Nastaw na śliwkach suszonych
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
- Ulubiony Alkohol: JD
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam, czy ktoś wcześniej robił nastaw na suszonych śliwkach?
robię to już kolejny raz i ciągle wychodzi mniodzio. Nie wiem czy dobrze do tego podchodzę od strony czysto technicznej, każdy nastaw robiony jest na wyczucie.
Prawie jak 1410 tyle ze dorzucam około 4-5 paczek suszonych śliwek i około 3-4 paczek rodzynek na 21 litrów wody. Kilo cukru na każde 4l wody i drożdże babunie 1/2 według przepisu 1410.
Pędze na potstill własnej budowy i wychodzi cudowny posmak śliweczki.
czekam na nowy sprzęt (alembik) i zobaczymy co się będzie działo
robię to już kolejny raz i ciągle wychodzi mniodzio. Nie wiem czy dobrze do tego podchodzę od strony czysto technicznej, każdy nastaw robiony jest na wyczucie.
Prawie jak 1410 tyle ze dorzucam około 4-5 paczek suszonych śliwek i około 3-4 paczek rodzynek na 21 litrów wody. Kilo cukru na każde 4l wody i drożdże babunie 1/2 według przepisu 1410.
Pędze na potstill własnej budowy i wychodzi cudowny posmak śliweczki.
czekam na nowy sprzęt (alembik) i zobaczymy co się będzie działo
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Kiedyś zrobiłem cukrówkę ze sporym dodatkiem śliwek, chyba 3 kg na 25l.
Wyszło o niebo lepsze niż zwykła cukrówka i nawet mogło w smaku przypominać śliwowicę (ale tylko przypominać)
Jeszcze trochę mi tego zastało, po długim leżakowaniu niektórzy określają ten smak jako 'rakija' co jest raczej dużym nadużyciem.
Robione to było na drożdżach turbo, więc na innych, dedykowanych do owoców efekty mogłyby być jeszcze lepsze.
Warto się tak bawić jeśli ktoś nie ma świeżych owoców pod ręką.
Wyszło o niebo lepsze niż zwykła cukrówka i nawet mogło w smaku przypominać śliwowicę (ale tylko przypominać)
Jeszcze trochę mi tego zastało, po długim leżakowaniu niektórzy określają ten smak jako 'rakija' co jest raczej dużym nadużyciem.
Robione to było na drożdżach turbo, więc na innych, dedykowanych do owoców efekty mogłyby być jeszcze lepsze.
Warto się tak bawić jeśli ktoś nie ma świeżych owoców pod ręką.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: piątek, 5 lis 2010, 20:46
- Ulubiony Alkohol: JD
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
No na turbo też wychodziło, ale używałem śliwek w syropie i tak jak mówisz zalatywało śliwowicą a do rakiji bym tego nie porównywał. Dzisiaj wstawiam wino ryżowe + śliweczki(suszone) i rodzyny, mam nadzieje, że wyjdzie fajny winiak.
Dzięki
Dzięki
Jakos lubie gotowac, caly dzien przy garach potrafie stac..
-
- Posty: 82
- Rejestracja: wtorek, 6 paź 2015, 20:44
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 63
- Rejestracja: środa, 12 sie 2015, 11:45
- Krótko o sobie: Jak to Jeż na pierwszy rzut oka szorstki i kłujący,
ale przy bliższym poznaniu całkiem sympatyczny ;) - Ulubiony Alkohol: Jim Beam, śliwowica, wśniówka, orzechówka i dobre zimne piwo.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wielkopolska - kraina lasów i jezior "Małe Mazury"
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Sam też często kombinuje z suszonymi śliwkami, ale bez rodzynek. Śliwki można również dorzucić już do gotowego nastawu bezpośrednio przed gotowaniem, też fajny śliwkowy efekt wychodzi.
Nie wiem jak Biorgul, ale ja gotuję śliwki na swoim szybkowarze tylko raz i z balonu 25 L. wychodzi mi niecałe 5 L. 58-59% bimbru. Smakowo i zapachowo jak dla mnie i innych degustatorów co próbowali pierwsza klasa
A pro po rodzynek, to nieraz robię nastaw właśnie z nimi samymi, też dają całkiem ciekawy smak.
