Nastaw przestał pracować przy 10Blg
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
Witam. Jest to mój pierwszy post a więc prosił bym o wyrozumiałość z góry dziękuję
Mam mały problem nastawiłem nastaw z ekstraktu słodowego jęczmiennego z dodatkiem cukru nastaw stanął na 10blg czego może być to wina ? Proporcje
- 4.2kg ekstraktu jęczmiennego jasnego
- około 3 kg cukru
- drożdże prestige Black label yeast paczka 1kg jedna porcja niby 90g
- całość dopełniona wodą do 26/27l
- blg całego nastawu 23/24
Temperatura zadania drożdży 27 stopni w pomieszczeniu cały czas 22/24 nastaw pracował jakieś 3 max 4 dni i koniec.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to chyba kiepskie drożdże bądź małą ilość ale mogę się mylić ? Drugie pytanie czy nie powinienem zagotować ekstraktu ? Zalewałem go tylko wrzątkiem do całkowitego rozpuszczenia. Enzymów chyba chyba też nie ma konieczności dodawać ? Czy jest sens restartować nastaw ? I co mogło pójść nie tak ekstraktu jeszcze trochę mam tylko boję się nastawiać żeby znowu nie poszło tyle cukru na marne. Prosił bym o fachową pomoc i nakierowanie w dobrym kierunku.POZDRAWIAM
Mam mały problem nastawiłem nastaw z ekstraktu słodowego jęczmiennego z dodatkiem cukru nastaw stanął na 10blg czego może być to wina ? Proporcje
- 4.2kg ekstraktu jęczmiennego jasnego
- około 3 kg cukru
- drożdże prestige Black label yeast paczka 1kg jedna porcja niby 90g
- całość dopełniona wodą do 26/27l
- blg całego nastawu 23/24
Temperatura zadania drożdży 27 stopni w pomieszczeniu cały czas 22/24 nastaw pracował jakieś 3 max 4 dni i koniec.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy to chyba kiepskie drożdże bądź małą ilość ale mogę się mylić ? Drugie pytanie czy nie powinienem zagotować ekstraktu ? Zalewałem go tylko wrzątkiem do całkowitego rozpuszczenia. Enzymów chyba chyba też nie ma konieczności dodawać ? Czy jest sens restartować nastaw ? I co mogło pójść nie tak ekstraktu jeszcze trochę mam tylko boję się nastawiać żeby znowu nie poszło tyle cukru na marne. Prosił bym o fachową pomoc i nakierowanie w dobrym kierunku.POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony piątek, 10 gru 2021, 17:29 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Robiłem coś podobnego tylko że z samego ekstraktu
Blg końcowego nie sprawdzałem bo to zawiesina była a ja jestem zbyt leniwy by filtrować
Przefiltruj dobrze próbkę bo może się okazać że Ci cukromierz przekłamuje
Wsadz palec do nastawu i obliż go czy jest słodki.
Blg końcowego nie sprawdzałem bo to zawiesina była a ja jestem zbyt leniwy by filtrować
Przefiltruj dobrze próbkę bo może się okazać że Ci cukromierz przekłamuje
Wsadz palec do nastawu i obliż go czy jest słodki.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Ekstraktu nie trzeba gotować, enzymy też nie są potrzebne.
Albo, tak jak sugeruje Góral, pomiar końcowy Blg jest zły, albo jest jakaś przyczyna, która zabiła drożdże.
A temperatura nastawu w czasie pracy nie wzrosła za bardzo?
Dodawałeś jakąś pożywkę?
Albo, tak jak sugeruje Góral, pomiar końcowy Blg jest zły, albo jest jakaś przyczyna, która zabiła drożdże.
A temperatura nastawu w czasie pracy nie wzrosła za bardzo?
Dodawałeś jakąś pożywkę?
Pozdrawiam z opolskiego.
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Pożywki nie dodawałem. Podkreślę też, że pierwszy raz używałem tych drożdży i niby jakaś tam pożywkę posiadają tylko mi się wydaje, że trochę mało jednak te 90g. Zawsze gdy robiłem cukrowe używałem drożdży x-pure, nawet robiłem test na 9kg cukru na 25l i nie było problemu, oczywiście dawałem cukier w ratach, ale blg schodziło na -3/4 co do temperatury nastawu nie sprawdzałem może mój błąd
Ostatnio zmieniony piątek, 10 gru 2021, 23:50 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
https://alkohole-domowe.com/forum/topic22171.html Kolego nastaw z ekstraktu czy zboża to nie cukier
Tutaj nigdy nie zejdzie do -
Tutaj nigdy nie zejdzie do -
Ostatnio zmieniony sobota, 11 gru 2021, 00:00 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Co wy macie z tym blg że musi zejść do 0 lub -4
To jest chore
Ja praktycznie nie używam cukromierza i żyję
Ile ma wyjść to wyjdzie i po sprawie
Nastawy robicie w beczkach które nie są szczelne i efekt
Próbki do badania zanieczyszczone
Żadnego restartu destyluj co masz.
