Nastaw na śliwkach suszonych

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Biorgul
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Biorgul »

Witam, czy ktoś wcześniej robił nastaw na suszonych śliwkach?
robię to już kolejny raz i ciągle wychodzi mniodzio. Nie wiem czy dobrze do tego podchodzę od strony czysto technicznej, każdy nastaw robiony jest na wyczucie.
Prawie jak 1410 tyle ze dorzucam około 4-5 paczek suszonych śliwek i około 3-4 paczek rodzynek na 21 litrów wody. Kilo cukru na każde 4l wody i drożdże babunie 1/2 według przepisu 1410.
Pędze na potstill własnej budowy i wychodzi cudowny posmak śliweczki.
czekam na nowy sprzęt (alembik) i zobaczymy co się będzie działo
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Emiel Regis »

Kiedyś zrobiłem cukrówkę ze sporym dodatkiem śliwek, chyba 3 kg na 25l.
Wyszło o niebo lepsze niż zwykła cukrówka i nawet mogło w smaku przypominać śliwowicę (ale tylko przypominać)
Jeszcze trochę mi tego zastało, po długim leżakowaniu niektórzy określają ten smak jako 'rakija' co jest raczej dużym nadużyciem.
Robione to było na drożdżach turbo, więc na innych, dedykowanych do owoców efekty mogłyby być jeszcze lepsze.
Warto się tak bawić jeśli ktoś nie ma świeżych owoców pod ręką.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

Autor tematu
Biorgul
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
Ulubiony Alkohol: JD
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Biorgul »

No na turbo też wychodziło, ale używałem śliwek w syropie i tak jak mówisz zalatywało śliwowicą a do rakiji bym tego nie porównywał. Dzisiaj wstawiam wino ryżowe + śliweczki(suszone) i rodzyny, mam nadzieje, że wyjdzie fajny winiak.
Dzięki
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: klodek4 »

Ciekawe, :respect: , a ile razy lecisz na pot stillu :?:

Ziem
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 2 gru 2012, 17:01
Ulubiony Alkohol: żołądkowa gorzka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Lublin
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Ziem »

No właśnie, ile razy przeganiasz i ile z takiego nastawu otrzymujesz dobroci? ;)
"stawiaj na jakość, nie na jako tako"
Awatar użytkownika

rottweiler
50
Posty: 82
Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: rottweiler »

Robię nastaw z suszonych śliwek 4kg, suszona żurawina 2kg i rodzynki 1,6kg. Poddałem te owoce maceracji i dodałem pektoenzym, stoi to w pokoju koło grzejnika drugi dzień. Fermentator mam 60l. ile muszę dodać cukru i wody?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Kamal »

Masz 3,80kg cukru z owoców. Jak chcesz coś dobrego uzyskać to daj 1kg cukru.
Ale śliwki mają w miarę mocny aromat. Więc jak chcesz możesz dać więcej cukru. Ale to wpłynie na smak. :-) Blg ustaw na poziomie 22.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Jeżosław
50
Posty: 63
Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;)
Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Jeżosław »

Sam też często kombinuje z suszonymi śliwkami, ale bez rodzynek. Śliwki można również dorzucić już do gotowego nastawu bezpośrednio przed gotowaniem, też fajny śliwkowy efekt wychodzi.
Nie wiem jak Biorgul, ale ja gotuję śliwki na swoim szybkowarze tylko raz i z balonu 25 L. wychodzi mi niecałe 5 L. 58-59% bimbru. Smakowo i zapachowo jak dla mnie i innych degustatorów co próbowali pierwsza klasa ;)

A pro po rodzynek, to nieraz robię nastaw właśnie z nimi samymi, też dają całkiem ciekawy smak.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Kamal »

Kolega na forum zrobił brandy z rodzynkami i cukrem. I zalał beczkę tym trunkiem. :-) http://alkohole-domowe.com/forum/brandy ... t8009.html
K.
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Przyznam, że owocówka na suszonych śliwkach wychodzi całkiem-całkiem. Nie tak całkiem dawno robiąc nastaw dodałem nie tylko suszonych śliwek-3kg, ale i powideł śliwkowych-2l. Wszystko to dopełniłem 23l wody i poszczułem drożdżakiem ze SF Turbo Fruits. Blg w granicach 23. Po prawie dwóch tygodniach zlałem do wyklarowania a po kolejnych dwóch tygodniach poszło na rurę. Odbierałem niecałe 60 volt,przy max. otwartym zaworze LM.
Wrażenia smakowe gości ... jak dla mnie bezcenne. Pozdrawiam

seniormartinez
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: seniormartinez »

A śliwki z pestkami, czy bez?
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 10:07 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Kamal »

Przeważnie bez pestek.
K.
Obrazek

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: użytkownik usunięty »

Kupiłem bez pestek.
Przelej je wrzątkiem, żeby pozbyć się konserwantów, którymi są one obdarzone. Potem zmiel. Moim zdaniem warto, ale z cukrem nie za wiele. Są dość słodkawe. Nie będziesz Pan żałował.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: Kamal »

Jak ktoś ma dostęp do suszonych, w dobrej cenie to może obejść się bez cukru.
Śliwka suszona ma jakieś 37g cukru, w 100g.
K.
Obrazek

seniormartinez
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: seniormartinez »

No ok panowie, więc teraz zapytam tak - mam nastaw, drożdże turbo 14 procent i do tego mogę wrzucić te śliwki? Nastaw już gotowy, dodać śliwki przed gotowaniem? W nastawie jest 6 kilo cukru, bo tak pisało na drożdżach.

Scalone
No i ile, wrzucić tych śliwek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 12:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: użytkownik usunięty »

Moim zdaniem, żeby to miało sens, minimum 3,5-4kg na 22l wody. Ale jeśli masz dojście do taniej taniej śliwki to 2posty wyżej kolega dobrze ci doradzil. Przelej śliwki wrzątkiem, zmiel, dodaj do wody o temp. ok. 22st. Zmierz blg płynu.
W razie potrzeby dosyp cukru do 22 blg i koniecznie napowietrz ten nastaw. Dodaj drożdże i fermentuj wszystko. Gdy zakończą pracę odciśnij pulpę, klaruj nastaw.
seniormartinez pisze:Nastaw już gotowy, dodać śliwki przed gotowaniem?
:shock:
Hmmm :scratch: Nie rozumiem

seniormartinez
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: seniormartinez »

Zrobię tak. Ustawię nowy nastaw, dwie paczki drożdży 18 kg cukru 50 litrów wody i do tego włożę 8 kg zmielonych śliwek. Zobaczymy co z tego będzie.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lis 2018, 08:45 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw na śliwkach suszonych

Post autor: użytkownik usunięty »

Proponuję żebyś zrobił sobie jeden nastaw 25l. Jak wyjdzie dobrze, zapodasz drugi.
Decyzja należy do ciebie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”