Nie wiem jak Biorgul, ale ja gotuję śliwki na swoim szybkowarze tylko raz i z balonu 25 L. wychodzi mi niecałe 5 L. 58-59% bimbru. Smakowo i zapachowo jak dla mnie i innych degustatorów co próbowali pierwsza klasa
A pro po rodzynek, to nieraz robię nastaw właśnie z nimi samymi, też dają całkiem ciekawy smak.
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Kolega na forum zrobił brandy z rodzynkami i cukrem. I zalał beczkę tym trunkiem. http://alkohole-domowe.com/forum/brandy ... t8009.html
K.
K.
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Witam.
Przyznam, że owocówka na suszonych śliwkach wychodzi całkiem-całkiem. Nie tak całkiem dawno robiąc nastaw dodałem nie tylko suszonych śliwek-3kg, ale i powideł śliwkowych-2l. Wszystko to dopełniłem 23l wody i poszczułem drożdżakiem ze SF Turbo Fruits. Blg w granicach 23. Po prawie dwóch tygodniach zlałem do wyklarowania a po kolejnych dwóch tygodniach poszło na rurę. Odbierałem niecałe 60 volt,przy max. otwartym zaworze LM.
Wrażenia smakowe gości ... jak dla mnie bezcenne. Pozdrawiam
Przyznam, że owocówka na suszonych śliwkach wychodzi całkiem-całkiem. Nie tak całkiem dawno robiąc nastaw dodałem nie tylko suszonych śliwek-3kg, ale i powideł śliwkowych-2l. Wszystko to dopełniłem 23l wody i poszczułem drożdżakiem ze SF Turbo Fruits. Blg w granicach 23. Po prawie dwóch tygodniach zlałem do wyklarowania a po kolejnych dwóch tygodniach poszło na rurę. Odbierałem niecałe 60 volt,przy max. otwartym zaworze LM.
Wrażenia smakowe gości ... jak dla mnie bezcenne. Pozdrawiam
-
- Posty: 6
- Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
A śliwki z pestkami, czy bez?
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 10:07 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
No ok panowie, więc teraz zapytam tak - mam nastaw, drożdże turbo 14 procent i do tego mogę wrzucić te śliwki? Nastaw już gotowy, dodać śliwki przed gotowaniem? W nastawie jest 6 kilo cukru, bo tak pisało na drożdżach.
Scalone
No i ile, wrzucić tych śliwek.
Scalone
No i ile, wrzucić tych śliwek.
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 lis 2018, 12:25 przez Kamal, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Moim zdaniem, żeby to miało sens, minimum 3,5-4kg na 22l wody. Ale jeśli masz dojście do taniej taniej śliwki to 2posty wyżej kolega dobrze ci doradzil. Przelej śliwki wrzątkiem, zmiel, dodaj do wody o temp. ok. 22st. Zmierz blg płynu.
W razie potrzeby dosyp cukru do 22 blg i koniecznie napowietrz ten nastaw. Dodaj drożdże i fermentuj wszystko. Gdy zakończą pracę odciśnij pulpę, klaruj nastaw.
Hmmm Nie rozumiem
W razie potrzeby dosyp cukru do 22 blg i koniecznie napowietrz ten nastaw. Dodaj drożdże i fermentuj wszystko. Gdy zakończą pracę odciśnij pulpę, klaruj nastaw.
seniormartinez pisze:Nastaw już gotowy, dodać śliwki przed gotowaniem?
Hmmm Nie rozumiem
-
- Posty: 6
- Rejestracja: środa, 24 paź 2018, 19:28
Re: Nastaw na śliwkach suszonych
Zrobię tak. Ustawię nowy nastaw, dwie paczki drożdży 18 kg cukru 50 litrów wody i do tego włożę 8 kg zmielonych śliwek. Zobaczymy co z tego będzie.
Ostatnio zmieniony środa, 7 lis 2018, 08:45 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.