłem, przecież nie będę zacierał jeszcze raz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Mrooq
250
Posty: 298
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Mrooq »

Nie chodziło o cukromierz, tylko o palec :) służący jako miernik blg w owocach czy zborzu.
A to że cukru nie nastawiasz to chyba każdy wie :scratch:
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.

Autor tematu
Michał Pawelec
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Michał Pawelec »

Wychodzi na to że muszę jeszcze nabrać dużo wiedzy :read: ale jeszcze trochę czasu mam :odlot: :love:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: Góral bagienny »

Jak dla mnie to wystarczający wskaznik :D
Jak zacier słodki to zatarte.
Jak nastaw z owoców kłaśny cierpki to przerobił :D
A czy ma 0 czy +2 co za różnica, troszku mniej będzie i tyle ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg

Post autor: jakis1234 »

Michał Pawelec pisze:Kurde tego nie wiedziałem :| ale cóż człowiek uczy się całe życie a najlepiej na własnych błędach :roll: . A na jakim blg minimum powinna się zatrzymać fermentacja?
W zbożu i owocach są cukry niefermentowalne i one powodują, że Blg nie schodzi poniżej pewnej wartości. Jakiej, to zależy od rodzaju. Generalnie uważa się, że takich cukrów jest średnio około 4 Blg. Z drugiej strony alkohol zmniejsza gęstość zacieru. I dlatego fermentację uznaje się za zakończoną jak Blg wynosi między zero a cztery.
Inaczej jest w cukrówce, tutaj nie ma cukru niefermentowalnego i Blg powinno zejść poniżej zera (do -4), właśnie ze względu na alkohol.
Natomiast 10 Blg to jednak za dużo. Zacier powinien przerobić do mniejszego Blg.
W sumie tak jak koledzy pisali i tak już wiele nie zrobisz. Puszczaj na rurę.
Sam pomiar Blg jest potrzebny, na tej podstawie ocenisz na ile dobrze zatarłeś, czy już skończyła się fermentacja i wreszcie jaka jest ilość alkoholu. Oczywiście można to robić tak jak Góral, tyle, że dobrze jest przy tym mieć Jego doświadczenie ;).
Pierwsze doświadczenia za Tobą, teraz już będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”