Nastaw prawie bez piany/osadu

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
JakobS
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 18:32

Post autor: JakobS »

Cześć
Z początku - polski nie jest moim pierwszym językiem dlatego pisanie może brzmieć trochę nie poprawnie.
2 tygodnie temu nastawiłem 30l soku wyciskanego z drożdżami do cydru (10g / cidre strony + pożywka). Fermentacja burzliwa zaczęła się za parę godzin i trwała dobre 6 dni.
Od tego czasu spowolniała - teraz jest może 1 blup na 30 sekund
Pytanie co do następnych kroków
Zastaw jest mętny ale nie ma wiele osadu. Wszędzie czytam aby odciągnąć spod osadu, ale u mnie tego osadu prawie nie ma.
Odlać już w butelki czy czekać jeszcze? Chce osiągnąć cydr lekko musujący, także planuje dodać cukru do butelek.
Dziękuje za pomoc

Jakob
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 sty 2022, 00:04 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
promocja
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: Góral bagienny »

Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 334
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: artur.sukiennik »

No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)

Autor tematu
JakobS
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 27 paź 2020, 18:32
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: JakobS »

Góral bagienny pisze:Osadu nie ma na spodzie bo nastaw jeszcze pracuje ;)
dziękuje,
to znaczy, czekam jeszcze parę dni.
teraz minęły 10 od nastawienia.
artur.sukiennik pisze:No i cydr z soku nie będzie idealnie klarowny;-) 6 dni to mało. Ja zazwyczaj cydry trzymam 2 tygodnie, potem zlewam znad osadu i po kolejnym tygodniu butelkuję;-)
Nie oczekuje że będzie klarowany. Jedynie obawiałem się że coś nie wyszło bo wszędzie czytam o osadzie.
Poczekam jeszcze parę dni i rozleje do butelek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 22:10 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Czy cukromierz kolega ma i czy zna poczatkowe Blg?
Wg mnie, rzecz pracuje jeszczcze a gdy zakończy, sam klarować się będzie.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Nie rozlewaj tak od razu. Ma przestać bąbelkować. Min 2-3 dni potem zlewaruj cydr, czyli zlej to czyste znad osadu do innego pojemnika, umyj balon ( dymion, gąsior to inne nazwy ), a potem przelej z powrotem do niego cydr.

Poczekaj ok 4-5dni na wyklarowanie się, a potem zlewaj go do butelek, ale staraj się nie ruszać balona tak, aby powstały osad został na dnie. On daje nieprzyjemne drożdżowe posmaki w cydrze.

Dosłódź ksylitolem / erytrolem do smaku i do każdej butelki daj 1 płaską łyżeczkę cukru/glukozy.

Cydr jest najlepszy po ok miesiącu, podawany lekko schłodzony. Potrzebuje czasu na ułożenie smaków. Jak wszystko.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2843
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 545 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: Góral bagienny »

Cydr już pewnie wypity a Ty doradzasz :o :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw prawie bez piany/osadu

Post autor: MASaKrA_Domingo »

No i co z tego? Nie każdy jest na tym forum od 2010 roku. Potem szukasz danego tematu i nie interesuje Cię kiedy były odpowiedzi pisane. Ważne jest to, że znajdujesz odpowiedź na swoje pytanie lub problem.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”