Ewentualnie na dundrze coś nastaw
To jest chore
Ja praktycznie nie używam cukromierza i żyję
Ile ma wyjść to wyjdzie i po sprawie
Nastawy robicie w beczkach które nie są szczelne i efekt
Próbki do badania zanieczyszczone
Żadnego restartu destyluj co masz.
Ewentualnie na dundrze coś nastaw
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 298
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Góralu jak nie używasz cukromierza?
Twój palec jest lepiej wyskalowany niż niejeden balingometr
A co do 10blg, gdybać można, może skala się przesunęła, wiele takich przypadków na forum. Może źle robiony pomiar, może kiepski spławik.
A może wysokie blg i chłopaki przez % padły - i tak dalej można teorie spiskowe uskuteczniać.
W smaku cierpkie, plus delikatna słodycz jęczmienia, innymi słowy do gara bez żadnych innych kombinacji.
Bo do zera czy poniżej zera i tak nie zejdzie, bo w ekstrakcie jęczmienia będą cukry niefermentowalne.
Poprawiłem wulgaryzmy - kolejny taki post i będzie powrót do akceptacji - MANOWAR
Twój palec jest lepiej wyskalowany niż niejeden balingometr
A co do 10blg, gdybać można, może skala się przesunęła, wiele takich przypadków na forum. Może źle robiony pomiar, może kiepski spławik.
A może wysokie blg i chłopaki przez % padły - i tak dalej można teorie spiskowe uskuteczniać.
W smaku cierpkie, plus delikatna słodycz jęczmienia, innymi słowy do gara bez żadnych innych kombinacji.
Bo do zera czy poniżej zera i tak nie zejdzie, bo w ekstrakcie jęczmienia będą cukry niefermentowalne.
Poprawiłem wulgaryzmy - kolejny taki post i będzie powrót do akceptacji - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 13 gru 2021, 11:24 przez manowar, łącznie zmieniany 2 razy.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
I tak jak napisałem jestem zbyt leniwy by filtrować nastawy z owoców lub zboża
Co z tego że zmierzę blg zacieru który zle zatarłem, przecież nie będę zacierał jeszcze raz
To proste, ja nie gotuje cukruMrooq pisze:Góralu jak nie używasz cukromierza?
I tak jak napisałem jestem zbyt leniwy by filtrować nastawy z owoców lub zboża
Co z tego że zmierzę blg zacieru który zle zatarłem, przecież nie będę zacierał jeszcze raz
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 10 gru 2021, 08:21
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2581
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 235 razy
- Otrzymał podziękowanie: 452 razy
Re: Nastaw przestał pracować przy 10Blg
Inaczej jest w cukrówce, tutaj nie ma cukru niefermentowalnego i Blg powinno zejść poniżej zera (do -4), właśnie ze względu na alkohol.
Natomiast 10 Blg to jednak za dużo. Zacier powinien przerobić do mniejszego Blg.
W sumie tak jak koledzy pisali i tak już wiele nie zrobisz. Puszczaj na rurę.
Sam pomiar Blg jest potrzebny, na tej podstawie ocenisz na ile dobrze zatarłeś, czy już skończyła się fermentacja i wreszcie jaka jest ilość alkoholu. Oczywiście można to robić tak jak Góral, tyle, że dobrze jest przy tym mieć Jego doświadczenie .
Pierwsze doświadczenia za Tobą, teraz już będzie tylko lepiej.
W zbożu i owocach są cukry niefermentowalne i one powodują, że Blg nie schodzi poniżej pewnej wartości. Jakiej, to zależy od rodzaju. Generalnie uważa się, że takich cukrów jest średnio około 4 Blg. Z drugiej strony alkohol zmniejsza gęstość zacieru. I dlatego fermentację uznaje się za zakończoną jak Blg wynosi między zero a cztery.Michał Pawelec pisze:Kurde tego nie wiedziałem ale cóż człowiek uczy się całe życie a najlepiej na własnych błędach . A na jakim blg minimum powinna się zatrzymać fermentacja?
Inaczej jest w cukrówce, tutaj nie ma cukru niefermentowalnego i Blg powinno zejść poniżej zera (do -4), właśnie ze względu na alkohol.
Natomiast 10 Blg to jednak za dużo. Zacier powinien przerobić do mniejszego Blg.
W sumie tak jak koledzy pisali i tak już wiele nie zrobisz. Puszczaj na rurę.
Sam pomiar Blg jest potrzebny, na tej podstawie ocenisz na ile dobrze zatarłeś, czy już skończyła się fermentacja i wreszcie jaka jest ilość alkoholu. Oczywiście można to robić tak jak Góral, tyle, że dobrze jest przy tym mieć Jego doświadczenie .
Pierwsze doświadczenia za Tobą, teraz już będzie tylko lepiej.
Pozdrawiam z opolskiego.