Nastaw na ,,serwatce,,
-
Autor tematu - Posty: 28
- Rejestracja: poniedziałek, 26 mar 2012, 09:25
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam, noszę się z zamiarem zrobienia zacieru na serwatce, a konkretnie to ta serwatka to 4% laktoza- odciek z procesu ultrafiltracji mleka. W związku z tym mam parę pytań czy dodać do tego jeszcze cukier i najważniejsze w razie jakich drożdży użyć? Laktoza to przecież też cukier. Poradźcie psotna brać.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw na ,,serwatce,,
Cukier, ino niefermentowalny dla drożdzy. Trzeba go rozbić na galaktozę i glukozę przy użyciu enzymu: laktazy. A to czyni zabawę nieopłacalną- żeby otrzymać 5l spirytusu trzeba ponad 600l serwatki...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 28
- Rejestracja: poniedziałek, 26 mar 2012, 09:25
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw na ,,serwatce,,
Dzięki za szybką odpowiedź, wiem co robić.
Ostatnio zmieniony środa, 28 lis 2012, 19:37 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy całego poprzedniego postu.
Powód: Nie cytujemy całego poprzedniego postu.
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Nastaw na ,,serwatce,,
Witam. Temat był poruszany na forum. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post3296.html#p3296
Pozdro. jajek12
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates