Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
JakobS
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 18:32
Załączniki
Nastaw prawie bez piany/osadu

Postautor: JakobS » wtorek, 27 paź 2020, 18:42

Cześć
Z początku - polski nie jest moim pierwszym językiem dlatego pisanie może brzmieć trochę nie poprawnie.
2 tygodnie temu nastawiłem 30l soku wyciskanego z drożdżami do cydru (10g / Starowar cidre strony + pożywka). Fermentacja burzliwa zaczęła się za parę godzin i trwała dobre 6 dni.
Od tego czasu spowolniała - teraz jest może 1 blup na 30 sekund
Pytanie co do następnych kroków
Zastaw jest mętny ale nie ma wiele osadu. Wszędzie czytam aby odciągnąć spod osadu, ale u mnie tego osadu prawie nie ma.
Odlać już w butelki czy czekać jeszcze? Chce osiągnąć cydr lekko musujący, także planuje dodać cukru do butelek.
Dziękuje za pomoc

Jakob
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 20:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
1100
Posty: 1137
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Postautor: Góral bagienny » wtorek, 27 paź 2020, 20:52

Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
250
Posty: 259
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Postautor: artur.sukiennik » wtorek, 27 paź 2020, 20:56

No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)


Autor tematu
JakobS
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 18:32
Załączniki
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Postautor: JakobS » wtorek, 27 paź 2020, 21:33

Góral bagienny pisze:Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)

dziękuje,
to znaczy, czekam jeszcze parę dni.
teraz minęły 10 od nastawienia.

artur.sukiennik pisze:No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)

Nie oczekuje że będzie klarowany. Jedynie obawiałem się że coś nie wyszło bo wszędzie czytam o osadzie.
Poczekam jeszcze parę dni i rozleje do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 22:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

defacto
1000
Posty: 1047
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: "Wszyscyśmy z płócien Rembrandta: To tylko kwestia światła"
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Postautor: defacto » środa, 28 paź 2020, 08:09

Serwus.
Czy cukromierz kolega ma i czy zna poczatkowe Blg?
Wg mnie, rzecz pracuje jeszczcze a gdy zakończy, sam klarować się będzie.
Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą :czytaj:


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości