Nastaw na miodzie.

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy

Post autor: jakis1234 »

gęstość czwórniaka mieści się w granicach 25 - 28
gęstość trójniaka mieści się w granicach 34 - 36
gęstość dwójniaka mieści się w granicach 48 - 50
gęstość półtoraka mieści się w granicach 59 -61
BLG końcowe:
Dla czwórniaka będzie to jedynie poprawka na alkohol czyli - 5 Blg (minus 5 Blg)
dla trójniaka: 6 Blg
dla dwójniaka: 32 Blg
dla półtoraka: 54 Blg
Nie pamiętam z jakiej to było strony, ale poczytaj:
https://almanach.historyczny.org/wiki/Miód_pitny
i http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_wyrob.php
a także https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pa ... tnych-cz-2
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Serio. Kumpel rozlewa miód i mi zostawia resztki z wiader, traktuje to jako odpad. To jest mieszanka różnych gatunków miodu. Serio na razie nie mam pojęcia jak to przerobic. Wyznaczam sobie datę na maj/czerwiec że się za to zabiorę (do tego czasu pewnie więcej uzbiera). Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22. Muszę się doedukować, a czasu żeby siedzieć na forum coraz mniej :)
Ostatnio zmieniony piątek, 2 kwie 2021, 21:05 przez magius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: jakis1234 »

Blg aż 35? Ja wychowany na cukrze, startowałem z Blg 22.
I dlatego specjalne drożdże do miodów oraz sprawdzenie i korekta pH i kwasowości.
Ostatnio zmieniony piątek, 2 kwie 2021, 22:44 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

@jakis1234 bardzo ładnie Ci wypisał BLG dla różnych miodów, ja pisząc te 35BLG myślałem właśnie o trójniaku, bo taki w zeszłym roku nastawiałem. Właśnie o tym zapomniałem, co @jakis1234 pisze powyżej, w miodzie nie ma na dobrą sprawę kwasowości, więc zawsze trzeba dodać kwasku cytrynowego, żeby pH było optymalne, no i dedykowane drożdże do miodów pitnych, bo inne nie dadzą rady z takimi gęstościami. Jest trochę zabawy i nie jest to takie proste jak z winem, ale efekt końcowy jest wart wszystkich starań.
Jak nie podołasz z przeróbką całości, to daj znać, chętnie odkupię od Ciebie resztę :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: wawaldek11 »

Ciężkie miody można spróbować nastawiać "na lenia" czyli nie rozpuszczać całego miodu. Drożdże na starcie mają lżej, a w czasie pracy powinny dobrać się do dolnych pokładów słodkości.
Metodę sprawdziłem na cukrze - po wsypaniu cukru do beki było 12*Blg, nastaw pracował spokojnie i długo, ale zszedł poniżej zera, a uzyskany destylat był łagodny.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Rzeczywiście to nie jest takie proste jak z cukrem. No nic, będę działal. Polecacie jakieś konkretne sprawdzone drożdże może?
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 231
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: łoles »

Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: kiwitom23 »

Te https://allegro.pl/oferta/drozdze-do-mi ... 7169373424 są u mnie sprawdzone i zawsze ich używam.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: magius »

Dziękuję Panowie za linki na pewno skorzystam. Jeszcze jedno - jak nastawię to normalnie zbiornik fermentacyjny przykryty i rurka fermentacyjna, czy tak jak na cukrze wszystko otwarte?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2581
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 235 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: jakis1234 »

Zamknięte, rurka fermentacyjna. Tutaj fermentacja zachodzi powoli i trzeba mieć wszystko zabezpieczone przed dostępem powietrza i bakterii.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Nastaw na miodzie.

Post autor: .Gacek »

I muszek owocówek :mrgreen:
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”